PAARDENFOTOGRAAF EN -JOURNALIST GEHULDIGD BIJ THE DUTCH MASTERS

Jacob Melissen paardenman 2022

Jacob Melissen bij de met door hem geschoten foto's versierde hindernis in Boekelo 2021.

DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The Dutch Masters zoals hij het zelf omschrijft ‘met de mond vol tanden’ na zijn benoeming tot Paardensportman van het Jaar 2022’.

De Drentse fotograaf en journalist, als geen ander gespecialiseerd in de hippische sport, is namelijk zelf lid van de commissie die bepaalt wie de titel krijgt toegekend. “Statutair kan dit dus eigenlijk helemaal niet”, reageert Melissen op zijn uitverkiezing. “Als lid van de commissie kun je de prijs eigenlijk helemaal niet ontvangen. We hadden ook een kandidaat, over wie ik zelfs het juryrapport had geschreven. Toen omroeper Bert de Ruiter het rapport begon voor te lezen dacht ik ook meteen dat hij de verkeerde tekst voor zich had.”

Perschef military
Een dag later is Jacob Melissen, sinds midden jaren zeventig met een onderbreking van ongeveer tien jaar onder meer perschef van Military Boekelo-Enschede, nog niet bekomen van de verbazing. “Ik ben echt nog steeds ten zeerste verrast. Het was ook erg emotioneel, zeker toen ook nog eens mijn vrouw Warna en dochter Marjon aanwezig bleken te zijn. Zelf heb ik deze prijs altijd omschreven als de meest prestigieuze die je in de nationale paardensport kunt krijgen. Het is daarom een enorme eer nu in een rijtje met grote namen uit hippisch Nederland te staan.”

Jacob Melissen is een paardenman in hart en nieren. Hij kreeg zijn liefde voor het paard én het vak van huis uit mee. Van nature een nieuwsgierig mens combineerde hij zijn passie voor het paard met de kunst van het vertellen. Hij werd bekend door zijn vakmanschap als fotojournalist, wegens zijn encyclopedische kennis en de vele hippische artikelen van zijn hand. Zijn archief is vermaard.

Sportpaardenfonds
Hij is ook kritisch, in de goede zin van het woord. Jacob Melissen heeft niet alleen zijn mening klaar, maar voegt ook de daad bij het woord. Zijn teleurstelling over de prestaties van het Nederlandse springteam op het WK in 2000 leidde bijvoorbeeld indirect tot de oprichting van het Springpaarden Fonds Nederland (SFN) in 2006. Hij slaagde erin daarvoor de juiste mensen te vinden en is nog steeds een van de drijvende krachten achter het SFN.

Melissen mag dan een paardenman in hart en nieren zijn, hij is vooral een paardenman met hart en ziel. Een sentiment dat ook gedeeld wordt door collega’s:
Zo zegt de Belgische fotojournalist Dirk Caremans over hem: “Een paardenman bij uitstek, die vaak rake opmerkingen heeft, maar die hij af en toe net iets beter zou kunnen brengen. Achter die grote mond zit iemand met een heel groot hart die ook aan je denkt als je dat het meest nodig hebt. Een echte vriend, zoals je er in je leven maar weinig hebt.”

Ook Emile Hendrix, George de Jong en Adelinde Cornelissen omschrijven hem als iemand met soms een grote mond en een klein hartje. Daarnaast vinden zij hem ongelofelijk gepassioneerd en prijzen ze zijn ongekende oranjegevoel. Hij is een liefhebber, een beetje eigenwijs en een innovatief man die schrijft vanuit zijn hart.

Fotograaf Remco Veurink vertelt trots over zijn leermeester en mentor: “Hij heeft een ongezouten mening, maar is ook een zeer aimabel mens. Iemand die je als je in de problemen zit 24 uur per dag kunt bellen. Jacob heeft zich altijd belangeloos ingezet voor de sport.”

Heel klein hartje
Voormalig springbondscoach Rob Ehrens vat zijn sentiment samen met een herinnering: “Ik vergeet nooit meer dat na een teleurstellend optreden in de landenwedstrijd van Rotterdam hij ’s avonds het hotel in kwam en mij en de ruiters aan tafel zag zitten. Hij kwam recht op ons af en zei dat het schande was dat wij zaten te eten na zo’n slecht optreden. Zo uitgesproken is hij, maar ook heeft hij een heel klein hartje waardoor bij een overwinning de tranen van trots rijkelijk vloeien.”

Dat benadrukt ook Jeroen Dubbeldam die zich nog goed herinnert dat hij na zijn foutloze rit met Utascha in Barcelona een juichende fotograaf in het parcours zag dansen.

Tot besluit de volgende mooie woorden van Sjef Janssen, de man van Anky van Grunsven: “Deze man is eigenzinnig. Ik wilde hem soms wel eens onder zijn kont schoppen als het over de top dreigde te gaan. Maar hij is ook iemand die zeer innemend en heel diep emotioneel op de bijpassende momenten. Hij past precies bij mij, daarom hou ik van hem.”

Foto midden: Jacob Melissen met zijn prijs. Foto © Remco Veurink
Onder: aan het werk als hippisch fotograaf. Foto ©  Kiek4Fun


 

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)
»
BOEKELO - De 51ste editie van Military Boekelo-Enschede, die van 6 tot en met 9 oktober wordt gehouden, heeft een deelnemersveld om van te... (28-09-2022)