PERSONEEL EN RUITERS VAN STAL TIJDHOF BRENGEN OVERLEDEN JAN KROEZE LAATSTE EER

Waardig afscheid pure paardenman

Foto's afscheid Jan Kroeze © iPhotoS

AGELO - Personeel van Stal Tijdhof en ruiters die er kind aan huis waren, bezorgden de dinsdag overleden Jan Kroeze zaterdag een waardig afscheid. Ze begeleidden de markante paardenman vanaf zijn woning op Erve Tijdhof naar het crematorium in Oldenzaal.

Tijdens zijn leven kampte Jan Kroeze veelvuldig met zijn gezondheid. Telkens toonde hij zich veerkrachtig en kwam hij er weer bovenop. Tot afgelopen dinsdag een acute hartstilstand hem op 71-jarige leeftijd velde tijdens het voeren van zijn paarden. De pure paardenman stierf in het harnas.

Het stoffelijk overschot van Jan Kroeze werd zaterdag op een open landauer naar Oldenzaal vervoerd. Daarachter reed een tweede koets, bestuurd door Bart Oude Engberink, gevolgd door de stalmeiden Amber Veenendaal en Linda Geeshink. Achter hen sloten tien ruiters en amazones aan, die tot de meest frequente bezoekers van Erve Tijdhof behoorden.

Het werd een indrukwekkend en emotioneel eerbetoon aan de man, die zijn hele leven doorbracht op het erf waar hij op 18 april 1950 werd geboren. Jan Kroeze hielp aanvankelijk vooral zijn ouders mee met het melken van de koeien op het veebedrijf. In 1999 nam hij de boerderij van hen over en vormde hij de onderneming om tot een paardenbedrijf met manege.

Beroemd en berucht met Bonanza
Menigeen maakte zijn of haar eerste rit op een pony of paard onder leiding van Jan Kroeze. Iedereen kon bij hem terecht voor een buitenritje, een les of een koetsentocht. Kroeze werd beroemd en berucht met zijn paard Bonanza (bovenste foto onder). Vaak haalde hij met gasten een geintje uit door ze achterstevoren op zijn viervoeter te zetten. Ook als fokker, van soms achttien veulens per jaar, was Jan Kroeze succesvol.

Na de plechtigheid in het crematorium in Oldenzaal volgde ‘thuis’ in Agelo nog een herdenking op het erf van Jan Kroeze en waren er enkele diverse toespraken. Mariska Meenhuis, op wie Kroeze vaak een beroep deed als hij hulp nodig had bij de training van jonge paarden: “Jan was een heel bijzondere man. Hij was erg eigenwijs en deed altijd zijn ding. Maar hij had ook een erg sympathiek hart en ving als het moest iedereen op die hulp nodig had. We gaan hem allemaal enorm missen.”

 

Meer Algemeen

»
ALBERGEN – Na een eenzijdig noodlottig ongeval met haar fiets op 500 meter van haar woning in Albergen is dinsdagavond Gerda Brinkman op 70-jarige... (25-08-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
De lente is dé tijd voor de aanwas van het jonge paardenbestand. Vanaf maart is het de periode van de geboorte van talrijke veulens, die misschien... (01-05-2023)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van het Zone.college Almelo kan terugkijken op een geslaagde inspiratiedag op de praktijklocatie Het Twentsche... (28-02-2023)
»
ALBERGEN – Na een kort ziekbed van slechts vijf weken is René Viscaal maandag in zijn woning in Albergen op 62-jarige leeftijd overleden. (04-01-2023)
»
Hippisch Twente wenst iedereen een gelukkig, vrolijk, succesvol, vredig en vooral gezond 2023 toe!   (01-01-2023)
»
BORNE - Een paard verliezen dat jarenlang je trouwe viervoeter was, valt niet licht. Opeens word je gedwongen afscheid te nemen van je dierbare... (01-11-2022)
»
ENTER – Het gaat naar omstandigheden goed met Leontine ter Harmsel-Zanderink. De dierenarts en eigenaresse van Paardenkliniek en Dekstation... (04-10-2022)
»
ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
»
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
»
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)
»
MARKELO – De eerste zomerse editie van de Hippolon bij manege Snorrewind in Markelo heeft ruim 3400 euro opgeleverd voor Villa Joep, het fonds tegen... (18-07-2022)
»
MARKELO - Manege Snorrewind in Markelo zet zich al jaren in voor een goed doel: Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker. Een van de... (12-07-2022)
»
ALMELO – Voorzitter Riël Klumper van de Stichting Almelose Ruiterdagen was zondag niet de enige die de laatste dag van het klassieke evenement met... (29-06-2022)
»
GEESTEREN – Wim Wielheesen kijkt met veel plezier op het NK jachtpaarden voor masters, dat zaterdag werd gehouden op het landgoed De Valouwe van de... (28-04-2022)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van de locatie Almelo van het zone.College houdt vrijdag 25 maart een interactieve open dag bij... (22-03-2022)
»
ALMELO – Kees Vellenga kreeg woensdag het stijlvolle afscheid, waarop hij zelf hoopte. De woensdag 19 januari op 74-jarige leeftijd overleden... (28-01-2022)
»
LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (18-01-2022)
»
Redactie en andere medewerkers van Hippisch Twente wensen u heel fijne feestdagen toe en een gelukkig, sportief succesvol en heel gezond 2022!   (24-12-2021)
»
ALMELO – Vandalen hebben eind vorige week huisgehouden op het terrein van het Twents Hippisch Centrum te Almelo. Een groot deel van de acht... (09-12-2021)