ADRIAN DITCHAM: ‘JE ZOU GEEN GOEDE CROSSDESIGNER ZIJN ALS JE OP ZATERDAG DIE SPANNING NIET HAD’

In de voetsporen van Sue Benson

BOEKELO - De dag na de crosscountry van 2018 klonk voor Adrian Ditcham het startsein in zijn rol als nieuwe crossdesigner van Military Boekelo-Enschede. “Toen al ben ik in gedachten begonnen en heb ik mijn eerste ideeën op papier gezet.”

De 48-jarige opvolger van Sue Benson, die negentien jaar lang verantwoordelijk was voor de ontwerpen van de hindernissen in de crosscountry, heeft het duidelijk naar zijn zin in Boekelo. “Twee jaar geleden was ik hier voor het eerst, samen met enkele bevriende parcoursontwerpers. “En eerlijk gezegd vond ik het meteen al een heel sfeervol evenement. Het is hier totaal verschillend van bij ons thuis in Engeland. Echt charmant. Het voelt een beetje als een renbaan langs tribunes, alles ligt heel compact bij elkaar. Als je hier eenmaal bent, merk je hoe intens alles is. Boekelo is altijd een evenement met atmosfeer. Deelnemers en paarden krijgen hier het gevoel van een kampioenschap in een setting die je niet als een kampioenschap ervaart. Ik  voel me oprecht vereerd dat ik ben gevraagd hier aan de slag te gaan. Ik voel me hier erg welkom en thuis. Het is als een familie, heel fijn."

Hij staat in de aanloop naar de Olympische Spelen van volgend jaar niet voor de meest gemakkelijke taak. Niet alleen omdat hij Sue Benson opvolgt, die bijna twee decennia de prima reputatie van ‘Boekelo’ op de internationale kalender hielp uitdragen door het samenstellen van faire, maar selectieve parcoursen. Ook omdat er dit jaar een grote verscheidenheid aan belangen meespeelt.

Bonte mengeling
Ditcham: “Voor de een is het een wedstrijd om een jong paard te testen voor volgend jaar. Voor een ander, zoals de Nederlanders, is het een beslissende kwalificatie voor Tokyo. En weer anderen willen na een om welke reden dan ook teleurstellend verlopen seizoen in elk geval met een positief gevoel het jaar afsluiten. Het is een bonte mengeling van jonge en ervaren combinaties, met voor sommigen belangrijke doelen zoals de finale van de Nations Cup of het veroveren van het Nederlands kampioenschap.”

De Brit heeft er de indeling van de terreinrit op afgestemd. “Je houdt rekening met de verschillende belangen. Vanaf het begin mogen ze even wennen aan de omstandigheden, vanaf hindernis 7 vragen we fysiek meer van ze. Ze krijgen onderweg te maken met lawaai, muziek en bars, dat kan allemaal invloed hebben op hun prestatie. Aan het eind hebben we een paar behoorlijk voorwaartse hindernissen, vanaf de 24ste kunnen ze de stal ruiken.” Zelf heeft hij een goed gevoel bij de obstakels 9, 15 en 16. “Bij de eerste gaan we terug naar de traditie, bij 15 en 16 moeten ze vanuit een hoek springen.”

Van één watercombinatie er twee gemaakt
In zijn debuutjaar in Boekelo heeft hij nog minder aan het parcours veranderd dan hij had gewild. “Laat ik vooropstellen dat Sue geweldige dingen heeft gedaan. Maar nu is het aan mij mijn stempel op de cross te drukken. Ik had graag dit jaar weer een tweede watercombinatie in het parcours opgenomen. Daarvoor was het te kort dag. Daarom heb ik nu van de bestaande (hindernis 19) er twee in één gemaakt. Deelnemers moeten nu twee keer het water in, met daartussen een eiland. Daar komen ze na een minuut of zeven als ze dus al richting de finish gaan. Ze kunnen er kiezen uit verschillende routes en moeten dus goed nadenken welke daarvan hen het best past. Ik geef ze alternatieven, maar die kosten uiteraard tijd. Met de kortste afstand bereik je het maximale resultaat.”

De vraag is wanneer de in het tussen Londen en Portsmouth gelegen Petersfield aan de crosscountry een goed gevoel zal overhouden. “Als alles veilig is verlopen en we een mooie competitie hebben gehad. Weet je, je zet iets neer voor anderen en die moeten het uitvoeren. En er kan altijd iets gebeuren dat je niet verwacht.” Ook parcoursbouwers ontkomen daardoor nooit aan spanning op de zaterdag. “Je zou geen goede designer zijn als je dat niet zou hebben. Maar het liefst heb je natuurlijk dat ook jonge paarden veel leren en toch met een grote smile op hun gezicht thuis komen. De eerste zeven of acht combinaties bekijk ik in de controlbox. Op televisie krijg je er toch wat minder gevoel bij. Ik kijk dan hoe de paarden afzetten en landen en of het goed gaat. Is dat zo, dan ga ik de cross in om bij een aantal hindernissen te zien hoe het loopt.”

Sue Benson als klankbord
Adrian Ditcham weet zich daarbij niet alleen gesteund door landgenoot Gary Podmore (onderste foto), al vele jaren in de praktijk de bouwer van de hindernissen. Ook voorgangster Sue Benson, die hij overigens ook assisteerde tijdens de Olympische Spenen in Londen van 2012, is in de buurt. “Sue is net zo vaak welkom als ze wil. Ze bood aan te komen en dat vind ik plezierig. Het is altijd goed te kunnen klankborden. Ze heeft in de voorbereidingsfase een aantal dagen meegelopen. We hebben bijvoorbeeld alleen al anderhalf uur gespendeerd aan het water. Zitten praten over wat ik wilde en hoe zij erover dacht. Je bent in dit vak echt eenzaam als dingen niet zo goed gaan. Van de andere kant is het een pracht beroep als het allemaal op rolletjes loopt.”

Zaterdag rond 16.30 uur is duidelijk welk gevoel bij Andrew Ditcham overheerst. Maar hoe zijn gemoed ook is, hij weet nu al wat zijn twee kinderen als hij thuis komt hem in elk geval zullen vragen: 'Heb je stroopwafels meegenomen?'
 

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)