Goud Vicky Helthuis, brons Pia Brinkman

ERMELO - De klasse M tijdens de nationale kampioenschappen voor landelijke ruiters leverde zaterdag meteen twee medailles op voor Twentse ruiters. Vicky Helthuis (foto) was tijdens de Hippiade in Ermelo in het veld met 51 deelnemers de sterkste met de tienjarige Utility (v. Havidoff x Holland) in de zeer snelle tijd van 41,41 seconde en veroverde het goud. Het brons was voor Pia Brinkman met Ziggy. Angelique Schröder werd foutloos achtste met Meyboom's Sanessa. 

Het is al de vierde nationale titel die dit jaar in Weerselo terecht komt. Eerder grepen Jeroen Dubbeldam (senioren), Jos Luttikhuis (40+) en Job Rothstegge (pony's) goud in hun catagorie. In het verleden viel die eer in elk geval ook al ten deel aan (voormalige) plaatsgenoten Jos Lansink, Gert-Jan Bruggink en Melani Seiger.

Aan de Lemselosestraat in Weerselo, een paar huizen verder dan nationaal seniorenkampioen Jeroen Dubbeldam, hangen de gedrukte spandoeken met het opschrift 'Vicky Nederlands kampioen' en voorzien van het Twentse ros zaterdagavond al tussen de bomen. Familie en buren drommen samen om de kleine amazone met de grote dadendrang te huldigen. De pas veertienjarige amazone is misschien wel de jongste ruiter ooit die bij de paarden een nationale titel bij de senioren afhaalde in Ermelo. Vicky mag nog jaren bij de pony's meedoen, maar rijdt al paard omdat haar zus Hayke dat ook - en met succes - doet en dat allemaal wat praktischer is.

De jongste Helthuis had niet verwacht de Roelofsen Raalte Prijs te winnen. “Er deden zoveel meer goede ruiters mee, je moet toch een beetje geluk hebben. Maar het liep allemaal heel vloeiend vandaag”, aldus de winnares. De Weerselose begon als zevende van de zestien deelnemers aan de barrage en zette een tijd neer, die voor niemand te kloppen bleek."

De jonge amazone hoopt later van het paardrijden haar beroep te maken. Haar grote voorbeeld is Meredith Micheals-Beerbaum. Ze wordt getraind door Chummy Horsey, die haar zaterdag ook begeleidde.

Ze reed nog maar zes of zeven keer in de M met de met dressuurbloed gezegende Utility, maar deed wat ze al een heel seizoen gewend is: strak naar het einde rijden. Vicky, zelfs op het hoogste treedje van het erepodium nog kleiner dan de andere medaillewinnaars, is een typje dat altijd voor de overwinning gaat. "En met Utility heb ik eigenlijk nog nooit slecht gereden", geeft ze aan. "Hij is altijd rustig en eenmaal aan de start geeft hij alles."

Pia Brinkman had na de rit van Vicky Helthuis al de overtuiging dat er voor de rest niet meer in zat dan hooguit zilver. "Vicky heeft nergens iets laten liggen. Het liep heel goed bij haar. Zelf kon ik niet harder. Ik had na afloop ook niet het idee dat ik onderweg nog ergens iets had kunnen winnen. Brons had ik niet verwacht, ik ben hier super tevreden mee."

Tweede in de rubriek werd Thijs Meulemeesters (Boekel) met de zesjarige Al Capone (v. Namelus R). Hij werd dit seizoen al reservekampioen van de regio Noord-Brabant. Vandaag reed hij een foutloze barrage in een tijd van 43,03 seconde. Met slechts een klein verschil kwam Pia Brinkman (Harbrinkhoek)met Ziggy (v. Gerlinus) in 43,09 seconde over de finish, hiermee eindigde zij op de derde plek in deze rubriek.

Henk Veldhuis (Borculo) mag zich KNHS-kampioen klasse L springen noemen. De inmiddels 59-jarige springruiter reed een foutloos parcours met zijn paard Vamalia (v. Orame) en finishte in de barrage in een snelle tijd van 32,31 seconde. 

Henk is al sinds zijn vijftiende actief in de paardensport. “Te gek om hier te winnen. Ik rijd de laatste tijd ook veel  wedstrijden 40+, daar gaan ze meestal nog sneller in de barrage.” Veel les, liefhebberij en een heel goed paard hebben hem volgens eigen zeggen deze overwinning opgeleverd.
De tweede podiumplaats was voor Britt van Kessel (Heeswijk-Dinther) met Tipsy K (v. Hors La Loi II). De net zeventienjarige amazone reed ook foutloos, maar in een tijd van 33,32 seconde. Annet van Winkoop (Putten) werd derde. Met de zesjarige Air Force (v. Hold Up Premier) eindigde ze in een tijd van 33,71 seconde.

Peter Grondman werd negende met Bredero na twee foutloze rondes. Linda Klaassen finishte met Bajoutie na een springfout in de tweede rit als veertiende. Susan Booijink miste met Arona de barrage door een tijdfoutje in het basisparcours. (m.m.v. KNHS)

Thijs Meulemeesters (links) completeert een bijna Twents podium met kampioene Vicky Helthuis (midden) en Pia Brinkman. 

Meer Springen

»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de laagste dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)