BONDSCOACH ALEX VAN SILFHOUT: ‘EN ER ZIT NOG REK IN’

Dressuurteam beste in Nations Cup

GEESTEREN - Het Nederlandse dressuurteam heeft de wedstrijd in het kader van de FEI Nations Cup in Geesteren gewonnen. Een mooie zege op weg naar de Europese kampioenschappen in augustus in Rotterdam.

Oranje liet een sterk Zweeds team achter zich. “We timmeren internationaal weer aan de weg. Ik kijk met vertrouwen richting het EK”, laat bondscoach Alex van Silfhout weten.

Ik ben hier heel blij mee”, lacht Van Silfhout. “We winnen van de Zweden. Die hebben een stel heel goede paarden met enorm veel vermogen. We hebben hier een sterk team neergezet en wat me nog meer tevreden stemt is dat er nog rek ik zit. We moeten een goede planning maken naar Aken en het EK.”

Edward Gal was wederom nummer één voor Team NL met Glock’s Zonik NOP. De voormalig wereldkampioen won zowel de Grand Prix als de kür op muziek. “Het gaat steeds weer wat beter en daar ben ik heel tevreden mee.” Anne Meulendijks werd met MDH Avanti NOP derde in de kür op muziek en zesde in de Grand Prix. “Ik ben heel blij. Ik dacht dat ik als vierde man voor het team hier zou rijden, maar in beide proeven telt mijn plaatsing mee voor het team. Ik denk nu echt dat het EK heel dichtbij komt.”

Desperado
Emmelie Scholtens is tevreden over haar eerste Grand Prix Special die ze met Desperado reed. “Dat ik ondanks de fout in de lijn met de galopwissels om de twee passen toch op een percentage van ruim 76 procent uitkom is heel mooi. Ik weet nu waar ik de komende weken aan moet werken.” Voor Scholtens, die voorafgaand aan Geesteren nog de keuze had tussen Apache en Desperado met het oog op het EK, heeft de landenwedstrijd wel wat duidelijkheid gebracht. “Ik kies voor Desperado, maar dat moet nog wel even in overleg met de bondscoach”, lacht ze.

De resultaten van routinier Hans Peter Minderhoud, zevende en vierde, telden niet eens mee voor Nederland. “De wedstrijd in Geesteren vond ik heel goed, maar ik had met Glock’s Dream Boy NOP niet helemaal de vorm zoals ik gehoopt had. Misschien gaat het thuis in de training wel té goed.” Toch heeft Minderhoud vertrouwen richting het EK. “De laatste maanden hebben we altijd boven de 75 procent gescoord. Nu was het dan een keer wat minder, maar voor Rotterdam gaar dat goed komen.”

Het CHIO Aken is de volgende horde die voor bondscoach Alex van Silfhout van belang is, van 16 tot 21 juli. “Daar kom ik niet met mijn sterkste team aan de start. Ik wil daar nog wel wat combinaties kunnen testen. Het is goed dat ze daar onder die omstandigheden ervaring op doen. Na Aken maak ik mijn team voor het EK bekend.”

Zeges voor Team NL
In het CDI3*, dat naast de Nations Cup voor de dressuurruiters op het programma stond, waren op het Erve Maathuis hoofdrollen weggelegd voor de combinaties van TeamNL. Adelinde Cornelissen won met Zephyr op zaterdagmiddag de Grand Prix en eindigde zondagmorgen als tweede achter Hans Peter Minderhoud met Zanardi in de kür op muziek. De Grand Prix Special werd een klinkende overwinning voor Emmelie Scholtens met Apache. De driesterrenwedstrijd is voor bondscoach Alex van Silhout (Lunteren) een belangrijk observatiemoment. “Het is eenzelfde wedstrijd als de vijfster landenwedstrijd waarbij de juryleden op dezelfde plaats langs de ring zitten. De Grand Prix is voor ons het belangrijkst. Je hebt zo een heel goed vergelijk en voor alle combinaties gelijke kansen.”

De verrichtingen stemmen de nieuwe bondscoach tevreden. “Er wordt heel sterk en foutloos gereden door mijn ruiters en amazones. We zijn echt sprongen vooruit aan het maken. We zijn sinds het NK alweer verbeterd. Het wordt nog hard werken richting het EK. Maar we klimmen toch, zeker in de breedte. Iedereen heeft de positieve lijn te pakken.” Zaterdag was Adelinde Cornelissen met Zephyr de beste in de Grand Prix met een percentage van 73.609 en bleef daarmee Emmelie Scholtens met Apache, de nummers drie van het NK dressuur vorige maand nipt voor (73,348 %) voor. Het brons ging nar Diederik van Silfhout en de tienjarige hengst Expression (72,500 %).

p zondagochtend besloot koos Emmelie Scholtens met Apache te starten in de Grand Prix Special. Dat leverde haar de winst op met een mooie score van 74,085 procent. De tweede plaats was voor Diederik van Silfhout met Expression (73.447 %), voor de Zweedse amazone Juliette Ramel en Wall Street JV. In de kür op muziek werd de top zes gevormd door Nederlandse combinaties, met Hans Peter Minderhoud en de expressieve Zanardi aan kop. Ze scoorden 78,725 procent. Nu was de tweede plaats voor Adelinde Cornelissen en de derde voor Denise Nekeman en Boston STH, die steeds meer aan ervaring en expressie wint.

Bron KNHS)

Foto © www.digishots.nl

Meer CSI Twente

»
Het Equestrian Park Erve Maathuis is een week na het CSI Twente opnieuw het decor van een interessant concours. Dan staat de door PSV St. Joris... (23-06-2024)
»
GEESTEREN – Het internationaal concours hippique CSI Twente, dat van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum viert, mag zich... (21-06-2024)
»
OUD-OOTMARSUM – Caroline Müller is na een gedwongen afwezigheid van een halfjaar sterk teruggekeerd in de wedstrijdsport. Met als voorlopige... (14-06-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
Judith Vermeulen-Vetker schreef woensdagmiddag met de thuis op Stal Wessels-Vetker gefokte bruine ruin Nino WV (v. Comme il Faut\Diamant de Semilly x... (07-06-2023)
»
Ook voor veel ruiters zal het wennen zijn, dat Gé Tijhof niet meer de wedstrijdleider en ringmeester is bij het CSI Twente. De tegenwoordig in... (07-06-2023)
»
De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
»
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalborg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)