WEER OPLAAIENDE CORONAVIRUS GOOIT OPNIEUW ROET IN HET ETEN

WK vierspannen gaat alsnog niet door

Mark Weusthof in actie in de marathon van Exloo. Foto © Gerben Olthof

VALKENSWAARD – Het WK voor vierspannen, dat komende week zou worden gehouden in Valkenswaard, gaat niet door. De gemeente Valkenswaard heeft vanwege het opnieuw oplaaiende coronavirus besloten het evenement alsnog af te blazen.

Het WK zou aanvankelijk al eerder dit jaar in het Limburgse Kronenberg worden afgewerkt, maar moest ook toen al worden afgeblazen vanwege het heersende virus Covid-19. De deelnemende menners zijn ondertussen op de hoogte gebracht van het afstel van de mondiale titelstrijd. De FEI, de internationale paardensportorganisatie, maakt het besluit om 19.00 uur bekend tijdens een persconferentie.

Voor Nederland zouden vader IJsbrand en zoon Bam Chardon samen met Koos de Ronde het TeamNL vormen. Mark Weusthof (foto) was als eerste reserve aangewezen en zou individueel van start gaan op de terreinen van vijfvoudig wereldkampioen Boyd Exell.

'Gewoon shit'
Mark Weusthof is behoorlijk teleurgesteld door het afstel van het WK. “Gewoon shit”, is zijn eerste reactie. “En eerlijk gezegd had ik dit ook niet meer verwacht. Het zou al zonder publiek worden gehouden. En voor de menners en paarden is de situatie niet echt anders dan thuis. Want paarden moeten ook daar verzorgd en getraind worden en ook dan kom je in contact met mensen die je helpen. Met hetzelfde team ga je ook naar een wedstrijd. En dat kan coronaproof, door de anderhalve meter in acht te houden. Het enige waar je iets tegen kunt hebben is dat je met drie man op dezelfde koets zit, maar ook dat gebeurt door de week.”

Weusthof refereert aan de wedstrijden in Exloo en Lähden, die zonder mankeren verliepen. “Daar ging het fantastisch, zelfs met publiek dat zich vooraf moest melden. Er waren geen besmettingen, geen klachten. Iedereen hield zich aan de regels. Waarom zou dat in Valkenswaard dan niet goed kunnen gaan?”

In hoeverre een artikel in De Telegraaf van donderdag invloed heeft gehad op de beslissing het WK op het laatste moment af te blazen is niet duidelijk. In  de krant werd ernstig betwijfeld of de organisatie überhaupt in het bezit was van de noodzakelijke vergunning om het evenement doorgang te mogen laten vinden. Bovendien gaven de twee Chardons en Koos de Ronde aan dat ze het eigenlijk vreemd zouden vinden het WK onder de huidige omstandigheden te laten plaatsvinden.

Diep teleurgesteld
De organisatie van Driving Valkenswaard International laat in haar persbericht weten dat ze diep teleurgesteld is. Zij wilde ondanks alle beperkingen die corona met zich meebrengt, laten zien dat het mogelijk is om deze mooie sport ook in wedstrijdverband te beoefenen. De organisatie heeft veel werk verzet uit liefde voor de vierspansport. Alles stond klaar voor een veilig WK dat aan alle eisen voldeed en vergunningen waren geregeld. Dit besluit van de gemeente is keihard aangekomen. "De foutieve berichtgeving in de media over de vergunning heeft bovendien niet geholpen bij de beeldvorming over de wedstrijd. Daarbij hebben de negatieve uitlatingen van met name enkele Nederlandse rijders jegens de organisatie onze positie geschaad. Dat is zuur en komt de vierspansport niet ten goede."

Ook technisch directeur Iris Boelhouwer van de KNHS is teleurgesteld dat het evenement niet door kan gaan. “Wij hadden ons verheugd op een mooi evenement en spannende sport in deze moeilijke tijd. Dat het nu op het laatste moment toch niet kan is uiteraard een enorme teleurstelling, maar de volksgezondheid gaat voor. Als de daarvoor verantwoordelijke personen het gevoel hebben dat ze de veiligheid en/of gezondheid van de bevolking niet kunnen borgen, dan rest ze geen andere keus dan het annuleren van het evenement.”

Meer Coronacrisis

ERMELO - Als gevolg van alle nog geldende beperkingen rondom de coronapandemie zal het CH Mierlo, wat gepland stond van 22 tot 24 april a.s., dit... (09-02-2021)
MARKELO – Ondanks de coronapandemie haalde Manege Snorrewind in Markelo afgelopen jaar nog het fraaie bedrag van 11.094,50 euro op voor Villa Joep. (03-01-2021)
BOMBAY – Mo van Haarst vertolkt de rol van ‘covergirl’ in het meest recente nummer van de Indiase versie van het magazine La Polo, waarin de... (10-08-2020)
BOEKELO -  De vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede, die gepland stond van 1 tot en met 4 oktober 2020, gaat niet door. Het bestuur heeft... (14-05-2020)
ERMELO - Het weer opstarten van de concoursen in Duitsland heeft Wesley Mulder doen bewegen contact op te nemen met de KNHS om te vragen of ook... (12-05-2020)
BOEKELO – De kans op doorgaan lijkt minimaal, maar als de vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede al in 2020 gehouden kan worden, zal het van... (07-05-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport. (07-05-2020)
ERMELO - Het WK voor vierspannen Limburg 2020 dat van 2 tot en met 6 september op de kalender staat, wordt verplaatst naar 2021. (28-04-2020)
ROSSUM – Mark Weusthof gaat er voorlopig vanuit dat het WK vierspannen in Kronenberg nog dit jaar wordt gehouden. De menner uit Rossum stemt er zijn... (26-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport. (24-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport.  (22-04-2020)
GEESTEREN - De coronacrisis maakt ook het doorgaan van het CSIO/CDI Twente 2020 onmogelijk. Zoals verwacht wordt de 46ste editie van het evenement... (21-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport. (20-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport. (18-04-2020)
GEESTEREN – Nu de geplande eerste editie van de cyclus landenwedstrijden van de European Equestrian Federation (EEF) wordt uitgesteld tot volgend... (17-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (16-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (14-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (12-04-2020)
WIERDEN – De organisatie van CSI Outdoor Wierden heeft de hoop dat haar evenement van 3 tot en met 7 juni doorgang kan vinden toch nog niet opgegeven... (11-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (10-04-2020)