Voortvarende ouverture Dubbeldam

MIERLO -Jeroen Dubbeldam schoot vrijdagmiddag voortvarend uit de startblokken tijdens het NK springen in Mierlo. Met BMC Utascha Sfn (foto) triomfeerde de Weerseloër in de openingsrubriek. Met BMC Quality Time Tn, waarmee hij de nationale titel verdedigt, werd hij hij ook nog eens derde. Marc Houtzager eindigde met Sterrehof's Voltaire als tweede. Ook Gert-Jan Bruggink deed het prima en greep achter Jur Vrieling met Bubalu de vijfde positie.

Het was een sensationeel goed gebouwd openingsparcours, dat direct op tijd werd verreden en waarin vallende balken werden omgezet in seconden. Er waren talloze mogelijkheden een kortere weg te kiezen, snelheid te maken of wendingen korter te rijden. De horizontale balken waar de paarden overheen dienen te springen lagen erg los, waardoor er uiteindelijk slechts vijf foutloze ritten genoteerd konden worden. Routinier Albert Voorn werd van zijn paard gescheiden, net als de debutant op dit niveau Ruben Romp. Uiteindelijk haalden maar liefst zeven combinaties de eindstreep niet.

Overigens zijn de verschillen in de kop van het klassement uiterst gering. Jeroen Dubbeldam heeft maar liefst twintig combinaties op minder dan vier strafpunten (één enkele balk) staan en daarvan vijf op minder dan één punt. "Ik wist dat ik met dit rondje en die ene fout in de kop van het klassement zou kunnen eindigen en binnen één fout afstand van de winnaar. Utascha is namelijk van nature erg snel en ik kon overal niet alleen de binnenbocht nemen, maar ook in één tempo door blijven galopperen, waardoor ik niet het idee heb in deze openingswedstrijd te veel van de merrie te hebben gevraagd", aldus Dubbeldam, die er aan toevoegde dat het er op leek alsof de concurrentie niet van hem wilde winnen.

"Normaal mag je met een fout niet winnen", aldus Dubbeldam, die wel een verklaring had voor de vele fouten die in het parcours werden gemaakt. "Het waaide hard en dat is vooral voor de paarden niet prettig, omdat ze snel afgeleid raken. Daardoor is de concentratie iets weg. Ook als ruiter is het moeilijk, want de wind overstemt het geluid van de hoeven op de bodem, waardoor je moeilijk in je ritme kunt blijven. Wel prettig was dat ik, toen ik als laatste starter met Quality Time binnenreed, al wist dat ik de proef gewonnen had met één van mijn paarden. Daardoor reed ik op foutloos en wilde een tijd realiseren waarmee ik in de buurt van Utascha zou blijven. Ook dat is goed gelukt", aldus Dubbeldam.

Gerco Schröder met Eurocommerce Vigaro (achtste), Gert-Jan Bruggink met Primeval Wings (tiende) en Gerben Morsink met Carthino Z (elfde) deden goed mee in de voorste rijen. Annet Willems met Nirvana (vijftiende) en Stephanie Brugman met Qwinto (twintigste) reden zich eveneens bij de eerste twintig.

Voor Willem Greve met Sonate (22), Anne-Liza Makkinga met Tolan R (26), Hendrik Jan Schuttert met Cerona Z (28), Tom Brinkman met Voila (31), Ben Schröder met BMC Floreen Sfn (34), Dominique Roelofsen met Wladimir (39) en Peter Geerink met Wiesielottie (41) wordt de inhaalrace een lastige opgave.

Jeroen Dubbeldam was ook in de ochtend al goed op dreef. Met BMC Zenith werd hij tijdens het reguliere CH Mierlo vierde in een rubriek over 1,40 meter. Dubbeldam bleef een kleine twee seconden achter bij winnaar Leopold van Asten met ZDL Groep W Zermie. Anne-Liza Makkinga legde met Siniloma beslag op de zesde plek. Ze was bijna twee tellen rapper dan Van Asten, maar tikte ook een balk uit de lepels. 

Foto Jeroen Dubbeldam met BMC Utascha Sfn van www.fototrailer.nl

Uitslag eerste onderdeel NK senioren

Meer Springen

»
LANAKEN – Jasmin Seppälä boekte donderdag een fraaie overwinning tijdens het WK jonge paarden op de domeinen van Stal Zangersheide in het Belgische... (20-09-2024)
»
ZUIDWOLDE – In Twente gevestigde ruiters maakten zondag de dienst uit tijdens de strijd om de Grote Prijs Van Outdoor Zuidwolde. Winnaar Hessel... (16-09-2024)
»
DONAUESCHINGEN – Hendrik Jan Schuttert eindigde zondag knap als tweede in de Grote Prijs van Donaueschingen. Met zijn negenjarige donkerbruine ruin... (16-09-2024)
»
WIERDEN – De zege in de toprubriek over 1,30 en 1,35 meter tijdens het concours van afgelopen weekeinde in Wierden ging zaterdag naar Tessa Delger.... (11-09-2024)
»
LIER – Annelies Vorsselmans was prima op dreef tijdens het concours bij De Azelhof in het Belgische Lier. De partner van Jeroen Dubbeldam klasseerde... (08-09-2024)
»
WARSCHAU – Hessel Hoekstra was tijdens het concours in Warschau, waar de finale van de van de EEF Series werd verreden, prima op dreef met zijn... (08-09-2024)
»
LANGEVEEN – Peter Olthof bleef zondag baas in eigen huis tijdens de finale van de eerste editie van de Twentse Grascompetitie. De Langevener bleek... (02-09-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra is met de tienjarige donkerbruine hengst Comthago VDL (v. Comme il Faut) een van de ruiters van TeamNL in de finale van de... (02-09-2024)
»
RIJSSEN – BIJ TCN Sporthorses in Rijssen staat voor dinsdag 3 september de voorlaatste wedstrijd uit de cyclus van de TCN Jumping Tour 2024 op het... (01-09-2024)
»
ERMELO - Lize van Benthem van de Grensruiters uit De Lutte veroverde afgelopen weekend met haar pony Zero H tijdens de Hippiade in Ermelo de gouden... (27-08-2024)
»
VRAGENDER – Steven Veldhuis sloot Outdoor Vragender prima af op de laatste dag voor de paarden. De Haaksbergenaar bezette zaterdag een tweede, twee... (25-08-2024)
»
VRAGENDER – Vincent Geerink was vrijdag de meest opvallende deelnemer op de tweede dag van Outdoor Vragender. De ruiter uit Gelselaar zegevierde over... (24-08-2024)
»
VRAGENDER – Twentse ruiters maakten donderdag de dienst uit op de eerste dag van Outdoor Vragender. Van hoog tot laag reden Remco Been, Steven... (23-08-2024)
»
ERMELO – Stijn Roelink legde donderdag tijdens de Hippiade, de strijd om de nationale titels van de KNHS, beslag op een achtste plaats over 1,35... (22-08-2024)
»
TUBBERGEN – Bas van der Aa mag tot komende winter weer even gebruik maken van de diensten van Shanroe Barney omdat berijder Hansel Chen na een... (20-08-2024)
»
Twee dagen nadat de Schröder Masterclass is afgesloten, moet het plein voor de Sint-Pancratiusbasiliek er weer uitzien alsof er niet pas een... (19-08-2024)
»
TUBBERGEN – De Ladies Cup tijdens de Schroder Masterclass in Tubbergen werd zaterdag gewonnen door Team Chummy. Tess Verver en Nienke Veldhof zetten... (19-08-2024)
»
Met het bedrijf Riwald Recycling, dat hij oprichtte met zijn broer Richard en na diens overlijden in 2013 voortzette met zijn tussentijds toegetreden... (17-08-2024)
»
Al sinds de start van het evenement in 2001 is Nijwa als sponsor verbonden met de Schröder Masterclass. Voor Jogé Nijhof en zoon Bart Haselbekke van... (16-08-2024)
»
ALBERGEN – Tijdens de zondag afgesloten Olympische Spelen in Parijs kwam in de hippische disciplines geen enkele Twentse deelnemer aan de start. Dat... (16-08-2024)