TERREINRIT VRAAGT VAN BEGIN TOT EIND CONCENTRATIE VAN RUITER EN PAARD

Cross: 29 hindernissen, 42 sprongen

Foto Sanne de Jong op hindernis 28 © Jacob Melissen

BOEKELO – De Fransman Benjamin Massie vertrok zaterdag om 11.00 uur met Climaine de Cacao als eerste starter vertrokken voor de crosscountry van de 49ste editie van Military Boekelo. Twintig minuten later begon Sanne de Jong als nummer drie beginnen aan de terreinrit, waarin 29 hindernissen met in totaal 42 sprongen moeten worden overwonnen.

Wie geen strafpunten wil oplopen, moet de ruim 5800 meter lange rit door de Twentse dreven afleggen binnen 10 minuten en zestien seconden.  

Voor Sanne de Jong moet de zaterdag de dag van Boekelo worden. “Ik denk dat iedereen de cross het leukst vindt, anders doe je niet aan deze sport. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht hier te zijn. Bij het EK in Zwitserland sprong ik op een hindernis aan de verkeerde kant van de vlag. Er ontstond een flinke discussie, maar mijn wedstrijd was na vijfenhalve minuut voorbij. Het enige goede nieuws was dat ik daardoor wel in Boekelo kan meedoen.”

Soort padvinder
Omdat de cross en het springen de sterkste onderdelen van haar paard Enjoy zijn, fungeert De Jong als eerste starter voor TeamNL. “Normaal gesproken is die supersafe in de cross en het springen en het is belangrijk dat de eerste ruiter iemand is die goed aan de finish komt en die ook de rest van informatie kan voorzien. Hij of zij fungeert als een soort padvinder.”
Wanneer ze tevreden is? “Als ik zondag op het podium sta van het Nederlands kampioenschap en met een gezond paard naar huis kan. Ik heb er in elk geval onwijs veel zin in.”

De wedstrijd begint overigens een uur later dan aanvankelijk gepland om de te voorkomen dat de laaghangende zon bij een aantal obstakels de combinaties te veel hindert. 

De Engelse parcoursbouwer Adrian Ditcham heeft ten opzichte van het traject van 2019 bijna de helft van de hindernissen vernieuwd of in meer of mindere mate aangepast. De opvolger van zijn landgenote Sue Benson over het parcours: “De grootste uitdaging was nog dat we lang niet wisten of het überhaupt kon doorgaan. Gary Padmore, die al vele jaren de echte bouwer is in Boekelo, had uiteraard al wel het nodige gedaan voor dit jaar. En we hadden vanzelfsprekend ook wel ideeën hoe we het wilden doen, maar ook de bestaande hindernissen zijn al twee jaar niet gebruikt. Wat we twee jaar geleden al direct wisten was dat we hoe dan ook weer een tweede watercombinatie wilden.”

Blijven nadenken
Voordat ze de al vele jaren bestaande en weer wat gewijzigde Bosvijver (combinatiehindernis 20abc en 21) bereiken, gaan de deelnemers al te water in de TKF Pond (9). “Best intens”, vindt Andrew Ditcham ervan. De Brit kreeg al veel complimenten voor het ontwerp van de crosscountry, die van begin tot eind optimale concentratie van paard en ruiter vraagt. “Ze moeten blijven nadenken”, stelt Ditcham. “En vooral van de jonge paarden moet je altijd afwachten hoe ze reageren op de aanwezigheid van zoveel publiek als hier in  Boekelo, zoals nog nooit hebben gezien.”

Op de vraag wanneer zijn dag geslaagd is, is Adrian Ditcham kort en krachtig: “Als ook de laatste combinatie safe thuis komt.” De laatste sprong voor de 59 combinaties is een bijzondere. Die hindernis is aangekleed met tal van foto’s van perschef Jacob Melissen uit de vijftigjarige historie van de Twentse military (zie foto onder). 

Starttijden Nederlanders
11.16 Sanne de Jong met Enjoy
11.48 Merel Blom met Crossborder Radar Love NOP
12.36 Tim Lips met Lady Chin van ’t Moerven
13.12 Jordy Wilken met Curacao
14.28 Thierry van Reine met ACSI Harry Belafonte
15.04 Willemina van der Goes-Petter met Ekino 
15.24 Laura Hoogeveen met Wicro Quibus
15.44 Merel Blom met Ceda NOP

Startlijsten en uitslagen

 

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)