ORGANISATIE WACHT NOG WEL EERST STANDPUNT REGERING VAN KOMENDE DINSDAG AF

Kans op CSI Twente lijkt minimaal

GEESTEREN – Nu de geplande eerste editie van de cyclus landenwedstrijden van de European Equestrian Federation (EEF) wordt uitgesteld tot volgend jaar, lijkt de kans op het doorgaan van het CSIO Twente tot een minimum gedaald.

Mede omdat ook burgemeesters in ons land ervoor pleiten als gevolg van de coronacrisis grote evenementen tot liefst 1 september te verbieden, voorziet ook directeur Rob Maathuis dat de 46ste editie van het CSI Twente editie pas in 2021 zal worden gehouden. Hij houdt echter nog wel een kleine slag om de arm. “De kans dat we ons concours kunnen organiseren, is natuurlijk zeer klein. En als het al zou mogen, dan nog moet je je afvragen of dat verantwoord is. Omdat de serie van de EFF niet doorgaat, is ook een stuk fundament onder onze wedstrijd weg gevallen. We willen echter om formele en juridische redenen wel eerst het standpunt van de regering van komende dinsdag afwachten voor we ons standpunt bepalen.”

Volgens Rob Maathuis (rechts) heeft het er schijn van dat in Europa in het geheim al wordt gewerkt aan een breed uitstel voor evenement tot minimaal eind augustus. “Na Denemarken kwamen ook Duitsland en België met dat standpunt naar buiten en maakte Frankrijk bekend dat de Tour de France pas op 29 augustus van start gaat. Nederland lijkt nu ook richting 1 september af te koersen.”

Het van 1 tot en met 5 juli geplande CSI Twente zal overigens volgens Rob Maathuis in elk geval niet later dit jaar worden ingehaald. “Verschuiven is voor ons geen optie meer.”

Drastische veranderingen
Als gevolg van de coronacrisis heeft de internationale hippische sportkoepel FEI drastische veranderingen aangebracht in het format van de Longines FEI Jumping Nations Cup 2020. De hoop is dat de finale in oktober dit jaar in Barcelona wel verreden kan worden.

Doordat vele kwalificatiewedstrijden voor de FEI Nations Cup springen al zijn afgelast en het doorgaan van nog komende wedstrijden nog lang niet zeker is, heeft de FEI besloten nu reeds duidelijkheid te verschaffen door de regels aan te passen voor de finale. Dit uiteraard met de hoop dat de finale van de Longines FEI Nations Cup voor de springruiters in Barcelona wel plaats kan vinden. 

Voorzitter Ingmar de Vos laat weten: “Natuurlijk is alles afhankelijk van de ontwikkelingen, we hopen dat er heel snel verbetering optreedt in al het leed over de hele wereld. Voor nu willen we ook optimistisch zijn en hopen we dat de Longines FEI Nations Cup finale in Barcelona door kan gaan.”

22 landen
De aanpassingen zijn gedaan op voordracht van het FEI Jumping Committee en goedgekeurd na telefonisch overleg door het FEI-bestuur. In totaal zullen 22 landen worden uitgenodigd voor de finale. Tien uit Europa, drie uit Noord-Amerika, twee uit Zuid-Amerika, twee uit het Midden-Oosten, twee uit Azië/Australië, één uit Afrika, één uit Eurazië en gastland Spanje.

De reeds verreden kwalificatiewedstrijden dit jaar (in de Verenigde Staten), tellen niet mee en andere Nations Cup-wedstrijden die mogelijk later dit jaar nog wel doorgaan, zullen ook niet meetellen als kwalificatie. De Verenigde Arabische Emiraten en Syrië hebben hun plaatsen voor de finale eerder dit jaar al verdiend in de league van het Midden-Oosten. Zij zullen hun finaleplaats behouden. Alle overige landen kwalificeren zich rechtstreeks. Daarbij zullen de landenteams zich kwalificeren op basis van de punten van de vier hoogst geplaatste ruiters per land in de Longines Ranking zoals die is een maand voorafgaand aan de finale. De finale in Barcelona staat van 2 tot en met 4 oktober op de kalender.

Geen EEF-serie
De dit jaar voor het eerst uitgeschreven Longines EEF serie (de enorm opgewaardeerde voormalige tweede divisie), zal dit jaar niet doorgaan. Er zal dit jaar dan ook geen promotie dan wel degradatie plaatsvinden binnen de Longines FEI Jumping Nations Cup. Divisie 1 wordt in 2021 verreden met dezelfde tien Europese teams als dit jaar gepland stond.

Meer Coronacrisis

ERMELO - Als gevolg van alle nog geldende beperkingen rondom de coronapandemie zal het CH Mierlo, wat gepland stond van 22 tot 24 april a.s., dit... (09-02-2021)
MARKELO – Ondanks de coronapandemie haalde Manege Snorrewind in Markelo afgelopen jaar nog het fraaie bedrag van 11.094,50 euro op voor Villa Joep. (03-01-2021)
VALKENSWAARD – Het WK voor vierspannen, dat komende week zou worden gehouden in Valkenswaard, gaat niet door. De gemeente Valkenswaard heeft vanwege... (02-10-2020)
BOMBAY – Mo van Haarst vertolkt de rol van ‘covergirl’ in het meest recente nummer van de Indiase versie van het magazine La Polo, waarin de... (10-08-2020)
BOEKELO -  De vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede, die gepland stond van 1 tot en met 4 oktober 2020, gaat niet door. Het bestuur heeft... (14-05-2020)
ERMELO - Het weer opstarten van de concoursen in Duitsland heeft Wesley Mulder doen bewegen contact op te nemen met de KNHS om te vragen of ook... (12-05-2020)
BOEKELO – De kans op doorgaan lijkt minimaal, maar als de vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede al in 2020 gehouden kan worden, zal het van... (07-05-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport. (07-05-2020)
ERMELO - Het WK voor vierspannen Limburg 2020 dat van 2 tot en met 6 september op de kalender staat, wordt verplaatst naar 2021. (28-04-2020)
ROSSUM – Mark Weusthof gaat er voorlopig vanuit dat het WK vierspannen in Kronenberg nog dit jaar wordt gehouden. De menner uit Rossum stemt er zijn... (26-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport. (24-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport.  (22-04-2020)
GEESTEREN - De coronacrisis maakt ook het doorgaan van het CSIO/CDI Twente 2020 onmogelijk. Zoals verwacht wordt de 46ste editie van het evenement... (21-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport. (20-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport. (18-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (16-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (14-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (12-04-2020)
WIERDEN – De organisatie van CSI Outdoor Wierden heeft de hoop dat haar evenement van 3 tot en met 7 juni doorgang kan vinden toch nog niet opgegeven... (11-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (10-04-2020)