Dubbeldam heeft smaak te pakken

HELSINKI - Jeroen Dubbeldam heeft met zijn elfjarige bruine merrie BMC Utascha SFN (v. Lux x Indoctro) de smaak te pakken. Na zijn zege van vorige week in de eerste Wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Oslo eindigde de Weerseloër zondag op hetzelfde toneel in Helsinki als derde. En opnieuw was de combinatie op geen fout te betrappen. Alleen moest hij het dit keer op snelheid tegen twee concurrenten afleggen.

Roger Yves Bost won met Castle Forbes Myrtille Paulois in 37,39 seconde voor Sergio Alvares Moya met Carlo (37,48), Dubbeldam had 39,98 seconde nodig.

De piste van Helsinki is de kleinste piste van het Wereldbekercircuit. Toch slaagden liefst veertien van de 39 deelnemers erin foutloos te blijven. Onder deze foutloze combinaties behalve Dubbeldam ook Henk van de Pol (Oost West Middelbeers) met de hengst Warrant en Maikel van der Vleuten (Mierlo) met VDL Groep Verdi. "Omdat het een kleine piste is volgen de hindernissen elkaar in een hoog tempo op en daarin lag ook de zwaarte van het parcours. Je kunt eigenlijk niet zeggen dat er één moeilijke lijn in zat. Alle lijnen waren moeilijk, waarbij die naar de driesprong met daarin een oxer als middelste misschien wel het pittigst was", aldus Dubbeldam.

In de barrage moest Jeroen als eerste van start en hij deed met Utascha SFN een ultieme poging een snelle foutloze rit neer te zetten. In die opzet slaagde hij geheel. Hun tijd was 39,98 seconde en toen was al zeker dat het niet veel combinaties gegeven zou zijn om deze prestatie te verbeteren. De Fransman Roger Yves Bost, die een gekende barrage specialist is, reed met Castle Forbes Myrtille Paulois een heel snelle rit, waardoor de Bost typerende stijl ten volle werd geëtaleerd. Hij knabbelde anderhalve seconde van de tijd van Dubbeldam af. De Spanjaard Sergio Alvarez Moya heeft door de schimmel Carlo van Nick Skelton te kopen een goede deal gedaan. Vorige week werden ze derde in Oslo en nu legden ze beslag op de tweede plaats.
Ook Maikel van der Vleuten probeerde met de hengst VDL Groep Verdi zich in de top van het klassement te rijden, maar eindigde uiteindelijk als zevende. "Er zaten veel snelle paarden in de barrage en dan moet je iets riskeren. Zo nam ik in de lijn naar de steilsprong waarop ik de fout kreeg in één galopsprong minder dan de andere paarden, en dan valt die paal. Maar als ik niets riskeer wordt ik misschien vijfde en nu zevende", aldus de motivatie van Maikel.

Ook Henk van de Pol had zich met Warrant voor de barrage geplaatst en hij leek op weg naar een toptijd, tot hij de afstand naar de laatste hindernis volledig verkeerd taxeerde. Warrant remde scherp af en sprong toch over de steilsprong, die daardoor omver werd geworpen, waardoor voor Warrant en Henk de tiende plek resteerde.

Zaterdag was Jeroen Dubbeldam met de tienjarige schimmelhengst BMC Quality Time (v. Quantum x Cantus) al goed geweest voor de tweede plaats in de Grote Prijs van Helsinki. Hij kwam driekwart seconde te kort tegen de Francaise Penelope Leprevost met Mylord Carthago.

Foto Jeroen Dubbeldam met BMC Utascha SFN van Tapio Maenpaa/FEI

Meer Springen

»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)