AMAZONE UIT DEN HAM TWEE KEER EERSTE EN DRIE MAAL DERDE IN VRAGENDER

Topdag voor Josta van Straaten

Archieffoto Josta van Straaten met Leuchelle-S © Sportfot.

DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender.

De 26-jarige amazone van De Hazelhorst uit Den Ham werd in de twee zwaarste rubrieken van het midweekse springen van PSC Lichtenvoorde over 1,30 en 1,35 meter eerste én tweede en pakte ook nog een tweede prijs mee over 1,20 meter. En dat telkens met fokproducten van eigen bodem.
“Hier worden we wel blij van”, aldus een opgetogen Josta van Straaten. “De paarden waren gewoon erg in shape. Het voelde goed. Voor de al wat oudere in de Z en ZZ is het wel eens tijd dat ze voor hun leercurve een keer een bochtje binnendoor nemen.”

De concurrentie was twee keer machteloos. Over 1,35 meter stuurde Van Straaten de achtjarige Lichelle-S (v. Global Express) naar de winst en reed ze met de even oude bruine merrie Leuchelle naar de tweede positie. Achter haar moest Remco Been met de zevenjarige vosmerrie Athina Z Aganix du Seigneur) genoegen nemen met de derde stek en werd Matty Holahan vierde met de tienjarige donkerbruine hengst Houston Quality Z (v. Heartbreaker).

Op het traject met vijf centimeter lagere hindernissen was Leuchelle-S wel de snelste foutloze en tekende Josta van Straaten met de negenjarige donkerbruine merrie Kelleza-S (Chaman) ook voor de rol van runner-up. In deze klasse waren de volgprijzen voor Wendy Scholten met Mogwai WS, Matty Holohan met de tien jaar oude bruine merrie I Follow You (v. Inliner) en Kristian Johannesson met de negenjarige bruine hengst Kit Cloudkicker (v. Carthino Z).

Met Kelleza-Z mocht Josta van Straaten zich ook nog als tweede opstellen na de proef over 1,20 meter, waarin David Ljungcrantz met de zesjarige vosruin Noble Apple (v. Arezzo VDL) als tweede het elektronisch oog van de finish passeerde. Ashley Spiele-te Wierik won over 1,10 meter met Off Course.

Niet wekelijks
Thuis runt Josta van Straaten alweer een aantal jaren samen met vader Fred senior en moeder Frieda van Straaten het hippisch bedrijf De Hazelhorst. Dat is er mede de reden van dat ze niet wekelijks op de uitslagenlijsten van concoursen voorkomt. “Ik doe de fokkerij, haal veulentjes, insemineer merries, leidt paarden op en maak een beetje de selecties. Dat vind ik geweldig, het allermooiste wat er is. Het betekent wel dat ik niet twee of drie keer per maand naar een internationaal toernooi kan, omdat er anders veel te veel geregeld moet worden. Maar daar heb ik geen moeite mee. Het is prachtig om veulens op de wereld te kunnen zetten en ze later met de merries te zien opgroeien. Daar haal je heel veel uit.”

Van vooral Leuchelle-S en Kelleza-S heeft ze hoge verwachtingen. “Beiden hebben ze bloed, karakter en vermogen. Dat maakt dat ze talentvol en goed zijn. Ik denk dat heel belangrijk is dat een paard de mentaliteit heeft om te willen. En ook dat hebben ze allebei.”

Meer Springen

»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)