ERIC TEN CATE NA VOORTREFFELIJKE OPTREDENS IN ORANJE RICHTING ECHTE TOP 

Ruitercarrière in een stroomversnelling

Eric ten Cate op het hoofdterein in zijn eigen dorp Geesteren.

GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in TeamNL met de tienjarige bruin geboren schimmelruin Incredible (v. Clinton x Heartbreaker) meteen als een sterkhouder van de ploeg.

“Na het NK belde Vincent Voorn me of ik met het team mee wilde naar Uggerhalne en Drammen. Ik heb gelijk ja gezegd. En het waren twee fantastische weken.” In Denemarken debuteerde Ten Cate met nul en vier strafpunten in de landenwedstrijd van het CSIO3* en eindigde hij als derde in de Grote Prijs. In Noorwegen deed hij het nog beter met drie vlekkeloze manches voor Oranje, waarbij hij in de barrage met Matt Garrigan namens de Ieren zelfs de eerste prijs voor Nederland veilig stelde.

“Natuurlijk was er wel druk”, aldus de nuchtere Tukker. “Het is toch anders dan normaal, omdat je het ook goed wilt doen voor het team. Zo voelt het echt, iedereen leeft met elkaar mee en wil dat je nul rijdt.”

Deuren gaan open
De prestaties in Scandinavië bezorgden Eric ten Cate een startbewijs voor het CHIO in Rotterdam, over twee weken in het Kralingse Bos. “Rijden voor Nederland opent nu deuren voor me die anders dicht zouden zijn gebleven. Hartstikke mooi natuurlijk”, straalt hij van oor tot oor. Het wordt zijn  eerste wedstrijd op het hoogste niveau, een vijf ster. “Vorig jaar zomer heb ik pas mijn eerste vier ster gereden in Opglabbeek. Geesteren wordt zondag mijn tweede Grote Prijs op dat niveau.”

Zo gauw de inschrijving wordt geopend, is de lokaal favoriet steevast de eerste die zich inschrijft voor de klassieker op het Erve Maathuis. Met Incredible (rechts) gaat hij een gooi doen naar de winst in het hoofdnummer, die in het verleden alleen voor de regionale ruiters Jos Lansink (2x) Tubbergenaar Gerco Schröder was weggelegd. Hij kan de eerste ruiter uit dorp Geesteren worden, die het kunstje flikt. 

“Dat zou natuurlijk geweldig zijn, maar er zijn er meer die willen winnen, hè? Het moedigt wel enorm aan om extra mijn best te doen. Incredible is op dit moment absoluut in topvorm en in goede conditie. Maar laat ik dat afkloppen, want morgen kan alles anders zijn. In onze sport kan er van alles gebeuren. We hebben een kans, maar het voornaamste is dat de paaltjes wel boven moeten blijven.”

Echte vrienden geworden
Als hij het over zijn toppaard heeft, prijst Eric ten Cate vooral diens instelling. “Incredible wil alles voor me doen. In vijf jaar zijn we gewoon echte vrienden van elkaar geworden. Dat ik met hem mijn eerste landenwedstrijd heb mogen rijden, maakt het extra speciaal.”

Ten Cate hoeft echter niet op één paard te wedden. “Momenteel heb ik er vier die op dit niveau mee kunnen. Je moet het geluk hebben dat je op het juiste moment een paard krijgt en het natuurlijk wel zelf verder opleiden. Ik ben een heel tevreden mens. Nu heb ik Incredible nog en het zou heel bijzonder zijn om hier de Grote Prijs te winnen.”
 
Hij deelt het eigendom van Incredible met de familie Noorman uit Zwolle. “Ze zochten een ruiter voor hun paarden. Nu hebben we hem samen om hem te kunnen behouden voor de sport. Eric ten Cate is blij met die steun, zoals hij dat ook is met de hulp van Autobas Van den Berg en Horsedeals uit Notter, dat hem drie paarden voor het hogere niveau levert.

“Ik heb er altijd van gedroomd internationaal te mogen rijden”, besluit Eric ten Cate, als immer bescheiden. “Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby geworden. Dit kan alleen als je goede paarden hebt. Ik probeer competitief te blijven.”

Onderste foto: Eric ten Cate met Incredible in actie voor TeamNL. Foto Jonna Voorn.

   

Meer CSI Twente

»
Het Equestrian Park Erve Maathuis is een week na het CSI Twente opnieuw het decor van een interessant concours. Dan staat de door PSV St. Joris... (23-06-2024)
»
GEESTEREN – Het internationaal concours hippique CSI Twente, dat van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum viert, mag zich... (21-06-2024)
»
OUD-OOTMARSUM – Caroline Müller is na een gedwongen afwezigheid van een halfjaar sterk teruggekeerd in de wedstrijdsport. Met als voorlopige... (14-06-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
Judith Vermeulen-Vetker schreef woensdagmiddag met de thuis op Stal Wessels-Vetker gefokte bruine ruin Nino WV (v. Comme il Faut\Diamant de Semilly x... (07-06-2023)
»
Ook voor veel ruiters zal het wennen zijn, dat Gé Tijhof niet meer de wedstrijdleider en ringmeester is bij het CSI Twente. De tegenwoordig in... (07-06-2023)
»
De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
»
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalborg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)