Edino, de enige Tukker in Boekelo

BOEKELO - Edino is de komende dagen de enige 'Tukker' in het veld van 112 combinaties die deelnemen aan de 42ste editie van Military Boekelo-Enschede. De elfjarige donkerbruine Holsteiner ruin (v. Esteban) van Madeleine Brugman wordt op de Twentse akkers uitgebracht door de Duitse topper Dirk Schrade, die onlangs bij de Olympische Spelen een van de ruiters was in het gouden team van de oosterburen.  

door Willem Pfeiffer

Schrade moet het juiste ritme terugbrengen bij Edino die onder Madeleine Brugman even het goede spoor bijster was. In TwenteSport Magazine liet de amazone uit Delderbroek zich onlangs ontvallen: "Edino is totaal uit vorm. Hij is groot, echt een baggerbeest en zijn rem en stuur werken momenteel niet. Ik kan er niks moois van maken. Op een of andere manier is hij heel lang geworden. Hij moet kort en explosief zijn in plaats van zo'n langgerekte kameel. Het is alsof hij van een speedboot in een cruiseschip is veranderd. Als ik een bocht in wil, moet ik bijna een schriftelijk verzoek indienen."

Met Dirk Schrade presteerde Edino onlangs naar behoren in het Duitse Schenefeld, wat een vierde plek opleverde in een twee sterrenwedstrijd. De Duitse ruiter: "Dat was gewoon goed en daar hebben we een positief gevoel aan overgehouden. Het is trouwens ook niet zo moeilijk een paard over te nemen van Madeleine, want zij leidt ze heel goed op. Anders zou ik na vier weken ook niet al zover zijn met Edino. Hij is dressuurmatig op de hoogte. We gaan gewoon kijken hoe het hier gaat, maar het kan best mooi worden. Ik denk eerlijk gezegd dat het ook Madeleine wel gaat lukken met hem. Hij is alleen erg groot. Dat is in kleinere wedstrijden nog niet zo'n probleem. Maar als het zwaarder wordt, is het misschien niet zo'n meisjespaard. Het is ook een kwestie van kracht. Omdat ik iets langere benen heb dan zij, controleer ik hem denk ik ook wat gemakkelijker. Maar dit paard kan ook over hindernissen in een vier sterrenwedstrijd als Boekelo, dat weet ik zeker. Ja, ook met Madeleine. Ze is zeer accuraat en gewetensvol, misschien alleen niet de meest 'risicovriendelijkste'. Maar ik vind het heel prettig dat Madeleine een plan heeft met haar paarden. Ze zijn echt allemaal top gereden. Ik mocht hopen dat dat voor die andere van mij ook allemaal zo was geweest. "

Dirk Schrade ziet voor Madeleine Brugman daarom nog een grote toekomst voor zich. "En dat is geen slijmerij. Als zij de jonge paarden die ze nu heeft nog vier jaar opbouwt, zal ze niet te verslaan zijn. Dat geloof ik echt."

Foto: Dirk Schrade met Edino tijdens de keuring van woensdag

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)