RAPPE JAN DIEPMAN ROYAAL OP SNELHEID AFGETROEFD IN LAATSTE KWALIFICATIE TWENTE CUP

Steven Veldhuis stelt kandidatuur

SAASVELD – Steven Veldhuis stelde dinsdagavond met een puik optreden in de derde kwalificatiereeks zijn kandidatuur voor zijn derde zege in de strijd om de Twente Cup. In Saasveld was hij met de pas zesjarige vosmerrie Installera Balia RS (v. Emerald) de complete concurrentie in de klassen Z en ZZ te snel af.
 

Veldhuis, in 2002 met Napie en in 2006 met Treasure winnaar van de prestigieuze cup met de grote oren, troefde in de klasse ZZ Jan Diepman af die in de rit voor hem het parcours over twee fasen met Honnarissa in 30,77 seconde had afgesloten. De ruiter uit Dalfsen, al de snelste in de klasse Z, loste daarmee Lindy Stuivenberg met Zulanda af op de koppositie. Maar lang had hij niet plezier van zijn eerste plaats.

Want al direct na hem dook Steven Veldhuis (hiernaast) liefst 2,52 seconde onder de chrono van Jan Diepman. “Terwijl ik helemaal niet hard ging”, vond de Haaksbergenaar. “Ik heb wel overal de kortste weg kunnen kiezen. Ik heb altijd al veel vertrouwen in Installera gehad, terwijl in het verleden veel mensen me uitlachten wat ik met haar moest doen. Maar het voelt zó goed… Het is een prima en heel slim paard met veel galop. Alles gaat erg gemakkelijk. Ze oogt klein in de baan, maar dat valt mee. In de zomer ging ze in Lattrop nog over 1,75 meter op de muur. Op gras, met de lange teugel en zonder ijzers.”

Veldhuis startte Installera dit seizoen nog niet zo vaak. “Ik heb met haar meegedaan aan de drie wedstrijden voor de Roelofsen Winter Classics en daarbij stond het best hoog. Daarom heb ik vandaag eerst een rondje Z gedaan om er weer in te komen.”

Een van de topfavorieten
Voor de finale in de strijd om de Equifirst Twente Cup, zaterdag eveneens in de Ankerhal, gaat Steven Veldhuis na zijn zege van woensdag met de door Redmil Stables uit Enschede gefokte merrie als een van de topfavorieten van start. In 2002 lukte het hem voor het eerst de begeerde beker mee naar huis te nemen. “Mijn zoon Stef was toen net geboren en heeft er thuis nog in gezeten”, lacht hij. Vier jaar later herhaalde hij het kunststukje.
“Ik begin zaterdag niet anders aan de wedstrijd dan normaal”, luidt het nuchtere commentaar van Veldhuis. “Er zijn er veel meer die kunnen winnen. Ik rijd daarom gewoon mijn rondje en dan zien we het wel. Want als je één schijtfout hebt, is het al voorbij.”

In de klasse ZZ was hij dinsdag ook nog eens goed voor de vierde plek met Gammon RAG. Manon Damhuis werd vijfde met Dollards Zelrite.
Lindy Stuivenberg, traditiegetrouw bij de eersten in de kwalificatierondes, eindigde met Harvey als tweede in de klasse Z, waarmee ze Steven Veldhuis met Ido W, Bas van der Aa met E. Guriel en Amber van Marle met Gregorius achter zich liet.

Elike Morsink en Tessa Tigcheler
Elike Morsink liet zich zondag al kronen tot de beste deelnemer in de kwalificatieproef voor de klasse M. Met Chalina Z bleef ze nummer twee Chanel van de Wal met Fiesta 0,78 seconde voor. Tess Huttenhuis legde met Felix beslag op de derde plaats.
Tessa Tigcheler besliste een spanend duel met Lynn Bouwmeester in de klasse M in haar voordeel. Ze bleef Miss Dior haar concurrente op Coposta van Topoje Hoeve Z driehonderdste seconde voor. Sarah Koppelman reed Juglans naar de derde en Jasminum naar de vierde plek.

Britt ter Harmsel was dinsdag met Donkosack tijdens de Twentse Ruiterdagen een klasse apart in de klasse M . Ze bleef nummer twee Tom Brinkman op Idara 1,54 seconde voor. Derde werd Iris Oude Ophuis met Comme Nikita Z.
Mart IJland won zondag de klasse B met Joyful Power. Net als Eva Oude Wolcherink op Kentucky SDH werd hij beloond met 85 stijlpunten. Sander Tuitert verzamelde er 81 met Diranda en werd derde.

Op de foto de uitblinkende routiniers van dinsdag. Jan Diepman feliciteert winnaar Steven Veldhuis (links).
 

Meer Twente Cup springen paarden

»
SAASVELD -  Een verschil van slechts driehonderdste seconde bleek zaterdag beslissend in  de strijd om de Twente Cup springen 2023. Aan die marge had... (10-12-2023)
»
SAASVELD – De Ankerhal van Saasveld fungeert zaterdag vanaf 19.00 uur weer als thuishaven voor de 39ste editie van de strijd om de Twente Cup paarden... (09-12-2023)
»
SAASVELD – De 38ste editie van de strijd om de PlasmaMade Twente Cup is in de hoogste klasse gewonnen door Britt Wiefferink. Ook in de winning round... (04-12-2022)
»
SAASVELD – Eva Oude Wolcherink en Bas Haarhuis mogen zich sinds zaterdag in elk geval een jaar lang houder van een Twente Cup noemen. Ze wonnen in... (03-12-2022)
»
SAASVELD – Stijn Roelink kan terugkijken op een zeer geslaagde dinsdag van de Twentse Ruiterdagen in Saasveld. De ruiter uit Lattrop zegevierde in de... (29-11-2022)
»
SAASVELD – Na een onderbreking van twee jaar staat deze week in Saasveld weer de ontknoping van de strijd om de Twente Cups bij de paarden te wachten... (28-11-2022)
»
AMBT DELDEN – Pascalle Donders reed zaterdag in manege De Hoffmeijer te Ambt Delden overtuigend naar de snelste tijd in de zwaarste klassen van de... (27-11-2022)
»
SAASVELD – Het bestuur van Rijvereniging De Bögelscamp heeft als gevolg van de huidige coronaregels besloten de Twentse Ruiterdagen in Saasveld dit... (21-11-2021)
»
LONNEKER – Maud Wiefferink met Agono in de klasse ZZ en Anne-Lotte Tijhuis met Je t’aime Coucou TI toonden zich vrijdag tijdens Indoor Lonneker de... (27-09-2021)
»
LONNEKER – Hessel Hoekstra ontpopte zich vrijdag tot de absolute heerser tijdens de eerste selecties voor de finale van de strijd om de Equiciety... (27-09-2020)
»
LONNEKER – De 38ste editie van de strijd om de Twente Cup voor springruiters gaat vrijdag volgens traditie van start in Lonneker. De combinaties in... (25-09-2020)
»
SAASVELD – Lindy Stuivenberg was dinsdag de onbetwiste uitblinker in de laatste kwalificatiereeks van de strijd om de EquiFirst Twente Cup. Met haar... (13-11-2018)
»
LONNEKER – Lieke Ophof heeft zich vrijdag overtuigend geplaatst voor de finale van de strijd om de EquiFirst Twente Cup in de klasse M. Met haar... (29-09-2018)
»
LONNEKER – Koen Westendorp en Peter Olthof kenden maandag in Lonneker een prima start van de strijd om de EquiFirst Twente Cup 2018. Westendorp won... (24-09-2018)
»
SAASVELD  - EquiFirst is dit jaar de nieuwe hoofdsponsor van de strijd om de Twente Cup springen bij de paarden.  De producent van paardenvoer,... (12-09-2018)
»
LONNEKER – Manege De Twentse Marke in Lonneker is maandag 25 september traditiegetrouw startlocatie voor de strijd om de Twente Cup springen voor... (13-09-2017)
»
SAASVELD - Het was zaterdag bij de finales om de Divoza Twente Cup dubbel feest voor Stal De Jufferbeek uit Oldenzaal. In de klasse M was Roderick... (13-11-2016)
»
SAASVELD - Voor titelverdedigster Wendy Ligtenberg liep de finale van de strijd om de Twente Cup 2016 uit op een wedstrijd tussen hoop en vrees.... (13-11-2016)
»
SAASVELD – Het werd zaterdagavond in de Ankerhal van Saasveld een historische 34ste editie van de strijd om de Twente Cup. Niet alleen vanwege de... (13-11-2016)
»
SAASVELD – De leerlinge klopte haar leermeester. Ellemijn Ensink liet zich zaterdagavond met Esminka kronen tot de verrassende winnares van de Divoza... (12-11-2016)