Eventing voor Michael Jung vooral hobby

BOEKELO - Michael Jung (foto) was op de eerste dressuurdag van Military Boekelo-Enschede van eenzame klasse. Met de achtjarige bruine ruin Halunke FBW (v. Heraldik) legde hij een oogstrelende proef af, die hem met slechts 32,00 minuspunten voorlopig een straatlengte voorsprong bezorgde in het klassement. Landgenoot Dirk Schrade bleef met de door Madeleine Brugman uitgeleende Edino nog het best in de buurt, maar staat al negen punten achter (41,00), Nieuw-Zeelander Tim Price is derde met Wesko (41,60).  

door Willem Pfeiffer

Het kan de laatste jaren niet op voor Michael Jung. Op 31 juli van dit jaar, precies op zijn dertigste verjaardag, werd hij in Londen de eerste ruiter in de geschiedenis die zich tegelijkertijd zowel Europees, wereld- als olympisch kampioen mag noemen. Met zijn geweldenaar Sam FBW liet hij na het WK van 2010 en het EK van 2011 ook bij de Spelen de concurrentie achter zich. In Boekelo zal de concurrentie van goeden huize moeten komen om hem van een nieuw succes te kunnen afhouden. "Met paarden werken geeft heel veel voldoening", aldus de veelzijdige ruiter uit Bad Soden am Taurus, die met evenveel gemak een springconcours of dressuurwedstrijd tot een goed einde brengt. "Het mooie van vandaag is dat ik dit mooie resultaat haal met een paard dat zich nog helemaal moet bewijzen. Maar ik kan er wel van genieten hoe hij zich nu al ontwikkelt."

Heeft Boekelo dan donderdag met Halunke al het Olympische kampioenspaard van 2016 in Rio de Janeiro in actie gezien? Jung glundert: "Dat is niet onmogelijk. Maar je hebt het wel over paarden, vergeet dat niet. Daar kan snel iets mee gebeuren. En bovendien zitten anderen ook niet stil. Als ik me in Boekelo in de prijzen rijd, zou dat al mooi zijn. En winnen zou helemaal geweldig zijn."

Want dat is hem de voorgaande twee keren op Twentse bodem niet gelukt. "In 2010 werd ik hier vijfde en zesde met twee jonge paarden die zich voor een kampioenschap moesten kwalificeren. Toen heb ik niet te snel gereden, maar kon ik na afloop super tevreden zijn. Als me dat nu weer lukt, zal ik dat opnieuw zijn. Boekelo is een schitterend evenement met een geweldige sfeer. Iedereen is er. Het is als een kampioenschap, alleen zijn de paarden wat minder ervaren. Het moge duidelijk zijn dat ik hier graag een keer eerste word. Maar er zijn veel meer toernooien waar ik nog niet gewonnen heb hoor."

De werdld om hem ziet er anders uit na zijn Olympische succes, erkent hij. "Maar zelf bek niet veranderd. Tenminste, dat hoop ik niet. Wel gaan mensen je anders benaderen, merk ik. Natuurlijk, dat leidt ook tot meer druk. Maar aan de ervaring van het favoriet zijn heb ik gelukkig al een beetje kunnen wennen. Ik probeer me daar vrij van te maken. Ik wil dezelfde Michael Jung blijven, want het kan in onze sport ook zo weer anders zijn."

Ondertussen is hij een veelgevraagd coach. Concurrenten de kneepjes van het vak bijbrengen zou zijn eigen positie kunnnen ondermijnen. Jung ziet dat heel anders. "Het geeft veel plezier anderen te mogen trainen, daar moet je je niet te groot voort voelen. Dat is ook alleen maar goed voor onze sport. We moeten zorgen dat die in de breedte sterker wordt en dat nog veel meer publiek ervan kan genieten. We hebben heel goede fokkers en opleiders. En er is veel eventingtalent, dat moeten we verder uitdagen. Ook kinderen moeten enthousiast raken. Plezier en hard werken moeten voorop staan. Als je het als een beroep ziet, komt er niet zoveel van terecht."
Voor de unieke Michael Jung is de eventingsport dus nog vooral hobby...

Merel Blom was donderdag de beste Nederlandse deelnemer in Boekelo met Umberto DB en bezet met 44,60 punt de zesde positie. Direct achter haar volgt Raf Kooremans met Cavalor Chase the Moon (45.00) als zevende. Als eerste lid van de Nederlandse equipe vond Tim Lips zich met Keyflow aan het eind van de middag terug op de negende plek (50,80). Florinoor Hoogland staat 38ste met Captain Hennessy (56,00) en Jan van Beek veertigste met Rinus (56,60). Tegenvallend was het resultaat van Alice Naber-Lozeman op Peter Parker, die in de vroege ochtend kennelijk veel last had van schaduwen en afleidende elementen buiten de ring. Ze moest genoegen nemen met een waardering van 60,40 punt en is als 48ste tot een heuse inhaalrace veroordeeld. Dat geldt nog meer voor de jonge Althea Bleekman die met Billy's Lad voorlopig als 55ste staat gerangschikt en slechts twee tegenstanders achter zich weet.

Stand na eerste dag dressuur

Startlijst dressuur vrijdag

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)