ENGELS TOPTALENT, IN TRAINING BIJ BROERS SCHRÖDER, BIJ MASTERCLASS

Jodie Hall McAteer, ‘rising star’ 

Jodie Hall McAteer met de broers Ben (rechts) en Wim Schröder

TUBBERGEN – Een van de interessante deelnemers aan de 21ste editie van de Schröder Masterclass is dinsdagavond de Engelse amazone Jodie McAteer. Net 22 jaar jong, maar nu al de nummer zes van haar land. Ze traint tussen de wedstrijden door sinds januari van dit jaar volop bij de BWG Stables van de broers Schröder.

Tijdens de wedstrijd voor de Nations Cup in  het Zweedse Falsterbo, waar Nederland plaatsing voor de finale in Barcelona afdwong, debuteerde ze op haar dertienjarige vosruin Salt’n Peppa (v. Stolzenberg) met twee foutloze rondes in het Engelse team. En enkele weken geleden was ze met een springfout in beide manches de evenknie van de levende springlegende John Whitaker, die eveneens acht strafpunten liet noteren. Olympisch kampioen Ben Maher tikte in die wedstrijd zelfs drie balken uit de lepels. 

“Het gaat inderdaad super goed”, klinkt het uit de mond van Jodie Hall McAteer, die zich niet eens meer kan herinneren dat paarden in haar leven geen rol speelden. “Mijn grootouders hadden een rijschool en mijn vader en moeder een handelsstal in Hyde Park, middenin Londen. Ik ben dus altijd een sport van betrokken geweest bij de paardensport.” 

Al jong grote belofte
Ze bleek al jong een grote belofte. Ze won goud bij het EK met het Engelse ponyteam en individueel veroverde ze zilver bij het EK junioren en het EK young riders. In mei van dit jaar reed ze in Madrid voor het eerst op het hoogste niveau mee en eindigde ze in de hoofdstad als vijfde in de Grote Prijs.

Jodie McAteer kwam in 2019 in contact met de broers Schröder toen ze vanuit de Young Riders Academy werd uitgenodigd voor een trainingsstage in Tubbergen. “Door covid werd dat uitgesteld, al ben ik in december 2020 hier al wel een maandje geweest. Sinds januari zit ik hier nu meer permanent. Ben traint me meestal en als Gerco op hetzelfde concours is als ik begeleidt hij mij. Maar ook van Wim steek ik het nodige op. Het is goed verschillende meningen te horen.” 

“Het is heel fijn om hier te zijn”, vervolgt ze. “Bij de Olympische Spelen in London zag ik Gerco rijden toen hij zilver won en vanaf dat moment heb ik altijd tegen hem opgezien als ruiter. Ik vind het uniek dat de broers me helpen met trainen en dat ze energie in je stoppen om beter te worden. Hier leer ik alle aspecten van het ruiter zijn kennen en beter beheersen. Ik heb in de korte tijd dat ik hier ben al veel bereikt en daar ben ik erg dankbaar voor.” 

Een beetje een playboy
Haar doel is duidelijk: “Verder vooruit gaan en elke gelegenheid aangrijpen die zich voordoet. Op een dag hoop ik de top te halen in deze sport en er daarna heel lang te blijven. Salt’n Peppa helpt me daarbij ook. Hij kan soms wat spooky zijn en is een beetje een playboy, maar hij geeft me heel veel vertrouwen, ook in mezelf. Ik volg hem gewoon, dan komt het goed.” 

Het succes zal Jodie Hall McAteer niet naar het hoofd stijgen, belooft ze. “Het blijft hard werken, oog hebben voor details en voor een goed systeem en het juiste meenemen van je trainers. En soms de tijd nemen. Het is goed te weten wanneer je even een stapje terug moet zetten. Dat leren ze me hier wel. Ik denk er niet echt over na hoe ver ik wanneer wil zijn. Probeer me te focussen en mijn rijden te verbeteren, elke dag opnieuw. En hoe meer linten en rozetten dat oplevert, hoe beter.”

Direct verbeteringen
Ben Schröder dicht haar kansen genoeg toe. “Ze kan erg goed rijden. Vorig jaar was ze al een keer derde in de Global Tour en ze heeft al meer goede klasseringen gehaald. Ze heeft een mooie, strijdlustige stijl en rijdt aanvallend. Met haar in je team heb je kans om te winnen, omdat ze ook in de barrage erg snel kan zijn. In onze sport moet je elke dag oefenen, maar bij Jodie zie je altijd direct verbeteringen.” 

Gaat dat zien dus dinsdagavond, de ‘rising star’ van Engeland op het kerkplein in Tubbergen. Behalve Jodie Hall McAteer komen vanuit de BWG Stables ook Matt Garrigan, Linda Portychova en Gerco en Lars Schröder dinsdagavond vanaf 19.00 uur in actie. Verder zijn Tom Brinkman, drievoudig winnaar Eric ten Cate, Conor Drain, Jarno Hesselink, Peter Olthof, Nadieh Plegt, Stijn Roelink, Rob Scherphof, Evi en Maud Wiefferink van de partij. De laatste eindigde drie jaar geleden bij de vorige editie als tweede achter winnaar Rob Schipper, die zijn titel niet verdedigt.

Golden Oldies
Marjolijn Groener-Stamsnijder won maandagavond na een bloedstollende barrage met haar bruine merrie Hotmint de wedstrijd bij de Golden Oldies van de Schröder Masterclass. Marcel Harmelink werd tweede met Whitney, Jan Loskamp derde met Caluna en Guus Elferink vierde met No Name.

Onderste foto met de eerste drie van de Golden Oldies © Loes Wielheesen

Meer Schröder Masterclass

»
ALBERGEN – Conor Drain heeft na tien jaar Stal Het Dikkerbos van Conny en Joy Viscaal in Albergen verlaten. De in Tubbergen woonachtige Ierse ruiter... (20-11-2023)
»
TUBBERGEN – Hessel Hoekstra had dinsdagavond het laatste woord op een prachtige avond paardensport op het plein voor de Pancratius Basiliek in... (22-08-2023)
»
TUBBERGEN – De strijd bij de Golden Oldies werd maandag gewonnen door Jos Koerhuis en zijn schimmel Dubai. Een creatieve wending leverde hem de zege... (21-08-2023)
»
De strijd om de Ladies Cup tijdens de Schröder Masterclass eindigde zaterdagavond in een zege voor het team van The Cube Shop, bestaande uit de... (19-08-2023)
»
Paarden spelen een belangrijke rol binnen de familie Haarhuis uit Harbrinkhoek. Vader René en moeder Nicole waren actief in de sport, hun kinderen... (18-08-2023)
»
De springtuin voor de Sint Pancratius Basiliek in Tubbergen is op de maandag van de Schröder Masterclass het domein van de strijd tussen de Golden... (17-08-2023)
»
De rol van parcoursbouwer bij de Schröder Masterclass wordt al een jaar of vijf vertolkt door Benjo Plegt. Op de Langevener rust de schone taak voor... (17-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
Om bekendheid te genereren voor een evenement is een goede pr via vooral de social media steeds meer van belang. Bij de Schröder Masterclass is de... (16-08-2023)
»
De Heeren van Aemstel Band gaat er zaterdag 19 augustus ongetwijfeld voor zorgen dat het dak er (figuurlijk) af gaat in de grote feesttent naast ‘t... (15-08-2023)
»
Milou en Nienke Vlaskamp zijn beiden behoorlijk druk met hun studie. Maar na hun eerste gezamenlijke optreden tijdens de strijd om de Ladies Cup in... (15-08-2023)
»
Zoe Osterhoff voorkwam vorig jaar dat Gerco Schröder eindelijk in de voetsporen kon treden van zijn broers Ben en Wim, die respectievelijk in 2000 en... (14-08-2023)
»
Titelverdedigster Zoe Osterhoff krijgt dinsdag 22 augustus tijdens de 22ste editie van de Schröder Masterclass met geduchte tegenstanders van doen. ... (14-08-2023)
»
TUBBERGEN – Het scheelde dinsdagavond niet veel of Gerco Schröder had tijdens de 21ste editie van de Schröder Masterclass eindelijk zijn eerste zege... (16-08-2022)
»
TUBBERGEN – De eerste dag van de Schröder Masterclass liep vooral uit op de avond van Anne-Lotte Tijhuis. De amazone eindigde als tweede bij de... (13-08-2022)
»
TUBBERGEN - De maandagavond van de Schröder Masterclass is ingeruimd voor de Golden Oldies, de ruiters en amazones van veertig jaar en ouder.... (12-08-2022)
»
TUBBERGEN - Binnen het bestuur van de organisatie van de Schröder Masterclass vervult Jort de een breed scala aan taken. Zo is de geboren Groninger... (11-08-2022)
»
TUBBERGEN - Corine Hofstra is sinds begin vorig jaar medewerker marketing en communicatie voor Toeristisch Glinsterend Tubbergen. Ze beleeft in die... (10-08-2022)
»
TUBBERGEN - Paarden spelen van generatie op generatie een belangrijke rol in het leven van de familie Schröder in Tubbergen. (09-08-2022)
»
TUBBERGEN - Na twee jaar een leeg centrumplein in de derde week van de bouwvak, is de organisatie van de Schröder Masterclass vastbesloten om weer... (07-08-2022)