BONDSCOACH ALEX VAN SILFHOUT: ‘EN ER ZIT NOG REK IN’

Dressuurteam beste in Nations Cup

GEESTEREN - Het Nederlandse dressuurteam heeft de wedstrijd in het kader van de FEI Nations Cup in Geesteren gewonnen. Een mooie zege op weg naar de Europese kampioenschappen in augustus in Rotterdam.

Oranje liet een sterk Zweeds team achter zich. “We timmeren internationaal weer aan de weg. Ik kijk met vertrouwen richting het EK”, laat bondscoach Alex van Silfhout weten.

Ik ben hier heel blij mee”, lacht Van Silfhout. “We winnen van de Zweden. Die hebben een stel heel goede paarden met enorm veel vermogen. We hebben hier een sterk team neergezet en wat me nog meer tevreden stemt is dat er nog rek ik zit. We moeten een goede planning maken naar Aken en het EK.”

Edward Gal was wederom nummer één voor Team NL met Glock’s Zonik NOP. De voormalig wereldkampioen won zowel de Grand Prix als de kür op muziek. “Het gaat steeds weer wat beter en daar ben ik heel tevreden mee.” Anne Meulendijks werd met MDH Avanti NOP derde in de kür op muziek en zesde in de Grand Prix. “Ik ben heel blij. Ik dacht dat ik als vierde man voor het team hier zou rijden, maar in beide proeven telt mijn plaatsing mee voor het team. Ik denk nu echt dat het EK heel dichtbij komt.”

Desperado
Emmelie Scholtens is tevreden over haar eerste Grand Prix Special die ze met Desperado reed. “Dat ik ondanks de fout in de lijn met de galopwissels om de twee passen toch op een percentage van ruim 76 procent uitkom is heel mooi. Ik weet nu waar ik de komende weken aan moet werken.” Voor Scholtens, die voorafgaand aan Geesteren nog de keuze had tussen Apache en Desperado met het oog op het EK, heeft de landenwedstrijd wel wat duidelijkheid gebracht. “Ik kies voor Desperado, maar dat moet nog wel even in overleg met de bondscoach”, lacht ze.

De resultaten van routinier Hans Peter Minderhoud, zevende en vierde, telden niet eens mee voor Nederland. “De wedstrijd in Geesteren vond ik heel goed, maar ik had met Glock’s Dream Boy NOP niet helemaal de vorm zoals ik gehoopt had. Misschien gaat het thuis in de training wel té goed.” Toch heeft Minderhoud vertrouwen richting het EK. “De laatste maanden hebben we altijd boven de 75 procent gescoord. Nu was het dan een keer wat minder, maar voor Rotterdam gaar dat goed komen.”

Het CHIO Aken is de volgende horde die voor bondscoach Alex van Silfhout van belang is, van 16 tot 21 juli. “Daar kom ik niet met mijn sterkste team aan de start. Ik wil daar nog wel wat combinaties kunnen testen. Het is goed dat ze daar onder die omstandigheden ervaring op doen. Na Aken maak ik mijn team voor het EK bekend.”

Zeges voor Team NL
In het CDI3*, dat naast de Nations Cup voor de dressuurruiters op het programma stond, waren op het Erve Maathuis hoofdrollen weggelegd voor de combinaties van TeamNL. Adelinde Cornelissen won met Zephyr op zaterdagmiddag de Grand Prix en eindigde zondagmorgen als tweede achter Hans Peter Minderhoud met Zanardi in de kür op muziek. De Grand Prix Special werd een klinkende overwinning voor Emmelie Scholtens met Apache. De driesterrenwedstrijd is voor bondscoach Alex van Silhout (Lunteren) een belangrijk observatiemoment. “Het is eenzelfde wedstrijd als de vijfster landenwedstrijd waarbij de juryleden op dezelfde plaats langs de ring zitten. De Grand Prix is voor ons het belangrijkst. Je hebt zo een heel goed vergelijk en voor alle combinaties gelijke kansen.”

De verrichtingen stemmen de nieuwe bondscoach tevreden. “Er wordt heel sterk en foutloos gereden door mijn ruiters en amazones. We zijn echt sprongen vooruit aan het maken. We zijn sinds het NK alweer verbeterd. Het wordt nog hard werken richting het EK. Maar we klimmen toch, zeker in de breedte. Iedereen heeft de positieve lijn te pakken.” Zaterdag was Adelinde Cornelissen met Zephyr de beste in de Grand Prix met een percentage van 73.609 en bleef daarmee Emmelie Scholtens met Apache, de nummers drie van het NK dressuur vorige maand nipt voor (73,348 %) voor. Het brons ging nar Diederik van Silfhout en de tienjarige hengst Expression (72,500 %).

p zondagochtend besloot koos Emmelie Scholtens met Apache te starten in de Grand Prix Special. Dat leverde haar de winst op met een mooie score van 74,085 procent. De tweede plaats was voor Diederik van Silfhout met Expression (73.447 %), voor de Zweedse amazone Juliette Ramel en Wall Street JV. In de kür op muziek werd de top zes gevormd door Nederlandse combinaties, met Hans Peter Minderhoud en de expressieve Zanardi aan kop. Ze scoorden 78,725 procent. Nu was de tweede plaats voor Adelinde Cornelissen en de derde voor Denise Nekeman en Boston STH, die steeds meer aan ervaring en expressie wint.

Bron KNHS)

Foto © www.digishots.nl

Meer CSI Twente

Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
GEESTEREN – Het scheelde niet veel of het CSI Twente had zondagmiddag voor de vierde keer een in de eigen regio actieve ruiter als winnaar mogen... (12-06-2022)
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)
GEESTEREN - Gert-Jan Bruggink zorgde zaterdag voor een prachtige en emotionele ontlading in de rubriek over 1,45 meter voor de Medium Tour van het... (11-06-2022)
GEESTEREN – Anne Meulendijks was de eerste twee dagen van de dressuur voor het CDI3* tijdens het CSI Twente de onbetwiste heerseres. De 28-jarige... (11-06-2022)
GEESTEREN - Wilton Porter was zaterdag de sterkste in de rubriek over 1,40 meter met barrage voor de Medium Tour van het CSI2* Twente in Geesteren.... (11-06-2022)
GEESTEREN – Zeven jaar nadat hij zich in Geesteren als negentienjarige tot winnaar van de Grote Prijs van Twente liet kronen met Molly Malone keerde... (10-06-2022)
Gerben Morsink is een van de belangrijkste kandidaten om de regio na vijftien jaar weer eens een winnaar van de Grote Prijs van Twente uit eigen... (10-06-2022)
GEESTEREN – Tom Schellekens ontpopte zich donderdag tot de grote man van de eerste dag op het gerenoveerde Equestrian Park Erve Maathuis in Geesteren... (09-06-2022)
WEERSELO - De broers Wilton en Lucas Porter streken zes jaar geleden in Nederland neer met maar één doel: de wereldtop halen als springruiters. Samen... (08-06-2022)
GEESTEREN – Met de komst van de Engelsman Ben Maher en titelverdediger Maikel van der Vleuten krijgt het CSI Twente van 9 tot en met 12 juni twee... (25-05-2022)
Als multifunctioneel bedrijf speelt Hemmer Groen uit Geesteren een belangrijke rol bij het verwezenlijken van de plannen voor het Equestrian Park op... (01-07-2021)
De planning om als nieuwe partner van het CSI Twente al in 2020 tijdens het evenement zelf een fysieke veiling te houden, ging door ‘corona’ de... (01-07-2021)
Een jaar of tien geleden begon Hans van Lange aan een nieuw avontuur. Hij startte zijn eigen onderneming HVL Rijbodems. (30-06-2021)
Het CSI Twente maakt vooral voor het onderdeel dressuur graag gebruik van de expertise van Maarten van der Heijden. De voormalige technisch directeur... (30-06-2021)
Bart en Ramona Maathuis zijn er klaar voor om de vermaarde Stal Maathuis voor de komende generatie toekomstbestendig te maken. “Het is mooi dat het... (29-06-2021)