‘DECOR IS BEDOELD VOOR DE TOESCHOUWERS, RUITERS ZIEN DAT NIET’

Crosscountry met oog voor detail

Hindernis 23 met de kippen

BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-Enschede zijn zonder uitzondering met oog voor detail afgewerkt.

De decoraties hebben we niet gemaakt voor de ruiters, want die daveren met een tempo van 570 meter per minuut door de weilanden en over de obstakels. Zij zijn bedoeld voor het publiek. Ik houd ervan om samen met Gary Podmore als uitvoerder van mijn ideeën van iedere hindernis iets speciaals te maken, waardoor de toeschouwers iets meer te zien krijgen dan een simpele stapel hout.”

Eekhoorns, trollen, bijen en kippen
Zo zijn bij hindernissen eekhoorns (middelste foto), trollen en bijen uitgezaagd. Her en der is gewerkt met veelkleurige pompoenen als grondlijn. In het ‘kippenhok’ liggen kippen van gips lekker in het stro.

Het is decor, waarmee Adrian Ditcham graag werkt en in een aantal gevallen benadert hij bij het verzorgen van de aankleding de aanpak van de legendarische voormalig parcoursbouwer van Boekelo Jan Stokkentré. Die liet een paar ezels in een tredmolen lopen om zo de Gold Digger-hindernis extra spectaculair te maken.

Ook schroomde hij niet om bij de watercombinatie een huisje met een schoorsteen te bouwen. Op de wedstrijddag kringelde er rook uit de schoorsteen. Want, zei Stokkentré: “De mensen moeten toch het idee hebben dat daar daadwerkelijk paling wordt gerookt.”

Rijkunstige vaardigheden
Ditcham is sinds 2019 verantwoordelijk voor de bouw van de crosscountry in Boekelo. Hij nam de taak destijds over van zijn landgenote Sue Benson. Steeds nadrukkelijker zet de Engelsman de cross naar zijn hand. Hij zoekt daarbij de moeilijkheden niet in de zwaarte van de hindernissen, maar stelt de rijkunstige vaardigheden van de ruiters op de proef. 

Dat doet hij door bijvoorbeeld de paarden visueel naar een buitenbocht te dwingen. Daardoor wordt de ruiter, als deze het paard niet optimaal onder controle heeft, met een ‘langsloper’ geconfronteerd, wat 20 strafpunten oplevert.

“Op die wijze hoop ik een selectie te realiseren zonder dat paard en ruiter echt risico lopen”, aldus Ditcham. In de cross die 26 hindernissen telt stelt de ‘coursedesigner’ de ruitervaardigheid van de berijder meerdere malen op de proef. Dat doet hij onder meer op de beide watercombinaties. 

De crosscountry heeft over de gehele lengte een perfecte bodem, waardoor de paarden op veel gedeelten voluit door kunnen galopperen. Vooral in het begin zijn die goed van lengte, waardoor de paarden in een mooie cadans kunnen komen voor de hindernissen, die op voorwaarts rijden zijn gebouwd. Dat er een technisch pittige combinatie aan het eind van de cross is gebouwd is logisch. Die opgave, twee heggen met een brede sloot daartussen, moet de ruiters er mede van weerhouden te veel van hun paarden te vragen. Want stranden in het zicht van de eindstreep wil niemand. 

Zes ruiters uit top tien
Dat ‘Boekelo’ een absoluut topveld aan de start heeft, wordt extra onderstreept door de nieuwste FEI-wereldranglijst. Zes ruiters uit de top tien komen op de Twentse akkers in actie. Het Nieuw-Zeelandse echtpaar Tim en Jonelle Price voert de ranglijst aan. In Boekelo neemt Tim na de dressuur de vierde plaats in. Rosalind Canter uit Groot Brittannië bezet de vierde plek, terwijl zij in Boekelo voorlopig derde staat.

De Amerikaan Boyd Martin is zesde op deze ranglijst en in Boekelo is hij na de dressuur te vinden op de vijftiende positie in het tussenklassement. Kersvers wereldkampioen Yasmin Ingham staat achtste en is negende in het tussenklassement. Tom McEwen is de nummer negen op de FEI-lijst. In Boekelo sloot hij de dressuur als gedeeld vierde af.

Verder prijkt de naam van William Fox-Pitt, tweevoudig winnaar van Military Boekelo-Enschede in 2003 en 2005, op de startlijst. Net als die van Laura Collett, de winnares van 2019 die vorig jaar deel uitmaakte van het goud winnende Britse team bij de Olympische Spelen in Tokyo. Zij gaat nu, ook na de tweede dag van de dressuur, aan de leiding met Dacapo.

En die van Zara Tindall-Phillips, de kleindochter van de onlangs overleden Britse koningin Elisabeth II. Zij veroverde in 2006 in Aken de individuele wereldtitel.

Thierry van Reine begint zaterdag met ACSI Harry Belafonte om 10.45 uur als eerste aan de 5798 meter lange crosscountry, die 26 hindernissen telt. 

Voor uitslagen en startlijsten, zie www.rechenstelle.de

Onderste foto: Zara Tindall-Phillips, wereldkampioene 2006 en kleindochter van de onlangs overleden Britse vorstin Elizabeth 2, tijdens de dressuur met Class Affair.
Foto © Ashley Claus.

 

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)