Gerco Schröder verdedigt nationale titel

MIERLO - Met 21 ruiters en 33 paarden is de regio prima vertegenwoordigd bij de Nederlandse kampioenschappen springen, die van vanaf vrijdag tot en met Tweede Paasdag in Mierlo worden verreden. Bij de senioren doen acht ruiters uit deze contreien mee in de strijd om de erfenis van Gerco Schröder, die als titelhouder ook zelf tot dat achttal behoort. De nummer drie van vorig jaar, Jochen Munsterhuis, ontbreekt dit keer. Bij de young riders zijn vier streekgenoten van de partij en bij de junioren negen.

Op vrijdag 22 april gaan de Nederlandse kampioenschappen voor springruiters van start in drie leeftijdscategorieën. Alle drie de kampioenschappen worden over drie rondes verreden, waarbij de finale van de junioren en young riders in twee manches op paaszondag en de finale voor de senioren, eveneens in twee manches, op paasmaandag wordt verreden.

De formule van drie Nederlandse kampioenschappen op één enkele locatie blijkt een uitstekende te zijn, mede omdat in drie leeftijdscategorieën de Nederlandse top, die tevens tot de Europese top behoort, in actie komt. De geschiedenis van het CH Mierlo gaat terug tot en met 1971, toen voor het eerst een nationaal concours in Mierlo werd georganiseerd. Het Nederlands kampioenschap voor senioren wordt op dit evenement voor de tiende maal gehouden.

Senioren
Ben Schröder (Tubbergen), Gerco Schröder (Tubbergen), Jeroen Dubbeldam (Weerselo), Mathijs van Asten (Ysselsteyn L.) Jur Vrieling (Holwierde) en Angelique Hoorn (Wanneperveen) zijn allen al eens Nederlands kampioen geweest bij de senioren en hebben ook dit jaar ingeschreven. Titelverdediger Gerco Schröder (met Eurocommerce New Orleans) zet dit jaar een negenjarige hengst in: Eurocommerce Londen (v. Nabab de Reve). Jeroen Dubbeldam, dit weekeinde nog doorgedrongen tot de barrage van de prestigieuze Grand Prix Hermes in Parijs, komt met BMC Veyron en BMC Quality Time TN naar Mierlo om te pogen de titel te heroveren. Jur Vrieling gaat zijn kampioenspaard VDL Bubalu ( v. Baloubet du Rouet) zadelen en neemt als tweede paard Sissi van het Schuttershof (v. Nabab de Reve) mee. Ben Schröder kan steeds beter overweg met de goedgekeurde KWPN-hengst BMC Unaniem (v. Numero Uno) en moet, net als de reeds genoemde ruiters, in staat worden geacht een hoofdrol te vervullen.

Eric van der Vleuten, op wiens terreinen deze wedstrijden worden verreden, doet een beroep op de merrie VDL Groep Utascha SFN (v. Lux), terwijl zijn zoon - Rabo Talent van het Jaar Maikel - van start gaat met VDL Groep Sapphire B en de goedgekeurde KWPN-hengst VDL Groep Verdi (v. Quidam de Revel), waarmee hij afgelopen zondag nog de Grote prijs van Lummen won. 

In totaal staan liefst 70 combinaties op de lijst met inschrijvingen en de onderlinge krachtsverschillen zijn wel eens groter geweest. Albert Zoer (Echten) met Sam en Vigo, Angelique Hoorn met Fabels, Harrie Smolders (Hooge Mierde) met Oliver Q en Walnut de Muze, Leon Thijssen (Baarlo) met Tyson en Marc Houtzager (Rouveen) met Sterrehof's Uppity en Voltaire hebben zeker ook kansen op een plaats op het podium. En datzelfde geldt zeker ook voor Piet Raijmakers jr. (Asten), die zo verrassend sterk acteerde in de wereldbekerwedstrijd van Indoor Brabant met Van Schijndel's Rascin, terwijl ook ruiters als Vincent Voorn (Dinteloord) met Audi's Alpapillon-Armanie en Willem Greve (Diepenheim) met de KWPN-goedgekeurde hengst Ukato (v. Stakkato) zeker niet kansloos zijn.

De regionale vertegenwoordigers zijn: Anne-Liza Makkinga met Boeve's Montreux, Ben Schröder met BMC Unaniem, Gerco Schröder met Eurocommerce London, Jeroen Dubbeldam met BMC Veyron, Peter Geerink met Lonesome Diams Hogue, Robert Vos met Michael Braun, Wesley Heijdens met Continio en Pavarottie H en Willem Greve met Ukato.

Junioren en young riders
Voor bondscoach Sven Harmsen zijn zoals ieder jaar deze kampioenschappen een zeer goede eerste mogelijkheid om de onderlinge krachtsverhoudingen te meten. "Natuurlijk zijn deze kampioenschappen een belangrijke indicatie, maar het outdoorseizoen is uiterst jong en het duurt nog even voordat de Europese kampioenschappen, die in het Portugese Comporta worden verreden, plaatsvinden", aldus Harmsen. Kijkend naar de kanshebbers op een podiumplaats bij de junioren zijn er drie favorieten: Dennis van den Brink (Nijkerkerveen) met zijn Royal Dream en Royal Queen, Frank Schuttert (Ommen) met Colorado en Kirsten Rikkert (Enter) met Vyruso RAG en Sorrento RAG. Alle  drie maken deel uit van het A-kader van de bondscoach. Daarnaast zijn er nog de nodige kandidaten voor een podiumplek, zoals bijvoorbeeld Glenn Knoester (Assendelft) met Acodeto, Merle Tasche (Tubbergen) met Cirena II Z en La Toya of Jesper Romp (Riel) met Zingo en Tissem. In totaal staat er 49 combinaties op de voorlopige startlijst. Uit de regio zijn behalve de reeds genoemde ruiters Bart Haselbekke met Vinney Boy en Comar Cruise, Demi Dijks met Tobias en Vogue, Fabienne Roelofsen met Hallo Hallo, Fred van Straaten met Zabelle S en Romantika S, Isabelle van Straaten met Una Bella S en Zeuchelle S en Marielle Engbers met Zenaloma van de partij.  

Ook bij de young riders is het moeilijk een voorspelling te wagen, maar op voorhand lijken Stefanie van den Brink (Nijkerkerveen) met Wapper en Verdi, Sjaak Sleiderink (Denekamp) met BMC Angel Rose en BMC Laksha de Breve, Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) met Up to Date en Cerona Z favoriet. Maar ook hier zijn verrassingen mogelijk en daarvoor kunnen onder meer ruiters als bijvoorbeeld Jody van Gerwen (Limbricht), Wouter Vos (Apeldoorn), Dominique Roelofsen (Raalte), Shanice Roozeboom (Punthorst) en Ruben Romp (Riel) zorgen. De voorlopige startlijst van de young riders telt in totaal 32 namen.
(m.m.v. KNHS)

Tijdschema
Het tijdschema voor de Nederlandse kampioenschappen springen voor junioren, young Riders en senioren van 22 tot en met 25 april 2011:

Vrijdag 22 april
10.30 uur - eerste onderdeel NK Junioren - direct op tijd
13.00 uur - eerste onderdeel NK Young Riders - Tabel C
15.15 uur - eerste onderdeel NK Senioren - Tabel C

Zaterdag 23 april
12.15 uur- tweede onderdeel NK Junioren - direct op tijd
14.45 uur- tweede onderdeel NK Young Riders - direct op tijd
16.45 uur - tweede onderdeel NK Senioren - direct op tijd

Zondag 24 april
8.00 uur - derde onderdeel NK Junioren, 1e manche - direct op tijd
10.00 uur - derde onderdeel NK Young Riders, 1e manche - direct op tijd
12.00 uur - nationaal 1.40 m., Grote Prijs van Mierlo - klassiek
14.45 uur - derde onderdeel NK Junioren, 2e manche - binnen de tijd
16.30 uur - derde onderdeel NK Young Riders, 2e manche - binnen de tijd
Aansluitend: Huldiging kampioenen

Maandag 25 april
13.30 uur - derde onderdeel NK Senioren, 1e manche - direct op tijd
16.50 uur - derde onderdeel NK Senioren, 1e manche - binnen de tijd
Aansluitend - eventuele barrage NK Senioren
Aansluitend - Huldiging Kampioen.

Foto Gerco Schröder en Eurocommerce New Orleans van CH Mierlo

Meer Springen

»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de laagste dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)