TERREINRIT VRAAGT VAN BEGIN TOT EIND CONCENTRATIE VAN RUITER EN PAARD

Cross: 29 hindernissen, 42 sprongen

Foto Sanne de Jong op hindernis 28 © Jacob Melissen

BOEKELO – De Fransman Benjamin Massie vertrok zaterdag om 11.00 uur met Climaine de Cacao als eerste starter vertrokken voor de crosscountry van de 49ste editie van Military Boekelo. Twintig minuten later begon Sanne de Jong als nummer drie beginnen aan de terreinrit, waarin 29 hindernissen met in totaal 42 sprongen moeten worden overwonnen.

Wie geen strafpunten wil oplopen, moet de ruim 5800 meter lange rit door de Twentse dreven afleggen binnen 10 minuten en zestien seconden.  

Voor Sanne de Jong moet de zaterdag de dag van Boekelo worden. “Ik denk dat iedereen de cross het leukst vindt, anders doe je niet aan deze sport. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht hier te zijn. Bij het EK in Zwitserland sprong ik op een hindernis aan de verkeerde kant van de vlag. Er ontstond een flinke discussie, maar mijn wedstrijd was na vijfenhalve minuut voorbij. Het enige goede nieuws was dat ik daardoor wel in Boekelo kan meedoen.”

Soort padvinder
Omdat de cross en het springen de sterkste onderdelen van haar paard Enjoy zijn, fungeert De Jong als eerste starter voor TeamNL. “Normaal gesproken is die supersafe in de cross en het springen en het is belangrijk dat de eerste ruiter iemand is die goed aan de finish komt en die ook de rest van informatie kan voorzien. Hij of zij fungeert als een soort padvinder.”
Wanneer ze tevreden is? “Als ik zondag op het podium sta van het Nederlands kampioenschap en met een gezond paard naar huis kan. Ik heb er in elk geval onwijs veel zin in.”

De wedstrijd begint overigens een uur later dan aanvankelijk gepland om de te voorkomen dat de laaghangende zon bij een aantal obstakels de combinaties te veel hindert. 

De Engelse parcoursbouwer Adrian Ditcham heeft ten opzichte van het traject van 2019 bijna de helft van de hindernissen vernieuwd of in meer of mindere mate aangepast. De opvolger van zijn landgenote Sue Benson over het parcours: “De grootste uitdaging was nog dat we lang niet wisten of het überhaupt kon doorgaan. Gary Padmore, die al vele jaren de echte bouwer is in Boekelo, had uiteraard al wel het nodige gedaan voor dit jaar. En we hadden vanzelfsprekend ook wel ideeën hoe we het wilden doen, maar ook de bestaande hindernissen zijn al twee jaar niet gebruikt. Wat we twee jaar geleden al direct wisten was dat we hoe dan ook weer een tweede watercombinatie wilden.”

Blijven nadenken
Voordat ze de al vele jaren bestaande en weer wat gewijzigde Bosvijver (combinatiehindernis 20abc en 21) bereiken, gaan de deelnemers al te water in de TKF Pond (9). “Best intens”, vindt Andrew Ditcham ervan. De Brit kreeg al veel complimenten voor het ontwerp van de crosscountry, die van begin tot eind optimale concentratie van paard en ruiter vraagt. “Ze moeten blijven nadenken”, stelt Ditcham. “En vooral van de jonge paarden moet je altijd afwachten hoe ze reageren op de aanwezigheid van zoveel publiek als hier in  Boekelo, zoals nog nooit hebben gezien.”

Op de vraag wanneer zijn dag geslaagd is, is Adrian Ditcham kort en krachtig: “Als ook de laatste combinatie safe thuis komt.” De laatste sprong voor de 59 combinaties is een bijzondere. Die hindernis is aangekleed met tal van foto’s van perschef Jacob Melissen uit de vijftigjarige historie van de Twentse military (zie foto onder). 

Starttijden Nederlanders
11.16 Sanne de Jong met Enjoy
11.48 Merel Blom met Crossborder Radar Love NOP
12.36 Tim Lips met Lady Chin van ’t Moerven
13.12 Jordy Wilken met Curacao
14.28 Thierry van Reine met ACSI Harry Belafonte
15.04 Willemina van der Goes-Petter met Ekino 
15.24 Laura Hoogeveen met Wicro Quibus
15.44 Merel Blom met Ceda NOP

Startlijsten en uitslagen

 

Meer Eventing

»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)
»
BOEKELO - De 51ste editie van Military Boekelo-Enschede, die van 6 tot en met 9 oktober wordt gehouden, heeft een deelnemersveld om van te... (28-09-2022)
»
BOEKELO – Na een zinderende ontknoping werd de Duitse Sophie Leube, die met de elfjarige bruine merrie Jadore Moi (v. Conthargos) al vanaf de... (10-10-2021)
»
BOEKELO – Met twaalf foutloze combinaties binnen de tijd werd tijdens de crosscountry van de 49ste editie van Military Boekelo-Enschede een hogere... (09-10-2021)
»
BOEKELO – De Military Boekelo-Enschede krijgt een ongekend spannende apotheose. Na de crosscountry staan liefst zes combinaties met het afsluitende... (09-10-2021)
»
BOEKELO - In de vijftig jaar van Military Boekelo-Enschede namen slechts twaalf Twentse ruiters deel. De laatste van hen was Madeleiner Brugman in... (08-10-2021)
»
BOEKELO - Dé verrassing van de tweede dressuurdag tijdens Military Boekelo-Enschede kwam vrijdag van de 49-jarige Willemina van der Goes-Petter. De... (08-10-2021)
»
BOEKELO – Edith Howard, in het verleden jarenlang wedstrijdsecretaresse van Military Boekelo-Enschede, had donderdag een leuke verrassing in petto... (08-10-2021)
»
BOEKELO – De gemeente Enschede heeft de jubilerende Military Boekelo-Enschede de Enschede Penning toegekend. De pas aangetreden waarnemend... (08-10-2021)