Bruggink negende in GP Calgary

CALGARY - Gert-Jan Bruggink (foto) is zondag met zijn dertienjarige KWPN-ruin Primeval Wings (v. Lexicon x Columbus) negende geworden in de Grote Prijs van Calgary. De ruiter uit De Lutte maakte in de eerste omloop een springfout en voegde er daar twee aan toe in de tweede omloop. In de loodzware omloop bleef alleen Eric Lamaze met zijn vijftienjarige en in Nederland gefokte tophengst Hickstead twee keer foutloos op het parcours van de Venezolaan Leopoldo Palacios. Wout Jan van der Schans (4 en 8) eindigde als zevende met Eurocommerce Seoul. 

Gert-Jan Bruggink voegde vrijdag en zaterdag met BMC Ulke twee vijfde plaatsen toe aan zijn resultaten tijdens het internationale concours hippique van Spruce Meadows in Calgary. Met de tienjarige bruine merrie (v. Lux x Peter Pan) beperkte Bruggink vrijdag de schade tot een tijdfoutje in de basisomloop van de door Lauren Hough gewonnen rubriek met hindernissen tot 1,70 meter. Een dag later viel een balk in de wedstrijd met winning-round. Daarin was Eric Lamaze met Hickstead goed voor zijn zoveelste zege in Calgary.

Het Nederlandse team werd zesde in de landenwedstrijd in Calgary. Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) met Eurocommerce Seoul, Gert-Jan Bruggink (Weerselo) met Primeval Wings, Harrie Smolders (Hooge Mierde) met Regina Z en Leon Thijssen (Baarlo) met Tyson beëindigden de eerste manche met twaalf strafpunten. In de tweede manche voegden ze daar nog eens het dubbele aantal aan toe, waardoor zij op een totaal van 36 punten eindigden.

Met de vijfde plaats in de eerste manche plaatste Nederland zich voor de tweede omloop en dat deden de teams van Saudi-Arabië, Ierland, België en de USA niet. Na de eerste manche gingen gastland Canada, Frankrijk en Mexico gezamenlijk aan de leiding met negen strafpunten, terwijl de Britten op tien punten waren geëindigd. Zwitserland plaatste zich als zesde land voor deze tweede omloop.
In de eerste manche hadden Van der Schans, Bruggink en Thijssen ieder één hindernis afgeworpen, terwijl Smolders met negen strafpunten voor het weg te strepen resultaat zorgde. In de landenwedstrijden van de FEI Nations Cup competitie heeft Nederland meerdere malen getoond zeer sterk te kunnen acteren in de tweede manche, maar dat gebeurde nu helaas niet. Van der Schans, Bruggink en Smolders moesten alle drie twee springfouten accepteren, terwijl Thijssen met Tyson deze ronde voor het weg te strepen resultaat zorgde door met zestien strafpunten aan de eindstreep te komen.

Frankrijk won de landenwedstrijd met slechts drie ruiters in het team en eindigde op een totaal van 18 strafpunten. Canada werd tweede met 21 strafpunten, maar had in Eric Lamaze met Hickstead (Hamlet x Ekstein) wel de enige combinatie die beide omlopen zonder strafpunten bleef. Zwitserland rukte op naar de derde plaats met een totaal van 29 strafpunten.

Het was een zeer zware wedstrijd, waarin in de eerste manche slechts zes combinaties foutloos bleven en vijf combinaties met een strafpunt finishten voor het overschrijden van de tijd. In de tweede manche bleef het aantal foutloze parcoursen beperkt tot drie. De Brit Peter Charles hoefde met Murkas Nevada in beide manches slechts één strafpunt te accepteren. 

Uitslag landenwedstrijd
1) Frankrijk - 18
2) Canada - 21
3) Zwitserland - 25
4) Groot-Brittannië - 28
5) Mexico - 35
6) Nederland - 36
- Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) - Eurocommerce Seoul (v. Thunder vd Z) - 4 / 8
- Gert-Jan Bruggink (Weerselo) - Primeval Wings (Lexicon x Columbus) - 4 / 8
- Harrie Smolders (Hooge Mierde0 - Regina Z (v. Rex Z) - (9) / 8
- Leon Thijssen (Baarlo) - Tyson (Numero Uno x Voltaire) - 4 / (16)

Uitslag Winning Roud 1,20-1,60 meter
1) Eric Lamaze (Can) - Coriana van Klapscheut - 0 / 0 - 40.50
2) Caitlin Ziegler (USA) - Valencia - 0 / 0 - 40.61
3) Richard Spooner (USA) - Billy Bianca (Vechta x Iroko) - 0 / 0 - 41.29
4) Harrie Smoldrs - Exquis Walnut de Muze - 0 / 0 - 43.04
5) Gert-Jan Bruggink - MCB Ulke (Lux x Peter Pan) - 0 / 4 - 40.75
7) Stephanie van den Brink (Nijkerkerveen) - Wapper (Perion x Ircolando) - 0 / 5 / 54.00

Meer info zie: www.sprucemeadows.com

Gert-Jan Bruggink eindigde donderdag als achtste in een rubriek met barrage tijdens het prestigieuze concours hippique in Calgary. De Weerseloër haalde op het parcours, waar de hindernissen tot een hoogte van 1,60 meter reikten, de extra omloop maar maakte daarin een springfout. De Canadees Eric Lamaze won met Coriana van de Klapscheut. Wout Jan van der Schans eindigde met P-Pilot als derde. Leon Thijssen triomfeerde met Tyson in een wedstrijd met obstakels tot en met 1,70 meter.

Meer Springen

»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)