WERELDKAMPIOENE YASMIN INGHAM VOERT IMPOSANTE DEELNEMERSLIJST AAN

Mondiale top massaal naar Boekelo

De verrassende nieuwe wereldkampioene Yasmin Ingham in actie bij het WK in Pratoni. Foto © Libby Law Photography.

BOEKELO - De 51ste editie van Military Boekelo-Enschede, die van 6 tot en met 9 oktober wordt gehouden, heeft een deelnemersveld om van te watertanden. Zo heeft de onlangs zeer verrassend tot wereldkampioen gekroonde Britse Yasmin Ingham ingeschreven en is ook de winnaar van zowel individueel als teambrons Tim Price van de partij. Hij won in 2017 al eens in Boekelo.

Op dit moment staan er 85 namen uit vijftien landen op de deelnemerslijst. Een van de meest aansprekende is verder William Fox-Pitt, die de edities van 2003 en 2005 winnend afsloot. Ook Zara Tindall-Phillips komt wederom naar Twente. De kleindochter van de onlangs overleden koningin Elisabeth werd in 2006 in Aken individueel wereldkampioene en maakte in 2012 deel uit van het Britse team dat zilver won op de Olympische Spelen.

Winnares 2019
Ze behoorde tevens tot het zilver winnende team op de WK’s in 2006 en 2014, alsmede de gouden Britse equipes op de EK’s in 2005 en 2007. Het EK in 2005, dat in Blenheim werd verreden, bekroonde ze ook individueel met de eerste plaats. Haar landgenote Laura Collett (rechts) smaakte in 2019 het genoegen om in Boekelo te winnen en is eveneens opnieuw van de partij.

Voor België komt Virginie Caulier, die in 2012 voor haar land deelnam aan de Olympische Spelen. Lara de Liedekerke, erbij was tijdens drie WK’s en bij de Spelen van Tokyo, heeft met twee paarden ingeschreven. Marcio Carvalho Jorge uit Brazilië verscheen aan de start van de Olympische Spelen in Londen en Rio de Janeiro, nam twee maal deel aan de Pan-American Games en ging van start op het WK in Tryon.

De 22 jarige Sara Bech Strom uit Denemarken was zeer succesvol bij de junioren en young riders en boekte ook bij de senioren al aansprekende resultaten op CCI 4*-niveau. Dat zelfde geldt voor de twintig jaar jonge Finse Hedwig Wikström. Onder de Franse ruiters is Benjamin Massie. Hij maakte deel uit van het Franse team dat op het WK 2022 als vierde eindigde. Massie zelf finishte als dertiende in het individuele klassement. 

Sterke groep Duitsland 
Duitsland komt zoals gewoonlijk met een sterke groep ruiters, onder wie de gelouterde Sandra Auffarth. Ze was individueel winnaar van het WK in Caen 2014, van het individueel brons bij de Olympische Spelen van Londen 2012 en won daar goud met het Duitse team. Ook kwam zij aan de start bij de Spelen van Rio en Tokyo. Met het Duitse team veroverde ze zilver en eindigde ze in Tokyo als vierde.

Ierland heeft onder anderen Susannah Berry afgevaardigd, lid van het Ierse team dat op het WK 2022 als vijfde eindigde.

Traditioneel komen de Nieuw-Zeelanders eveneens met een sterke afvaardiging naar Twente. Behalve Tim Price heeft ook Jonelle Price een indrukwekkende staat van dienst. Zij nam succesvol deel aan de Olympische Spelen van Londen, Rio en Tokyo en was eveneens in vorm op de WK’s van 2014 en 2018 en 2022. In het laatste geval veroverde zij brons met het team en eindigde ze individueel als tiende. 

De Zweden vaardigen onder anderen Sara Algotsson Ostholt af, die deelnam aan de Olympische Spelen van 2004, 2012, 2016 en 2021 en in Londen zilver veroverde. Voor de Amerikanen is Boekelo een vast onderdeel van het wedstrijdprogramma en zij komen met vijf ruiters, van wie Boyd Martin de meest in het oog springende is. Hij nam succesvol deel aan de Olympische Spelen van Londen, Rio en Tokyo en behoorde ook tot de succesvolle deelnemers aan de WK’s in Lexington, Caen en Tryon. Martin won teamzilver op het WK in Pratoni 2022. In 2019 slaagde hij erin de Pan-American Games zowel individueel als met het team winnend af te sluiten.

Nederland
Gastland Nederland tenslotte schreef negen combinaties in. Sanne de Jong, de enige Nederlandse die op het WK in Pratoni di Vivaro in de einduitslag voorkwam, komt met twee paarden. Daaronder de door de Stichting Nederlands Olympiade Paard (NOP) vastgelegde Jersey MBF NOP en Jarelly MBF. 
Regerend Nederlands kampioen Tim Lips verdedigt zijn titel met Wicro Quibus die vorig jaar in Boekelo aan de start verscheen met Laura Bergmans-Hoogeveen. Thierry van Reine eindigde in 2021 als derde in de strijd om het Nederlands kampioenschap en hoopt met ACSI Harry Belafonte dat resultaat te verbeteren.

In Boekelo staat behalve de nationale titel ook de zege in de finale van de strijd om de FEI Nations Cup eventing op het spel.

Onderste foto van Sanne de Jong © Ashley Claus/Claus Close Up.

Meer Eventing

»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)
»
BOEKELO – Na een zinderende ontknoping werd de Duitse Sophie Leube, die met de elfjarige bruine merrie Jadore Moi (v. Conthargos) al vanaf de... (10-10-2021)
»
BOEKELO – Met twaalf foutloze combinaties binnen de tijd werd tijdens de crosscountry van de 49ste editie van Military Boekelo-Enschede een hogere... (09-10-2021)
»
BOEKELO – De Military Boekelo-Enschede krijgt een ongekend spannende apotheose. Na de crosscountry staan liefst zes combinaties met het afsluitende... (09-10-2021)
»
BOEKELO – De Fransman Benjamin Massie vertrok zaterdag om 11.00 uur met Climaine de Cacao als eerste starter vertrokken voor de crosscountry van de... (09-10-2021)
»
BOEKELO - In de vijftig jaar van Military Boekelo-Enschede namen slechts twaalf Twentse ruiters deel. De laatste van hen was Madeleiner Brugman in... (08-10-2021)
»
BOEKELO - Dé verrassing van de tweede dressuurdag tijdens Military Boekelo-Enschede kwam vrijdag van de 49-jarige Willemina van der Goes-Petter. De... (08-10-2021)
»
BOEKELO – Edith Howard, in het verleden jarenlang wedstrijdsecretaresse van Military Boekelo-Enschede, had donderdag een leuke verrassing in petto... (08-10-2021)
»
BOEKELO – De gemeente Enschede heeft de jubilerende Military Boekelo-Enschede de Enschede Penning toegekend. De pas aangetreden waarnemend... (08-10-2021)