TIM LIPS RIJDT PRIMA DRESSUURPROEF IN EERSTE WEDSTRIJD MET LADY CHIN 

Tweede plaats als verjaardagscadeau

Tim Lips wordt enthousiast begroet door onder anderen zijn vader Martin na zijn proef. De Duitse Sophie Leube (onder) leidt na de eerste dag. Foto's © Ashley Claus/Claus Close Up.

BOEKELO – Tim Lips bezorgde zichzelf donderdag een aardig verjaardagscadeautje. De 36 jaar geworden Brabander staat na de eerste dag van de dressuur tijdens Military Boekelo-Enschede keurig tweede in zijn eerste wedstrijd met de elfjarige bruine merrie Lady Chin van ’t Moerven (v. Lord Chin).

Lips werd door de jury gewaardeerd met 24,5 minuspunt en heeft, nadat alle leden van de negen deelnemende teams in actie zijn gekomen. Hij stelde zich daarmee meteen kandidaat voor de Nederlandse titel.

“Lady Chin is een heel fijn paard”, meldt Tim Lips na afloop. “Ze is heel werkwillig. Het paard kan nog wel eens wat wedstrijdspanning hebben en zichzelf dan voorbij lopen. We hebben de proef gereden waarop ik hoopte, maar die ik nog niet mocht verwachten omdat het onze eerste wedstrijd was.”

Punten vallen tegen
Sanne de Jong is 21ste na haar optreden met de door haar ouders gefokte twaalfjarige schimmelmerrie Enjoy (v. Cartano). Haar reactie: “Eigenlijk ben ik over mijn proef wel tevreden. Alleen vielen de punten me eerlijk gezegd wat tegen. Dat ik aftrek kreeg voor een fout in een wissel was verdiend. Maar er waren ook een paar dingen die ik niet kon verklaren. Waar een jurylid bij de anderen achterbleef en waarbij ik niet weet waarom. Mijn paard deed het goed. Op naar de cross. Dan wordt het pas leuk.”

Jordy Wilken, 22ste met de veertienjarige bruine ruin Curacao (v. Ramro B), volgt Sanne de Jong op de voet. Wilken kon prima leven met zijn klassering. “Mijn score is denk ik heel realistisch. Het ging op zich goed. Alleen hield Curacao een keer halt waar het geen onderdeel van de proef was. Normaal gesproken is hij wat zenuwachtig en wil hij nog wel eens gaan dribbelen, nu was hij wat te rustig. We maakten een paar kleine fouten en één heel grote. Ik denk daarom dat mijn score heel realistisch is.”

Niet onder indruk
Merel Blom bezet na het eerste onderdeel de 24ste positie met de pas achtjarige bruine ruin Crossborder Radar Love NOP (v. Diarado). “Het goede nieuws is dat Radar Love in de ring niet erg onder de indruk was van de entourage. Hij is voor het eerst op zo’n groot evenement en heeft hiervoor nog nooit changementen hoeven doen. Dat heeft hij geleerd, maar hij was daarin een beetje overenthousiast en deed het nu ook een paar keer waar dat niet werd gevraagd. Dat kostte punten, in plaats van dat het wat opleverde. Maar dat is de jeugd, ik ben absoluut tevreden over hoe het verder ging.”
 
Martin Lips heeft een minimale achterstand op de leidende Duitse amazone Sophie Leube met Jadore Moi.De Amerikaanse Tamra Smith staat voorlopig derde met Danito en wordt gevolgd door tweevoudig winnaar William Fox-Pitt met Grafennacht en Europees kampioene Nicola Wilson met Coolpares Sarco.
Het landenklassement wordt aangevoerd door Engeland en de Verenigde Staten, de favorieten voor de eindzege in de strijd om de Longines FEI Nations Cup die zondag in Boekelo de ontknoping beleeft. Duitsland is derde, Nederland staat vijfde.

Individueel klassement na eerste dag dressuur
1)   Sophie Leube (Dui) - Jadore Moi 24,4 minuspunt
2)   Tim Lips (Ned) - Lady Chin van ’t Moerven 24,5
3)   Tamra Smith (USA() - Danito 24,7
4)   William Fox-Pitt (Gbr) - Grafennacht 24,9
5)   Nicola Wilson (Gbr) - Coolpares Sarco 25,6
21) Sanne de Jong (Ned) - Enjoy 33,1
22) Jordy Wilken (Ned) - Curacao 33,2
24) Merel Blom (Ned) - Crossborder Radar Love NOP 25,6

Landenklassement 
1) Groot-Brittannië 81,10
2) Verenigde Staten 83,50
3) Duitsland 85,30
4) Frankrijk 90,30
5) Nederland 90,80

Startlijsten en uitslagen 
 

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)