YU LONG CHEN WINT MET SHANROE BARNEY EN HÄKKINEN IN ANKERHAL SAASVELD

Twee kringtitels voor kampioen Taiwan

Yu Long Chen met Shanroe Barney

SAASVELD – De titels van Kring Twente in de twee hoogste klassen werden zaterdag een prooi voor de Taiwanese kampioen Yu Long Chen. De 31-jarige springruiter, die nauwe connecties onderhoudt met Bas van der Aa, werd in de Saasveldse Ankerhal kampioen over zowel 1,30 als 1,35 meter.

In beide gevallen kwam de concurrentie duidelijk snelheid tekort tegen de Aziaat, die zes van zijn paarden heeft ondergebracht bij de Albergenaar. Van der Aa onderhoudt ze, leidt ze verder op en brengt ze in wedstrijden uit als Chen zelf in zijn eigen land vertoeft. En dat is mede vanwege corona al enkele jaren grotendeels het geval.

Met de tienjarige bruine ruin Shanroe Barney (v. Dallas VDL), in het verleden in de sport uitgebracht door Merle Tasche en Conor Drain, was Yu Long Chen veruit de snelste in de barrage over 1,35 meter. Elike Morsink moest met Chalina Z (c. Chaqui Z) als enige andere foutloze deelnemer met een achterstand van 2,86 seconde genoegen nemen met de tweede plek. Dafne Helthuis, teruggekeerd op Twentse bodem, mag zich met Garanta (v. Cardento) de nummer drie van de kring noemen. Chen zelf werd ook nog vierde met E. Guriel (v. Emerald van ’t Ruytershof).

Geen maat
Ook in de strijd over 1,30 meter stond er geen maat op de ruiter uit Taiwan, die lid is van RJV De Marke. Met de elfjarige schimmelhengst Hakkinen N (v. Zirocco Blue VDL) was Yu Long Chen 1,8 seconde rapper in de extra rondgang dan de Zweedse Pernilla Josse met haar zelden op een fout te betrappen Meyboom’s Miss Pandorra Z (v. Marome NW). In de titelstrijd nam Ties Rothstegge de derde plek in met Ivar KV (v. Montender). Hij moest in de wedstrijd echter wel ook nog Wesley ter Harmsel met Geronimo EB (v. Carthino Z), Noëlle Klokman met Lightning Isriwiza) en Amber van Marle met Händel VDW (v. Zambesi) en Kansas (v. Baltic VDL) voorrang verlenen.

Bas van der Aa maakte in 2016 kennis met Yu Long Chen, die twee jaar later klant van hem werd. De bedrijfsleider van het Sian Tang Equestrian Center in Taichung werkte enige tijd voor hem en liet de Albergenaar de inkoop van goede sportpaarden voor hem regelen. Die samenwerking beviel beiden zo goed, dat Bas van der Aa alweer jaren de in Nederland vertoevende paarden van de Taiwanees onder zijn hoede heeft. Chen kwam de laatste jaren mede door de coronacrisis in de zomer en in de winter een maand naar Twente.

Meedoen aan de Spelen
Zijn sportieve doel is duidelijk. “Ooit wil ik een keer meedoen aan de Olympische Spelen. Parijs volgend jaar komt nog te vroeg, maar Bas helpt me enorm bij mijn pogingen mijn droom te laten uitkomen. Toen ik zes jaar geleden hier voor het eerst kwam, had ik eigenlijk geen idee hoe ik alles aan moest pakken. Ik was echt nog een groentje. Het beviel meteen heel goed en het bevalt nog steeds. Bas komt ook elk jaar naar Taiwan om me meer bij te brengen.”
In september wil Yu Long Chen, al enkele jaren op rij de nummer één van Taiwan, met zijn land vlammen bij de Aziatische Spelen in het Chinese Hangzhou. 

Chen, pas vier jaar professioneel ruiter en nog maar vier dagen geleden weer in Nederland aangekomen, hoeft amper na te denken over de vraag wie voor hem het grootste voorbeeld is in de paardensport. “Bas van der Aa! Niet alleen omdat hij me heeft leren winnen, maar zeker ook omdat ik nu weet hoe je een paard op een wedstrijd moet voorbereiden. Ik ben heel trots op Bas, hij heeft me heel goede paarden bezorgd en hen en mij al onwijs veel geleerd.”

Andere kampioenen
In de door de Rossruiters uit Rossum georganiseerde titelstrijd werden onder anderen ook Femke Meenhuis, Benthe Lammertink en Jesse Seiger als kampioenen gehuldigd.

Femke Meenhuis schreef de klasse over 1,20 meter op haar naam met Humphrey (foto rechts). Lauren Spikkert pakte het zilver met Lodewijk, Chantal Leusink het brons met Kendilia HSH.
Benthe Lammertink bleef over 1,10 meter met Neymar van de Watermolen Chantal Leusink met Malibu en Sophie Paus met Cassidy voor.
Jesse Seiger kreeg met N’Avicii de meeste stijlpunten in de klasse over 1,00 meter. Rick Plegt werd tweede met Nacha en Bjorn Dijkstra derde met Nice-Face B.

Meer Springen

HAAKSBERGEN – Steven Veldhuis was woensdag een ware plaag voor zijn concurrenten tijdens het Rapide springen in zijn woonplaats Haaksbergen. Op de... (23-03-2023)
RIJSSEN – Met een eerste en een derde plaats in de rubriek over 1,30/1,35 meter en een derde plek over 1,20 meter vertolkte Claudia Morsink afgelopen... (22-03-2023)
TOLBERT - Robert Vos en Jesse Berkers waren op de slotdag van Indoor Tolbert uitstekend op dreef. Beiden wonnen zaterdag een rubriek op Groningse... (19-03-2023)
PARIJS - Willem Greve voelt zich prima thuis op het CSI5* in Parijs. Hij bewees het zaterdag andermaal, via een tweede plaats in de rubriek over 1,50... (19-03-2023)
Thijmen Vos en Vasco Campana haalden vrijdag het podium in de rubriek over 1,40 met winning round tijdens Indoor Tolbert. Vos werd tweede met de... (18-03-2023)
AMBT DELDEN – Frank Buitenhuis mocht woensdag de eerste prijs afhalen na de rubriek over 1,30/1,35 meter tijdens het midweekse springen in De... (16-03-2023)
AMBT DELDEN – Jessie Wiefferink ging afgelopen weekend met de overwinning in de gecombineerde klassen over 1,20 en 1,30 meter in handicap aan de haal... (13-03-2023)
Eric ten Cate reed zondag naar een mooie derde plaats in de rankingproef over 1,45 meter met barrage tijdens het internationale concours in Herning. (13-03-2023)
Gerben Morsink was zaterdag met de tienjarige vosruin Carsey Z (v. Carthino Z) weer eens niet te kloppen. In het Deense Herning zette de combinatie... (12-03-2023)
DEN BOSCH – Jeroen Dubbeldam liet zich zaterdagavond in de rubriek over 1,50 meter met barrage goed van voren zien. Met zijn tienjarige voshengst... (12-03-2023)
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
Frank Schuttert kwam vrijdag slechts 0,26 seconde te laat door de finish om de zege te mogen opeisen in de rubriek over 1,50 meter op tijd tijdens de... (11-03-2023)
DEN BOSCH – Willem Greve was vrijdagavond een klasse apart in de rubriek over 1,55 meter tijdens The Dutch Masters in Den Bosch. (11-03-2023)
Evi Wiefferink reed donderdag tijdens The Dutch Masters in Den Bosch naar een mooie vierde plek bij het regiospringen over 1,35 meter met barrage.... (10-03-2023)
BALKBRUG – Conor Drain besliste zaterdag tijdens Paard Balkbrug met zijn achtjarige bruine merrie Covehill Ellie May (v. Emerald van ’t Ruytershof)... (05-03-2023)
KRONENBERG – En opnieuw sloeg Remco Been zijn slag. De Wierdenaar schreef zaterdag maar weer eens een Grote Prijs op zijn naam. Dit keer deed hij dat... (26-02-2023)
OPGLABBEEK – Annelies Vorsselmans reed zondag met haar dertienjarige schimmelhengst Kurly van de Gorten (v. Thunder van de Zuuthoeve) naar een... (19-02-2023)
NEUMÜNSTER – Gerben Morsink won zaterdag op fraaie wijze het Championat van Neumünster over 1,55 meter met barrage. Met zijn tienjarige vosruin... (18-02-2023)
VEJER – Willem Greve was vrijdag goed op dreef met twee van zijn talenten tijdens de Sunshine Tour in het Spaanse Vejer de la Frontera. (18-02-2023)
AMBT DELDEN – Het scheelde niet veel of Gerben Morsink had zaterdag in een prima gevulde manege De Hoffmeijer een dubbelslag geslagen in de strijd om... (05-02-2023)