EVENTINGRUITER LIJKT MET GOED GEVOEL TERUG OP OPTREDEN IN FRANSE JARDY

Jordy Wilken zet opmars voort

Jordy Wilken met Wilbert Bo.

WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een onderbreking van een jaar weer in de stallen staan op de erven van dierenarts Arthur Asveld in Wierden, was de beste Nederlander van het Nederlandse team op Franse bodem.

Individueel eindigde Wilken met de veertienjarige donkerbruine Hannoveraner ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex) tijdens het CCI4* als 21ste in het veld van 79 deelnemers. “Het was een lekkere week. We reden een nette dressuurproef, al waren er wel wat verbeterpuntjes. De cross was een van onze beste ooit. Die was heel technisch en de tijd was moeilijk haalbaar. Ook het springen ging heel goed, al maakten we twee springfouten. Maar Wilbert had die eigenlijk niet verdiend. Hij deed het echt geweldig. Hadden we ze niet gemaakt, dan waren we zelfs net als in Millstreet in Ierland bij de eerste tien geëindigd.”

Jordy Wilken werkt gestaag aan zijn verdere opmars richting top. “Dat is vorig jaar zo’n beetje ingezet en we zijn er nu verder mee aan het werken. De dressuur wordt wat stabieler en thuis hebben we alles op de rit. Er heerst rust en stabiliteit. IK heb nu meerdere paarden waarmee ik op topniveau mee kan doen.”

Onlangs keerde hij terug bij Arthur Asveld in Wierden, nadat hij een jaar zijn paarden had ondergebracht bij de TCN Sporthorses, de accommodatie van Tarik van Boggelen en Nina Hut in Rijssen. “Puur vanwege het financiële voordeel dat eraan zit”, verklaart hij die rentree. “Want beide locaties zijn super om met onze sport bezig te zijn.”

Wilken runt er het bedrijf dat hij samen met vriendin Inge de Wit leidt. Ook zij is actief in de eventingsport, maar werd anderhalf jaar geleden zwaar geblesseerd bij een ongeval met een van haar paarden. Ze verbrijzelde daarbij een enkel. Die werd operatief vastgezet, waarna ze opnieuw moest leren lopen. Ondertussen rijdt ze weer. “Inge doet alles achter de schermen en dat maakt het voor mij mogelijk op dit niveau te rijden.”

EK en Ollympische Spelen
Zijn ambities voor dit en komend jaar zijn duidelijk. “Ik hoop in augustus te mogen meedoen aan het EK in Haras du Pin en als dat goed wil ik met Wilbert ook nog graag een vijf ster rijden in Frankrijk met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Natuurlijk gaan we ons stinkende best doen ons daarvoor als team alsnog te kwalificeren. Ik denk dat de kans daarop best aannemelijk is. Er zijn nog drie plaatsen voor Europese landen over.”

Mogelijk moet die plaatsing dan zelfs begin oktober in Boekelo plaatsvinden tijdens de finale van de strijd om de Nations Cup. “Daar zal ik Curaçao starten, waarmee ik in Ierland tiende werd.”

De geroutineerde zestienjarige bruine hengst ASCI Curacao (v. Ramiro B) werd eerder uitgebracht door Alice Naber. “Hij is een echte pleaser en wil altijd zijn best voor  je doen. Het is ook echt een knuffelpaard.” De samenwerking met de door Jan Greve gefokte Wilbert Bo verloopt steeds beter. “Hij heeft veel bloed en is super lief. Maar ik moest wel zijn vertrouwen winnen. Ik denk dat dat inmiddels wel gelukt is.”

In Jardy vormde Nina Hut met de twaalfjarige bruine ruin Carthageno (v. Chelltago Z) de beste Nederlandse combinatie in het CCI3*. Op ‘Cootje’ eindigde ze als zeventiende in het eindklassement.

Foto onder van Nina Hut en Carthageno © Ashley Claus

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)