Brons Cornelissen met gouden rand

HERNING - Na het zilver met het team in de landenwedstrijd en het brons in de Grand Prix Special was er zondagmiddag in het tot hippische arena omgetoverde en volgepakte voetbalstadion van Herning opnieuw een bronzen medaille voor Adelinde Cornelissen (Nijkerk) met Jerich Parzival. Deze keer in de freestyle en net als in de Grand Prix Special was de Britse Charlotte Dujardin met Valegro de sterkste, gevolgd door de Duitse Helen Langehanenberg met Damon Hill.

De zege van Olympisch kampioene Charlotte Dujardin was onomstreden. Een schitterende kür, prachtige muziek, een uitstekende choreografie en ijzersterk en toch ontspannen gereden. Geen fouten en steeds een enorme harmonie tussen amazone, paard en muziek. Technisch en emotioneel de beste proef van de dag. Van een rit zonder fouten kon van de rit van Langehanenberg niet worden gesproken. In de piaffereprises werden storende foutjes gemaakt, in de changementen zaten onvolkomenheden en feitelijk haalde de charmante Duitse met de zeer aansprekende hengst Damon Hill nergens haar niveau van de Grand Prix en de Special.

Daar stelde Adelinde Cornelissen een geweldige kür tegenover. Geen fouten, geen spanning, veel harmonie en uitstraling en door de lichte muziek die wonderwel bij de indrukwekkende Parzival past, een heel positieve uitstraling. Bondscoach Wim Ernes was er danig van onder de indruk. "Amper twee maanden geleden zijn ze pas begonnen om naar dit EK toe te trainen. En dan zie je nu al dit resultaat! Daarbij werd de combinatie tijdens dit EK steeds beter en daaraan kun je zien dat ze nog steeds in een opbouwfase verkeert. Dujardin opnieuw goud, Langehanenberg zilver en voor Cornelissen het brons. Maar voor mij is dit brons met een gouden randje."

Adelinde Cornelissen liep een heel fijne wedstrijd in het volgepakte stadion. "Parzival was enorm op mij gefocust en we konden alle oefeningen met speels gemak uitvoeren. In de stap en in de draf, maar ook in de galop was Parzival ongelooflijk bij de les. In de piaffe en passage reprises trok hij door en hij bleef voor me werken. Terugkijkend op dit kampioenschap hebben we in iedere wedstrijd progressie in de vorm geboekt. Het is niet zo dat we geen huiswerk meer hebben, maar we kunnen nu rustig doorwerken richting het indoorseizoen. Mijn focus is gericht op de wereldkampioenschappen volgend jaar en omdat de Worldcup-finale pas eind april is, zou de tijd tussen die finale en het WK wel eens kort kunnen zijn. Daar ligt op dit moment niet mijn eerste prioriteit", aldus Cornelissen.

Daniëlle Heijkoop (Rotterdam) vond dat ze een goede freestyle had gereden. "Het klinkt misschien gek, maar ik was misschien wel het meest tevreden over de pirouettes die we hebben gereden. In de uitgestrekte draf had ik een klein hakkeltje, maar daar til ik niet zwaar aan. Ik kan nog veel punten winnen als ik in staat ben om Kingsley Siro in het front iets mooier in de houding kan krijgen", aldus Heijkoop, die nu net als haar paard even van een korte vakantie gaat genieten.

"De eerste dag had ik fouten in de proef, de tweede dag ging alles beter en vandaag ben ik echt tevreden met deze dertiende. Maar na de vakantie gaan we hard aan het werk om het huiswerk wat dit EK me heeft opgeleverd uit te werken."

Ook Edward Gal (Harskamp) was heel blij met zijn rit. "Nu was ik er op voorbereid dat op het moment dat ik binnenreed er applaus kon opklinken. Glock's Undercover was de hele wedstrijd door super relaxed. Door de optimale controle die ik had en het feit dat hij zo rustig bleef wilde hij ook bij me blijven. Dat kwam bijvoorbeeld tot uiting in de appuyementen, maar ook in de stap. In de grijze stukjes tussen sommige onderdelen lieten we het af en toe even zitten, dus dat moet beter", aldus Gal die weer als vierde eindigde. In de galop toont de zwarte Undercover zijn enorme kracht. Het achterbeen wordt ver en dragend ondergebracht. "Dat is best een heerlijk gevoel, als je die kracht aanspreekt en hij onder je door galoppeert", aldus Gal.
 
Wim Ernes had op voorhand getekend voor een zilveren en twee bronzen medailles op dit EK. "Edward Gal, die op dit EK een iets teleurstellende GP Special reed, hij had toen net iets te veel spanning in Glock's Undercover. Edward reed in de freestyle een heerlijk ontspannen ogende rit. Jammer waren de twee kleine fakkeltjes aan het einde van de proef, die als ze aan het begin van de rit hadden gezeten mogelijk zijn vergeten door de jury, maar nu nog vers in het geheugen stonden toen ze de laatste punten moesten toekennen."

Ook over de Special van Danniële Heijkoop met Kingsley Siro was Ernes goed tevreden. Ik vind dat Daniële fantastisch heeft gedebuteerd met een goede Grand Prix, een fijne Special en een gedegen kür. Daarnaast hebben we als land vier ruiters bij de beste dertien en scoren twee van onze ruiters boven de 80% in de Grand Prix. Er zijn niet veel landen die dat ons na kunnen zeggen en dat geeft aan dat we in de breedte groeien." Bron KNHS) 

Uitslag EK dressuur kür
1) Charlotte Dujardin (Eng) - Valegro (Negro x Gershwin) - 91.250%
2) Helen Langehanenberg (Dui) - Damon Hill NRW (Donnerhall x Rubinstein II) - 87.286%
3) Adelinde Cornelissen (Nijerk) - Jerich Parzival (Jazz x Ulft) - 86.393%
4) Edward Gal (Harskamp) - Glock's Undercover (Ferro x Donnerhall) - 84.911%
13) Daniëlle Heijkoop (Rotterdam) - Kingsley Siro (Gribaldi x Hemmingway) - 75.304%

Meer info zie: www.european-herning.dk

 

Meer Twente Cup springen paarden

»
SAASVELD -  Een verschil van slechts driehonderdste seconde bleek zaterdag beslissend in  de strijd om de Twente Cup springen 2023. Aan die marge had... (10-12-2023)
»
SAASVELD – De Ankerhal van Saasveld fungeert zaterdag vanaf 19.00 uur weer als thuishaven voor de 39ste editie van de strijd om de Twente Cup paarden... (09-12-2023)
»
SAASVELD – De 38ste editie van de strijd om de PlasmaMade Twente Cup is in de hoogste klasse gewonnen door Britt Wiefferink. Ook in de winning round... (04-12-2022)
»
SAASVELD – Eva Oude Wolcherink en Bas Haarhuis mogen zich sinds zaterdag in elk geval een jaar lang houder van een Twente Cup noemen. Ze wonnen in... (03-12-2022)
»
SAASVELD – Stijn Roelink kan terugkijken op een zeer geslaagde dinsdag van de Twentse Ruiterdagen in Saasveld. De ruiter uit Lattrop zegevierde in de... (29-11-2022)
»
SAASVELD – Na een onderbreking van twee jaar staat deze week in Saasveld weer de ontknoping van de strijd om de Twente Cups bij de paarden te wachten... (28-11-2022)
»
AMBT DELDEN – Pascalle Donders reed zaterdag in manege De Hoffmeijer te Ambt Delden overtuigend naar de snelste tijd in de zwaarste klassen van de... (27-11-2022)
»
SAASVELD – Het bestuur van Rijvereniging De Bögelscamp heeft als gevolg van de huidige coronaregels besloten de Twentse Ruiterdagen in Saasveld dit... (21-11-2021)
»
LONNEKER – Maud Wiefferink met Agono in de klasse ZZ en Anne-Lotte Tijhuis met Je t’aime Coucou TI toonden zich vrijdag tijdens Indoor Lonneker de... (27-09-2021)
»
LONNEKER – Hessel Hoekstra ontpopte zich vrijdag tot de absolute heerser tijdens de eerste selecties voor de finale van de strijd om de Equiciety... (27-09-2020)
»
LONNEKER – De 38ste editie van de strijd om de Twente Cup voor springruiters gaat vrijdag volgens traditie van start in Lonneker. De combinaties in... (25-09-2020)
»
SAASVELD – Steven Veldhuis stelde dinsdagavond met een puik optreden in de derde kwalificatiereeks zijn kandidatuur voor zijn derde zege in de strijd... (03-12-2019)
»
SAASVELD – Lindy Stuivenberg was dinsdag de onbetwiste uitblinker in de laatste kwalificatiereeks van de strijd om de EquiFirst Twente Cup. Met haar... (13-11-2018)
»
LONNEKER – Lieke Ophof heeft zich vrijdag overtuigend geplaatst voor de finale van de strijd om de EquiFirst Twente Cup in de klasse M. Met haar... (29-09-2018)
»
LONNEKER – Koen Westendorp en Peter Olthof kenden maandag in Lonneker een prima start van de strijd om de EquiFirst Twente Cup 2018. Westendorp won... (24-09-2018)
»
SAASVELD  - EquiFirst is dit jaar de nieuwe hoofdsponsor van de strijd om de Twente Cup springen bij de paarden.  De producent van paardenvoer,... (12-09-2018)
»
LONNEKER – Manege De Twentse Marke in Lonneker is maandag 25 september traditiegetrouw startlocatie voor de strijd om de Twente Cup springen voor... (13-09-2017)
»
SAASVELD - Het was zaterdag bij de finales om de Divoza Twente Cup dubbel feest voor Stal De Jufferbeek uit Oldenzaal. In de klasse M was Roderick... (13-11-2016)
»
SAASVELD - Voor titelverdedigster Wendy Ligtenberg liep de finale van de strijd om de Twente Cup 2016 uit op een wedstrijd tussen hoop en vrees.... (13-11-2016)
»
SAASVELD – Het werd zaterdagavond in de Ankerhal van Saasveld een historische 34ste editie van de strijd om de Twente Cup. Niet alleen vanwege de... (13-11-2016)