ALLEEN MEREL BLOM FOUTLOOS, ANDREW HEFFERNAN UIT DE STRIJD IN BOEKELO

Olympische eventingdroom vervlogen

BOEKELO – Voor de Nederlandse eventingploeg is de Olympische droom vervlogen. Al in de tweede rit van de crosscountry kreeg TeamNL tijdens de Military Boekelo-Enschede een forse domper te verwerken toen Andrew Heffernan met zijn paard Gideon na drie weigeringen de strijd moest staken.

Na hem kwam Merel Blom met Ceda (onderste foto) wel met wat tijdfouten maar ook ongeschonden door de finish, waarmee ze de nationale titel voor het grijpen lijkt te hebben. Maar het derde teamlid Raf Kooremans liep met Dimitri behalve tien strafpunten wegens het overschrijden van de toegestane tijd er ook nog eens twintig op als gevolg van een weigering op hindernis 23.

Regelrecht wonder nodig
Nederland moet in Boekelo de Belgen en de Zwitsers voorblijven, maar heeft een regelrecht wonder of enorme tegenslag bij de concurrentie nodig om dat nog te kunnen realiseren. In de landenwedstrijd staat België na de crosscountry derde met 117,5 en Zwitserland vijfde met 125,90 strafpunt. Nederland is elfde met liefst 342,50 strafpunt.

De Duitse amazone Sandra Auffahrt, op de bovenste foto na de cross, gaat ook na de crosscountry als koploper van het klassement beginnen aan de afsluitende springproef. Ze kwam met haar twaalf jaar oude Holsteiner bruine ruin Let’s Dance (v. Lancer II) na de 28 hindernissen foutloos binnen de maximaal toegestane tijd door de finish. Nadat alle combinaties die de dressuur reden ook de terreinrit achter de rug hebben, wordt Auffahrt met haar tussenscore van 24,90 minuspunt het dichtst op de hielen gezeten door de Engelse Laura Collett met London 52 en de Australier Christopher Burton met Clever Louis (beiden 26,00) en regerend Olympisch kampioen Michael Jung met FischerRocana FST (26,10). Collett, vorig jaar tweede in Boekelo, benaderde de optimale tijd in de cross op een seconde na en bezet daarom de tweede plek voor Burton.

Nog maar een paar maanden
Sandra Auffahrt berijdt Let's Dance pas sinds juni van dit jaar. De viervoeter is eigendom van de ouders van Marina Köhncke, die de ruin opleidde en ook in de sport uitbracht. Marina Köhncke maakte in Boekelo al furore door zelf onder haar meisjesnaam Loheit de wedstrijd in 1999 op haar naam te schrijven met Sir Tobby. Auffahrt was na afloop van haar terreinrit zeer enthousiast. "Hoewel ik Let´s Dance nog maar een paar maanden heb en ik hem dus nog niet zo heel goed ken en kan inschatten, liep het geweldig in de cross. In de dressuur had ik al veel plezier en dat gevoel werd vandaag alleen maar beter. De sfeer hier is ook fantantisch als je moet rijden. Ik had op elke sprong een heerlijk gevoel en zat vanaf het begin lekker in mijn ritme. En aan het eind van de cross konden mijn paard en ik steeds meer genieten."

Zestien van de 95 in de crosscountry gestarte combinaties haalden zaterdag de eindstreep foutloos binnen de tijd. Elf bereikten er de finish niet. Onder hen behalve Andrew Heffernan ook Ilonka Kluijtmans, die onderweg onder haar paard terechtkwam, maar net als haar viervoeter geen ernstige averij aan de val overhield. Drie ruiters trokken hun paard voor het tweede onderdeel terug.

Merel Blom voert NK aan
In de strijd om de nationale titel is Merel Blom vrijwel zeker van het goud. Jordy Wilken rukte met Burry Spirit op naar de tweede plaats, maar heeft twintig punten achterstand op de amazone uit Aalten. Wilken bouwde op zijn beurt een voordelige marge van 12,3 punt op ten opzichte van nummer drie Raf Kooremans met Dimitri. Merel Blom nam conform de teamorders niet overal de kortste lijn, maar kon wel terugzien op een geslaagd optreden dat haar veel plezier bezorgde. Toch hield de vermoedelijk aanstaande nationaal kampioene een dubbel gevoel over aan de zaterdag. "We wisten al vroeg in de morgen dat het heel moeilijk zou worden om ons te plaatsen voor Tokyo. Andrew was twee keer erg ongelukkig bij een sprong met een nog onervaren paard. Maar we kunnen het niemand kwalijk nemen, op dit moment zit er gewoon niet meer in. Maar uiteraard balen we wel, alle drie.We hadden het alleen gered als België en Zwitserland valpartijen zouden overkomen of paarden niet fit genoeg zijn voor het springen, maar dat is natuurlijk niet de manier om zo'n sportief doel te bereiken.”

Maarten van der Heijden, directeur topsport van de KNHS: “Het is een erg teleurstellend einde van een teleurstellend verlopen seizoen. We gaan, samen met onze bondscoach Bettina Hoy en de ruiters in alle rust evalueren hoe we weer de goede kant op moeten.”

Duitsland lijkt superieur af te steven op de zege in de landenwedstrrijd. Het heeft een straatlengte voorsprong op Australië en België.

Individueel klassement na crosscountry
1. Sandra Auffarth (Dui) – Let’s Dance 73 24,90 strafpunt
2. Laura Collett (Eng) – London 52 26,00
3. Christopher Burton (Aus) – Clever Louis 26,00
4. Michael Jung (Dui) – FischerRocana FST 26,10
5. Thomas Carlile (Fra) – Birmane 26,90  
30. Merel Blom – Ceda 36,00 (eerste in NK)
58. Jordy Wilken – Burry Spirit 56,00 (tweede NK)
63. Raf Kooremans – Dimitri 68,30 (derde NK)
64. Nina de Haas – Divine H.E. 72,80
74. Nina de Haas – Cocu 87,40
75. Janneke Boonzaaijer – ASCI Champ de Tailleur 87,50
 --.  Ilonka Kluijtmans – Image of Roses uitgevallen na val
 --.  Andrew Heffernan – Gideon uitgevallen na drie weigeringen

Landenklassement 
1. Duitsland 78,10 strafpunt
2. Australië 114,30
3. België 117,50
5. Zwitserland 125,90
11. Nederland 342,40

STARTLIJSTEN EN STANDEN

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)