KONINKLIJKE JACHTVERENIGING VERZORGT ZATERDAG 10 JUNI SHOW OP HOOFDTERREIN

Demonstratie slipjacht van het KNVJ

Sfeerbeelden van jachten in Vasse (boven) en De Lutte.

De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het Equestrian Park Erve Maathuis.

Jan Willem Pleijsier, al veertien jaar bestuurslid van de in 1919 opgerichte vereniging en daarvan sinds 2021 voorzitter, legt uit wat de toeschouwers te zien krijgen. “We doen een gehoorzaamheidsoefening en trekken een slip door de arena. Als de meute dat ruikt, gaan ze er op het terrein in een grote cirkel achteraan.”

Het slip is een bos stro of een zak, die een vossengeur heeft gekregen en door het terrein wordt gesleept. Zo wordt een lang spoor gemaakt dat door de honden (foxhounds of daarvan kruisingen met bloedhonden) wordt uitgewerkt. Aan het eind wacht een koeienpens als beloning.

Boven grote rivieren
Het jachtgebied van de KNJV ligt in Nederland boven de grote rivieren. Een ecoloog beoordeelt alle slipjachtroutes in ons land om zoveel mogelijk te vermijden dat dieren in de natuur worden gestoord. De jachtperiode loopt, buiten het broedseizoen, van oktober tot half maart.

Voor de ongeveer een half uur durende show in Geesteren worden zo’n dertig honden ingezet. “Dat zijn veertien of vijftien koppel, de helft van het aantal dat we hebben,”
De meute wordt begeleid door de master en zijn drie of vier ruiters te paard tellende equipage, assistenten die hem helpen de groep honden(foxhoundfs en bloedhonden) bij elkaar te houden met behulp van hun packhorn. Ze hanteren verder een ‘whip’, een zweep met een lange slag eraan. Pleijsier: “Hoe minder ze die hoeven gebruiken, hoe mooier het is.”

Hoornblazers
Een zevental hoornblazers, sonneurs genaamd, draagt muzikaal bij aan het geheel met drie jachtnummers. “De familie muziekmakers oefent elke donderdag op de hoorns zonder ventielen”, verduidelijkt Jan Willem Pleijsier. Erelid Wim Peters verzorgt het commentaar.

De kleding van leden van leden van de KNJV bestaat voor de heren uit een rode jachtrok met een grijze kraag. De dames dragen een zwarte - of blauwe jachtrok, eveneens met een grijze kraag.

De KNVJ staat op de dag van de demonstratie met een stand bij de ingang van de VIP-tribune op het Erve Maathuis.

Meer info over de vereniging is te vinden op www.knvj.com

Meer Algemeen

»
SAASVELD – De Ankerhal in Saasveld is maandagavond weer het toneel van de Jaarlijkse finaleavond vrij springen van de Rijpaarden Fokvereniging Twente... (14-04-2024)
Edmond Geers
»
LANGEVEEN – In Langeveen is op Eerste Paasdag (31 maart) voorzitter Edmond Geers van De Molenruiters plotseling op slechts 56-jarige leeftijd... (06-04-2024)
»
ALMELO – Na een kort ziekbed is donderdag 28 maart Johan Heskamp op 80-jarige leeftijd overleden. De Almeloër was als ringmeester een graag geziene... (02-04-2024)
»
HAARLE – In verband met het daar plaatsvindende lammertjesfeest, is de parkeerplaats bij Erve De Pas op de Sprengenberg zondag 17 maart niet... (10-03-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
We wensen alle volgers van Hippisch Twente heel fijne kerstdagen en een gelukkig, sportief geslaagd en vooral gezond 2024 toe. (24-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ALBERGEN – Na een eenzijdig noodlottig ongeval met haar fiets op 500 meter van haar woning in Albergen is dinsdagavond Gerda Brinkman op 70-jarige... (25-08-2023)
»
De lente is dé tijd voor de aanwas van het jonge paardenbestand. Vanaf maart is het de periode van de geboorte van talrijke veulens, die misschien... (01-05-2023)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van het Zone.college Almelo kan terugkijken op een geslaagde inspiratiedag op de praktijklocatie Het Twentsche... (28-02-2023)
»
ALBERGEN – Na een kort ziekbed van slechts vijf weken is René Viscaal maandag in zijn woning in Albergen op 62-jarige leeftijd overleden. (04-01-2023)
»
Hippisch Twente wenst iedereen een gelukkig, vrolijk, succesvol, vredig en vooral gezond 2023 toe!   (01-01-2023)
»
BORNE - Een paard verliezen dat jarenlang je trouwe viervoeter was, valt niet licht. Opeens word je gedwongen afscheid te nemen van je dierbare... (01-11-2022)
»
ENTER – Het gaat naar omstandigheden goed met Leontine ter Harmsel-Zanderink. De dierenarts en eigenaresse van Paardenkliniek en Dekstation... (04-10-2022)
»
ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
»
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
»
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)
»
MARKELO – De eerste zomerse editie van de Hippolon bij manege Snorrewind in Markelo heeft ruim 3400 euro opgeleverd voor Villa Joep, het fonds tegen... (18-07-2022)