‘MISTER MILITARY BOEKELO’, MEDE-OPRICHTER EN PARCOURSBOUWER TOPEVENEMENT

Jan Stokkentre overleden na ongeval

Jan Stokkentre, tijdens Military Boekelo-Enschede in 2022.

ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en jarenlang parcoursbouwer van het hippische topevenement, bezweek aan zijn verwondingen na een ongeval dat hem op kerstavond overkwam.

Jan Stokkentre werd toen aangereden door een auto bij het oversteken van de Brinkstraat in Enschede. De Enschedeër maakte vooral naam in de sport als creatieve geest achter het ontwerp van talloze originele hindernissen in het parcours van de military in de Twentse dreven, die in 1971 de eerste internationale editie beleefde. Obstakels die doorgaans imposant oogden, maar in de praktijk juist daardoor paardvriendelijk bleken. “Als ruiters ze zien, moeten ze een streep in hun broek hebben. Dan passen ze wel op”, zei hij er ooit van.

Hij maakte naam met vondsten als 'Het huisje', de ezeltjeshindernis met de goudgroeve, de S-sprongen in de watercombinatie en de Twentse Wal. Het bezorgde de metaalhandelaar internationaal, ook bekend om zijn onuitputtelijke scala aan grappen en anekdotes, een prima naam in de meest veelzijdige tak van de paardensport. In 1988 was Jan Stokkentre assistent-parcoursbouwer bij de Olympische Spelen in Seoul. Zijn uitverkiezing tot parcoursbouwer van de military van de Wereldruiterspelen in 1990 in Stockholm vormde een nieuw mooi tastbaar bewijs van zijn kunde. Vier jaar later vervulde hij die rol opnieuw, toen de crosscountry van de aan Den Haag toegewezen mondiale titelstrijd werd afgewerkt op de terreinen van het natuurgebied De Vlasakkers bij de Vliegbasis Soesterberg.

Bij dat grote meervoudige kampioenschap in eigen land werd de organisatie voor de eventingsport geleid door zijn in maart 2021 overleden maatje Joop Melching (rechts op middelste foto), de voorzitter met wie hij ook jarenlang in Boekelo samenwerkte.

'Afscheid van een icoon'
De organisatie van Military Boekelo-Enschede zegt met droefheid kennis te hebben genomen van het plotseling overlijden van Jan Stokkentre. Voorzitter Robert Zandstra: "We nemen afscheid van een icoon, die vijftig jaar lang van grote waarde is geweest voor de eventingsport in ons land en de military op Twentse bodem in het bijzonder. Eerst als mede-initiatiefnemer en later jarenlang als parcoursbouwer heeft Jan er enorm aan bijgedragen onze wedstrijd de internationale status te geven, waarvan we nog steeds mogen genieten. Ook nadat hij als parcoursbouwer is gestopt, bleef hij zeer nauw bij ‘zijn Boekelo’ betrokken en stond hij ons altijd met raad en daad terzijde. Jan was altijd een enorme animator. Hij nam ook mede het voortouw, toen we het in het begin van deze eeuw financieel moeilijk hadden. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting van onze Foundersclub, die tot op de dag van vandaag een belangrijke steun voor ons evenement is.”

Op dinsdag 2 januari is er van 20.30 tot 21.00 uur gelegenheid om afscheid te nemen van Jan Stokkentre en om te condoleren in Uitvaartcentrum Vredehof aan de Wethouder Beversstraat 104 in Enschede. De crematieplechtigheid vindt een dag later in besloten kring plaats.

Foto onder: Prins Bernhard (midden) in de jaren tachtig op bezoek bij Military Boekelo. Verder vanaf links de bestuursleden Joop Melching, Jan Stokkentre, Karel Denneboom en Han van Amerongen.

Meer Algemeen

»
SAASVELD – De Ankerhal in Saasveld is maandagavond weer het toneel van de Jaarlijkse finaleavond vrij springen van de Rijpaarden Fokvereniging Twente... (14-04-2024)
Edmond Geers
»
LANGEVEEN – In Langeveen is op Eerste Paasdag (31 maart) voorzitter Edmond Geers van De Molenruiters plotseling op slechts 56-jarige leeftijd... (06-04-2024)
»
ALMELO – Na een kort ziekbed is donderdag 28 maart Johan Heskamp op 80-jarige leeftijd overleden. De Almeloër was als ringmeester een graag geziene... (02-04-2024)
»
HAARLE – In verband met het daar plaatsvindende lammertjesfeest, is de parkeerplaats bij Erve De Pas op de Sprengenberg zondag 17 maart niet... (10-03-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
We wensen alle volgers van Hippisch Twente heel fijne kerstdagen en een gelukkig, sportief geslaagd en vooral gezond 2024 toe. (24-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ALBERGEN – Na een eenzijdig noodlottig ongeval met haar fiets op 500 meter van haar woning in Albergen is dinsdagavond Gerda Brinkman op 70-jarige... (25-08-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
De lente is dé tijd voor de aanwas van het jonge paardenbestand. Vanaf maart is het de periode van de geboorte van talrijke veulens, die misschien... (01-05-2023)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van het Zone.college Almelo kan terugkijken op een geslaagde inspiratiedag op de praktijklocatie Het Twentsche... (28-02-2023)
»
ALBERGEN – Na een kort ziekbed van slechts vijf weken is René Viscaal maandag in zijn woning in Albergen op 62-jarige leeftijd overleden. (04-01-2023)
»
Hippisch Twente wenst iedereen een gelukkig, vrolijk, succesvol, vredig en vooral gezond 2023 toe!   (01-01-2023)
»
BORNE - Een paard verliezen dat jarenlang je trouwe viervoeter was, valt niet licht. Opeens word je gedwongen afscheid te nemen van je dierbare... (01-11-2022)
»
ENTER – Het gaat naar omstandigheden goed met Leontine ter Harmsel-Zanderink. De dierenarts en eigenaresse van Paardenkliniek en Dekstation... (04-10-2022)
»
ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
»
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
»
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)
»
MARKELO – De eerste zomerse editie van de Hippolon bij manege Snorrewind in Markelo heeft ruim 3400 euro opgeleverd voor Villa Joep, het fonds tegen... (18-07-2022)