MEREL BLOM VERDEDIGT MET CEDA HAAR NEDERLANDSE TITEL

Europees kampioene naar Boekelo

Foto Merel Blom met Ceda © Ashley Claus/Claus Close Up

BOEKELO - De vijftigste editie van de Military Boekelo-Enschede, die van 7 tot 10 oktober in het schitterende Twentse coulisselandschap rond Boekelo wordt verreden, heeft ook dit jaar een prima deelnemersveld. Tot nu toe hebben 64 ruiters uit twaalf landen ingeschreven. 
Onder hen Nicola Wilson, die onlangs de Europese titel veroverde en in 2015 met Bulana al eens ‘Boekelo’ op haar naam schreef.

Ingrid Klimke, die vorige week nog als vijfde eindigde op het EK in Avenches met Equistros Siena Just Do It, vormt samen met Andreas Dibowski en Cord Mysegas de ruggengraat van het Duitse team. Dibowski, die in 2000 en 2012 zegevierde op Twentse bodem, kan in Boekelo als eerste voor de derde maal winnen. Dat geldt ook voor de Brit William Fox-Pitt, die in 2003 en 2005 de sterkste was.

Zeven keer eerste
Fox-Pitt eindigde in elf van de twaalf EK´s waarin hij van start ging bij de eerste zeven, waarvan vier keer op het podium. Met het Britse team werd hij zeven maal eerste, twee keer tweede en eenmaal derde. Ook uit Groot Brittannië komt Izzy Taylor, de wereldkampioene van 2017 in Le Lion d´Angers. 

Voor de rest heeft de Britse bondscoach gezocht naar jonge talenten voor wie Boekelo een mooie test is om zich in de kijker te rijden richting het WK in 2022. Ook de Ieren hebben dit jaar gekozen voor een mix van jong en veelbelovend en door de wol geverfd. Padraigh McCarthy mag je zeker een ervaren rot noemen. In 2018 eindigde hij als tweede individueel en met het team op het WK in Tryon.

Yoshiaki Oiwa komt voor Japan aan de start met Calle, waarmee hij ook van start ging tijdens de Olympische Spelen van Tokyo. Met dit paard eindigde hij als lid van het team als vierde op het WK in Tryon en individueel legde hij daar beslag op de twintigste plek. Ook Toshiyuki Tanaka en Talme d’Allou kwamen in Tokyo aan de start. Individueel eindigden zij als 34ste na een voortreffelijke vijftiende positie in het individuele klassement op het WK in Tryon waar hij met het Japanse team als vierde eindigde.
 
Kers op de taart
Ook de Zweden komen onder aanvoering van Niklas Lindback met een jong team en gelet op de prestaties van de Zweedse ruiters in andere Olympische disciplines zou het kwartet wel eens voor een mooie kers op de taart van de jubileumeditie van de Military Boekelo-Enschede kunnen zorgen. Zwitserland geeft met Tamara Acklin en Nadja Minder twee jonge combinaties een optimale kans om aan het topniveau dat Boekelo te bieden heeft te kunnen ruiken. Beide amazones waren zeer succesvol op diverse EK’s bij de Young Riders.

Net als veel teams uit de Europese landen hebben de Amerikanen er voor gekozen om zeer getalenteerde jonge ruiters in Boekelo ervaring op te laten doen op een hoog internationaal niveau. Vlaggendraagster van dit team is Tamra Smith die met Mai Baum reserve was voor het Amerikaanse team in Tokyo.
Andrew Heffernan, de bondscoach van de Nederlandse eventingruiters, is er alles aan gelegen om in de thuiswedstrijd een topprestatie neer te zetten. Behalve Merel Blom, ook actief bij de Spelen, en haar teamgenoten Sanne de Jong en Jordy Wilken bij het EK komen voor Nederland Nina de Haas, Laura Hoogeveen, Willemina van der Goes Petter, Thierry van Reine en Tim Lips in actie. De laatste rijdt met Lady Chin van ´t Moerven Z, waarmee de Chinese ruiter Huadong Sun als 37ste eindigde bij de Olympische Spelen van Tokyo. Vader Martin Lips, voormalig bondscoach van Oranje, is nu in die functie actief voor China.
 
Nederlands kampioenschap
Sanne de Jong heeft te kennen gegeven met de door haar ouders gefokte Enjoy naar Boekelo te komen. Hopelijk slaagt zij er in om de nare smaak die zij aan het EK in Avenches heeft overgehouden,  weer kwijt te raken. Veel kans op het Nederlandse kampioenschap, die in Boekelo traditiegetrouw eveneens wordt verreden, moet worden toegedicht worden aan Merel Blom. Ze is met Ceda NOP titelverdediger en brengt ook Crossborder Radar Love NOP aan de start.

Boekelo heeft in de afgelopen vijftig jaar een keur aan topcombinaties aan de start gehad. Dit jaar is het deelnemersveld kleiner dan men de laatste jaren gewend is geraakt. De oorzaak daarvan is simpel te verklaren. Niet alleen werden de uitgestelde Olympische Spelen in 2021 gehouden, ook stond plotsklaps drie weken voor Boekelo een Europees kampioenschap op de agenda.

Voorzitter Robert Zandstra van Military Boekelo-Enschede: “We hadden graag met het EK ons tiende lustrum extra luister willen bijzetten. Dit jaar geldt voor ons het adagium dat niet het vele goed is maar het goede veel. We zijn er van overtuigd dat we over drie jaar, kijkend naar de Olympische cross in Parijs, tot de conclusie komen dat we ons deelnemersveld van 2021 als top mogen beschouwen.”

Onderste foto
Kersvers Europees kampioene Nicola Wilson met Bulana in actie tijdens de door haar gewonnen editie van 2015. Foto © Jacob Melissen.

Zie ook www.military-boekelo.nl

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)