‘DECOR IS BEDOELD VOOR DE TOESCHOUWERS, RUITERS ZIEN DAT NIET’

Crosscountry met oog voor detail

Hindernis 23 met de kippen

BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-Enschede zijn zonder uitzondering met oog voor detail afgewerkt.

De decoraties hebben we niet gemaakt voor de ruiters, want die daveren met een tempo van 570 meter per minuut door de weilanden en over de obstakels. Zij zijn bedoeld voor het publiek. Ik houd ervan om samen met Gary Podmore als uitvoerder van mijn ideeën van iedere hindernis iets speciaals te maken, waardoor de toeschouwers iets meer te zien krijgen dan een simpele stapel hout.”

Eekhoorns, trollen, bijen en kippen
Zo zijn bij hindernissen eekhoorns (middelste foto), trollen en bijen uitgezaagd. Her en der is gewerkt met veelkleurige pompoenen als grondlijn. In het ‘kippenhok’ liggen kippen van gips lekker in het stro.

Het is decor, waarmee Adrian Ditcham graag werkt en in een aantal gevallen benadert hij bij het verzorgen van de aankleding de aanpak van de legendarische voormalig parcoursbouwer van Boekelo Jan Stokkentré. Die liet een paar ezels in een tredmolen lopen om zo de Gold Digger-hindernis extra spectaculair te maken.

Ook schroomde hij niet om bij de watercombinatie een huisje met een schoorsteen te bouwen. Op de wedstrijddag kringelde er rook uit de schoorsteen. Want, zei Stokkentré: “De mensen moeten toch het idee hebben dat daar daadwerkelijk paling wordt gerookt.”

Rijkunstige vaardigheden
Ditcham is sinds 2019 verantwoordelijk voor de bouw van de crosscountry in Boekelo. Hij nam de taak destijds over van zijn landgenote Sue Benson. Steeds nadrukkelijker zet de Engelsman de cross naar zijn hand. Hij zoekt daarbij de moeilijkheden niet in de zwaarte van de hindernissen, maar stelt de rijkunstige vaardigheden van de ruiters op de proef. 

Dat doet hij door bijvoorbeeld de paarden visueel naar een buitenbocht te dwingen. Daardoor wordt de ruiter, als deze het paard niet optimaal onder controle heeft, met een ‘langsloper’ geconfronteerd, wat 20 strafpunten oplevert.

“Op die wijze hoop ik een selectie te realiseren zonder dat paard en ruiter echt risico lopen”, aldus Ditcham. In de cross die 26 hindernissen telt stelt de ‘coursedesigner’ de ruitervaardigheid van de berijder meerdere malen op de proef. Dat doet hij onder meer op de beide watercombinaties. 

De crosscountry heeft over de gehele lengte een perfecte bodem, waardoor de paarden op veel gedeelten voluit door kunnen galopperen. Vooral in het begin zijn die goed van lengte, waardoor de paarden in een mooie cadans kunnen komen voor de hindernissen, die op voorwaarts rijden zijn gebouwd. Dat er een technisch pittige combinatie aan het eind van de cross is gebouwd is logisch. Die opgave, twee heggen met een brede sloot daartussen, moet de ruiters er mede van weerhouden te veel van hun paarden te vragen. Want stranden in het zicht van de eindstreep wil niemand. 

Zes ruiters uit top tien
Dat ‘Boekelo’ een absoluut topveld aan de start heeft, wordt extra onderstreept door de nieuwste FEI-wereldranglijst. Zes ruiters uit de top tien komen op de Twentse akkers in actie. Het Nieuw-Zeelandse echtpaar Tim en Jonelle Price voert de ranglijst aan. In Boekelo neemt Tim na de dressuur de vierde plaats in. Rosalind Canter uit Groot Brittannië bezet de vierde plek, terwijl zij in Boekelo voorlopig derde staat.

De Amerikaan Boyd Martin is zesde op deze ranglijst en in Boekelo is hij na de dressuur te vinden op de vijftiende positie in het tussenklassement. Kersvers wereldkampioen Yasmin Ingham staat achtste en is negende in het tussenklassement. Tom McEwen is de nummer negen op de FEI-lijst. In Boekelo sloot hij de dressuur als gedeeld vierde af.

Verder prijkt de naam van William Fox-Pitt, tweevoudig winnaar van Military Boekelo-Enschede in 2003 en 2005, op de startlijst. Net als die van Laura Collett, de winnares van 2019 die vorig jaar deel uitmaakte van het goud winnende Britse team bij de Olympische Spelen in Tokyo. Zij gaat nu, ook na de tweede dag van de dressuur, aan de leiding met Dacapo.

En die van Zara Tindall-Phillips, de kleindochter van de onlangs overleden Britse koningin Elisabeth II. Zij veroverde in 2006 in Aken de individuele wereldtitel.

Thierry van Reine begint zaterdag met ACSI Harry Belafonte om 10.45 uur als eerste aan de 5798 meter lange crosscountry, die 26 hindernissen telt. 

Voor uitslagen en startlijsten, zie www.rechenstelle.de

Onderste foto: Zara Tindall-Phillips, wereldkampioene 2006 en kleindochter van de onlangs overleden Britse vorstin Elizabeth 2, tijdens de dressuur met Class Affair.
Foto © Ashley Claus.

 

Meer Eventing

BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)
BOEKELO - De 51ste editie van Military Boekelo-Enschede, die van 6 tot en met 9 oktober wordt gehouden, heeft een deelnemersveld om van te... (28-09-2022)
BOEKELO – Na een zinderende ontknoping werd de Duitse Sophie Leube, die met de elfjarige bruine merrie Jadore Moi (v. Conthargos) al vanaf de... (10-10-2021)
BOEKELO – Met twaalf foutloze combinaties binnen de tijd werd tijdens de crosscountry van de 49ste editie van Military Boekelo-Enschede een hogere... (09-10-2021)
BOEKELO – De Military Boekelo-Enschede krijgt een ongekend spannende apotheose. Na de crosscountry staan liefst zes combinaties met het afsluitende... (09-10-2021)
BOEKELO – De Fransman Benjamin Massie vertrok zaterdag om 11.00 uur met Climaine de Cacao als eerste starter vertrokken voor de crosscountry van de... (09-10-2021)
BOEKELO - In de vijftig jaar van Military Boekelo-Enschede namen slechts twaalf Twentse ruiters deel. De laatste van hen was Madeleiner Brugman in... (08-10-2021)
BOEKELO - Dé verrassing van de tweede dressuurdag tijdens Military Boekelo-Enschede kwam vrijdag van de 49-jarige Willemina van der Goes-Petter. De... (08-10-2021)
BOEKELO – Edith Howard, in het verleden jarenlang wedstrijdsecretaresse van Military Boekelo-Enschede, had donderdag een leuke verrassing in petto... (08-10-2021)
BOEKELO – De gemeente Enschede heeft de jubilerende Military Boekelo-Enschede de Enschede Penning toegekend. De pas aangetreden waarnemend... (08-10-2021)
BOEKELO – Tim Lips bezorgde zichzelf donderdag een aardig verjaardagscadeautje. De 36 jaar geworden Brabander staat na de eerste dag van de dressuur... (07-10-2021)
BOEKELO – Alle paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire inspectie werden fit genoeg bevonden voor de 49ste editie van Military... (06-10-2021)
Foto's Caresse Kolkman © Ashley Claus
OUDKARSPEL - Voor Caresse Kolkman stond afgelopen weekend voor het eerst sinds lange tijd weer eens een samengestelde wedstrijd op het programma. De... (19-04-2021)
BOEKELO - Military Boekelo-Enschede is van donderdag tot 7 en met zondag 10 oktober geen gastheer van de strijd om het Europees kampioenschap... (17-03-2021)
BOEKELO – Military Boekelo-Enschede is een van de drie kandidaten voor de organisatie van het EK eventing van dit jaar. Concurrenten voor ‘Boekelo’... (20-01-2021)
BOEKELO – De kans op doorgaan lijkt minimaal, maar als de vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede al in 2020 gehouden kan worden, zal het van... (07-05-2020)
MADE – De onder Tim Lips zeer succesvolle schimmel is overleden. De 14-jarige ruin overleed aan de gevolgen van koliek. De combinatie Lips en Bayro... (29-03-2020)