BREED PROGRAMMA INTERNATIONAAL SPRINGEN, DRESSUUR EN BASISSPORT

CSI Twente terug naar hoger niveau

Sfeerbeeld van het hoofdterrein. Foto © Marita Steggink

GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor dressuur lijken de belangrijkste voorwaarden aanwezig om het CSI Twente 2023 van woensdag 7 tot en met zondag 11 juni te laten uitgroeien tot een succesvol en gevarieerd hippisch evenement.

“We verwachten veel goede deelname”, aldus organisator Rob Maathuis. “Ook al omdat een aantal concoursen dit jaar niet doorgaat of niet op dezelfde data zit als wij.”
In de aanloop naar de 47ste editie is de organisatie al volop bezig met de voorbereidingen. Momenteel wordt hard gewerkt om het terrein van het Equestrian Park Erve Maathuis verder te verfraaien als landgoed. Zo worden dit voorjaar nog vijftig tot honderd nieuwe bomen extra aangeplant en enkele honderden meters heg aangebracht. Ook wordt het hekwerk verder uitgebreid.

Op hoofdpiste met gras
Alle rubrieken bij het springen op internationaal niveau worden gereden op de hoofdpiste met de grasbodem. “Voor ons een uniek selling point”, aldus Rob Maathuis. “Met Valkenswaard zijn we het enige topconcours in ons land dat dit biedt, net als beroemde concoursen in het buitenland zoals Aken, Calgary, Dublin, Rome, Madrid, La Baule, Mexico City, Hamburg, Hickstead, Wiesbaden en Falsterbo. Ook die worden allemaal op mooie grote graspistes verreden.” Behalve het CSI4* wordt ook het CSI1* er volledig afgewerkt. Van donderdag tot en met zondag worden er veertien rubrieken verreden over hoogtes van 1,20 tot en met 1,55 meter.

Het hoofdnummer werd vorig jaar, toen nog een CSI3*, een prooi voor Bas Moerings met Ipsthar (foto hiernaast).

Nadat deze vorig jaar eenmalig op het programma ontbraken, keren de wedstrijden voor de basissport terug op de agenda. Tijdens de ‘talentendag’ op woensdag staan de rubrieken over 1,10 meter en de proeven voor vier- en vijfjarige paarden gepland. Het springen over 1,00 meter en voor de pony’s (van 0,50 tot en met 1,20 meter) heeft op zondag plaats. Het onderdeel bixie wordt dan verzorgd door manege Snorrewind uit Markelo. 

Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste het domein voor de dressuur. Er wordt internationaal gereden op alle niveaus door ponyruiters, children, junioren, young riders, rijders tot 25 jaar en senioren in het CDI3*. Enkele rubrieken daarvan zijn speciaal voor jonge paarden. Voor de dressuurjeugd geldt het concours in Geesteren bovendien als een observatiewedstrijd voor het EK.

Randprogramma
Ook het randprogramma mag er zijn. De vrijdag staat het strodorp in het teken van Jump Up The 90’s, met medewerking van Rob Toonen en Mental Theo. Toonen is er ook zaterdagavond bij als Tony Junior er een optreden verzorgt.

Eerder op die dag kan het publiek genieten van een demonstratie van de Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNJV). Samantha Steenwijk X Voice tekenen op zondag voor de muzikale bijdrage aan het evenement, onder meer tijdens een pas de deux met twee Friese paarden.
De live-streaming van het CSI Twente wordt voor het eerst verzorgd door een team van Horse and Country, waarvoor dochter Sophie van voormalig bondscoach Hans Horn als marketing en product manager actief is.

Meer CSI Twente

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
Judith Vermeulen-Vetker schreef woensdagmiddag met de thuis op Stal Wessels-Vetker gefokte bruine ruin Nino WV (v. Comme il Faut\Diamant de Semilly x... (07-06-2023)
»
Ook voor veel ruiters zal het wennen zijn, dat Gé Tijhof niet meer de wedstrijdleider en ringmeester is bij het CSI Twente. De tegenwoordig in... (07-06-2023)
»
De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
»
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalborg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
»
GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
»
GEESTEREN – Het scheelde niet veel of het CSI Twente had zondagmiddag voor de vierde keer een in de eigen regio actieve ruiter als winnaar mogen... (12-06-2022)
»
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)
»
GEESTEREN - Gert-Jan Bruggink zorgde zaterdag voor een prachtige en emotionele ontlading in de rubriek over 1,45 meter voor de Medium Tour van het... (11-06-2022)