REACTIES UIT DE DOOR ‘CORONA’ STIL GEVALLEN REGIONALE PAARDENSPORT (9)

‘Veel paarden, maar geen mensen’

Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport.

Hippisch Twente probeert u in deze onwerkelijke tijden een inkijkje te geven in de stand van zaken in de regionale hippische wereld.

Hoe gaat het ‘paardenleven’ verder?

Erna Bronsvoort, manege Snorrewind
“Het is bizar. We hebben heel veel paarden op stal, maar geen mensen. We hebben het knetterdruk, de vijftig manegepaarden voor de rijschool moeten we nu allemaal zelf doen. Dat is onze strategie. Het zijn allemaal atleten, actief in de sport. Ze lopen geregeld een parcours of een crossje, zijn structureel twee uur per dag in beweging. Als we ze nu wegzetten, moeten we ze te veel terugschakelen en dat is niet goed. Gelukkig kunnen we ze doortrainen en zelf rijden. Ik denk dat de pensionklanten daar wel blij van worden.

Normaal hebben we per week zo’n 500 manegeklanten, dat staat nu helemaal stil. Onze 36 pensionpaarden lopen in een strak schema, iedereen kan een uur per dag bijzijn of haard paard zijn. Het is echt timemanagement voor die mensen. We verdelen ze over onze hallen en stallen, dat loopt eigenlijk heel goed. We hebben geluk dat het lekker weer is en dat ze terecht kunnen in de buitenbaan of het prachtige buitengebied van Markelo.”

Enorme schade goede doelen
“We doen normaal gesproken jaarlijks veel aan goede doelen, vooral voor Villa Joep, die lopen door de coronacrisis enorme schade op en maken zich voor de komende tijd grote zorgen. Zij zijn geen prioriteit in een periode van wederopbouw en economische crisistijden. We zijn  blij dat we in het Paasweekeinde nog wel een tulpenactie voor Villa Joep hebben kunnen doen. Dat is gebeurd in goed overleg met de gemeente Hof van Twente en de wijkagent. Onze buurman De Poppe had een mooie actie met een schnitzelmenu. Bij ons konden deelnemers een rondje over het erf rijden. Bij toerbeurt kwamen veel manegeklanten langs hun lieve pony’s en onderweg stond er een stalletje waar tulpen konden worden gekocht voor Villa Joep.

We hadden 750 bosjes en maandagavond waren ze allemaal uitverkocht. Het zijn maar druppels op een gloeiende plaat, maar het was toch heel mooi om zo laaghangend fruit te kunnen plukken, daar waren we heel blij mee. Dat zoiets lukt, heeft alles te maken met de community van vrijwilligers en mensen die voor elkaar op de bres staan. Als je het voor elkaar krijgt dat ze voor een gezamenlijk doel willen gaan, brengt dat heel veel saamhorigheid.

Sprong in het duister
We zaten volop in de ontwikkeling van ons nieuwe eventingterrein. Het was al een sprong in het duister, maar is het nu des te meer. Sport is sowieso al een moeilijk verdienmodel. We zijn er in januari mee begonnen en er is geen weg terug meer. Maar het past momenteel erg slecht, je loopt gewoon tegen een enorm probleem aan qua liquiditeit. Toch putten we er juist ook weer positieve energie uit. Er is ook een wereld na deze crisis, zodat je aan de gang blijft en niet in de stilstand schiet.

We kijken allemaal gespannen uit naar dinsdag. Onze hoop is gevestigd op onze bonden en brancheorganisaties, die gaan echt wel proberen onderscheid te maken tussen wat wel en niet moet kunnen. Paardensport is wel een contactsport, maar die anderhalve meter is voor ons niet zo uitdagend. Als we goede regels vaststellen en die naleven, moeten we onze branche langzamerhand weer stukje bij beetje in beweging kunnen krijgen.”

Lees meer in ons DOSSIER CORONA

Op de foto's Erna Bronsvoort met Willy (boven) en Halla.

 

Meer Coronacrisis

ERMELO - Als gevolg van alle nog geldende beperkingen rondom de coronapandemie zal het CH Mierlo, wat gepland stond van 22 tot 24 april a.s., dit... (09-02-2021)
MARKELO – Ondanks de coronapandemie haalde Manege Snorrewind in Markelo afgelopen jaar nog het fraaie bedrag van 11.094,50 euro op voor Villa Joep. (03-01-2021)
VALKENSWAARD – Het WK voor vierspannen, dat komende week zou worden gehouden in Valkenswaard, gaat niet door. De gemeente Valkenswaard heeft vanwege... (02-10-2020)
BOMBAY – Mo van Haarst vertolkt de rol van ‘covergirl’ in het meest recente nummer van de Indiase versie van het magazine La Polo, waarin de... (10-08-2020)
BOEKELO -  De vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede, die gepland stond van 1 tot en met 4 oktober 2020, gaat niet door. Het bestuur heeft... (14-05-2020)
ERMELO - Het weer opstarten van de concoursen in Duitsland heeft Wesley Mulder doen bewegen contact op te nemen met de KNHS om te vragen of ook... (12-05-2020)
BOEKELO – De kans op doorgaan lijkt minimaal, maar als de vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede al in 2020 gehouden kan worden, zal het van... (07-05-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport. (07-05-2020)
ERMELO - Het WK voor vierspannen Limburg 2020 dat van 2 tot en met 6 september op de kalender staat, wordt verplaatst naar 2021. (28-04-2020)
ROSSUM – Mark Weusthof gaat er voorlopig vanuit dat het WK vierspannen in Kronenberg nog dit jaar wordt gehouden. De menner uit Rossum stemt er zijn... (26-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport. (24-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport.  (22-04-2020)
GEESTEREN - De coronacrisis maakt ook het doorgaan van het CSIO/CDI Twente 2020 onmogelijk. Zoals verwacht wordt de 46ste editie van het evenement... (21-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport. (20-04-2020)
GEESTEREN – Nu de geplande eerste editie van de cyclus landenwedstrijden van de European Equestrian Federation (EEF) wordt uitgesteld tot volgend... (17-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (16-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (14-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (12-04-2020)
WIERDEN – De organisatie van CSI Outdoor Wierden heeft de hoop dat haar evenement van 3 tot en met 7 juni doorgang kan vinden toch nog niet opgegeven... (11-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (10-04-2020)