Laatste loodjes in Lochem

LOCHEM – Voor Gerco Schröder nadert de dag dat hij afscheid zal moeten nemen van Stal Eurocommerce in Lochem. Bijna vijftien jaar was hij er dagelijks te vinden als hij niet ergens op de wereld voor zijn werkgever als springruiter actief was. De Tubbergse topruiter is meegesleurd in de val van zijn grote baas, vastgoedmagnaat Ger Visser. De stal, onderdeel van het ooit roemruchte Eurocommerce, is niet meer te redden.

De 35 paarden gaan vanaf vrijdagmiddag 17.00 uur online onder de hamer en donderdag en vrijdag tot dat tijdstip is er kijkdag in Lochem. Honderden geïnteresseerden en nieuwsgierigen komen af en aan, al dan niet met grote bolides.

Lais van Deventer, al vijf jaar de vaste groom van Gerco Schröder tijdens de internationale wedstrijden, heeft de zware taak Olympisch succespaar London voor te brengen tijdens de presentatie. De twaalfjarige springveer moet minimaal vier miljoen opbrengen. Een kort geding, aangespannen door werkgever Ger Visser jr, leverde niet het gewenste resultaat op London alsnog van de verkooplijst af te halen. En dus is is het nu voor Gerco Schröder hopen op een klein wonder. Dat een gulle geldschieter hem alsnog in staat stelt zijn topper onder het zadel te houden. Het is niet uitgesloten, maar de kans is zeker net zo groot dat een rijke sjeik uit Saoedi-Arabië of Qatar het ultieme bod uitbrengt.

"Het is natuurlijk een heel rare siuatie dat op deze manier een einde aan de stal komt", verzucht Gerco Schröder in de kantine van de fraaie accommodatie. "Dit heeft nooit iemand kunnen bedenken. Voor ons is de familie Visser altijd erg goed geweest, we hebben hier alle kansen gehad. Daarom is het ook zo jammer dat het zo afloopt."

Beter één helemaal dan twee half
Broer Wim Schroder was de eerste die zich midden jaren negentig in Lochem meldde als stalruiter. Hij had er veel suces met paarden als Monaco, Berlin en Montreal. Leter kwam ook Gerco die kant op en toen Wim een beenbreuk opliep, nam Gerco ook zijn paarden over. "Dat is zo gebleven", meldt Wim, die vervolgens stalmanager werd. "Je kunt het beter één ruiter helemaal goed laten doen dan twee half", is het nuchtere motief.

Gerco vierde vervolgens vele successen op de rug van paarden als Geneve, Monaco, Milano, Lanapoule, Berlin, New Orleans en tenslotte London. Hij werd met Nederland wereldkampioen in Aken (2006) en met Oranje een jaar later Europees titelhouder in Mannheim. Ältijd leidden we de paarden weer van jongs af aan op en als er eentje wegging, stond de volgende klaar."

Voorlopig zal hij zich weer moeten beperken tot wedstrijden op het niveau van twee en drie sterren. "Die kunnen paarden die in Tubbergen staan springen. We zullen even een stapje terug moeten doen. Natuurlijk heb ik het geluk dat Wim en Ben thuis al wat hebben opgebouwd, we hoeven niet helemaal van voren af aan te beginnen."

Het sprankje hoop blijft. "Dat houd ik zolang de strijd nog niet helemaal gestreden is. Ik hoop nog steeds dat London in Nederland blijft en ik met hem mag doorrijden. Het is geen paard dat je gemakkelijk vervangt. London is waarschijnlijk het meest complete paard dat ik ooit heb gehad."

Bizar blijft het. Het zat er aan te komen. Al een paar jaar. Maar nu het zover is, voelt het onwerkelijk. Doordringen zal het pas over een tijdje, als de realiteit er een van alledag is geworden. Gerco Schröder:"Eerlijk gezegd voelt het alsof ik een soort trance zit, ik kan me niet voorstellen hoe ik me straks voel als ik hier niet meer kom."

Binnenkort is Gerco Schröder weer thuis is. Om vanuit Tubbergen de stappen te zetten terug richting absolute top.

Gerco Schröder donderdag op stal met London.
Foto van
www.fototrailer.nl

Meer Springen

»
VRAGENDER – Het beste resultaat voor een regioruiter tijdens Outdoor Gelderland in de toprubrieken van de twee voorlaatste dagen van het concours in... (16-06-2024)
»
HAGEN – Evi Wiefferink maakte vrijdag tijdens haar tweede optreden in het nationale team bij de junioren een prima indruk. Ze had met alleen één... (16-06-2024)
»
RIJSSEN – De net vijftien jaar geworden Rens Grootelaar maakt mooie tijden door. Tijdens Outdoor Rijssen boekte het talent uit Manderveen alweer zijn... (15-06-2024)
»
SOPOT – De springruiters van TeamNL, met in de gelederen nationaal kampioen Willem Greve, wonnen vrijdag in het Poolse Sopot de viersterren... (14-06-2024)
»
OUD-OOTMARSUM – Caroline Müller is na een gedwongen afwezigheid van een halfjaar sterk teruggekeerd in de wedstrijdsport. Met als voorlopige... (14-06-2024)
»
VRAGENDER – Lucas Porter gaf donderdag weer eens zijn visitekaartje af op Nederlandse bodem. Tijdens Outdoor Gelderland zegevierde de Amerikaan met... (13-06-2024)
»
DENEKAMP  - Lars Schröder was afgelopen weekeinde niet te kloppen in de strijd om de titel van Kring Twente over 1,,35 meter. De jonge Tubbergenaar... (10-06-2024)
»
RIJSSEN – De rubriek over 1,30 meter leverde woensdag de meeste spanning op tijdens de TCN Jumping Tour in Rijssen. Eric ten Cate won met Métrix J... (07-06-2024)
»
Gerben Morsink en zijn vijftienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve) verkeren in goede vorm. In het Duitse Riesenbeck eiste de ruiter... (02-06-2024)
»
HAAKSBERGEN - Met drie zeges speelde Remco Been de absolute hoofdrol tijdens Jumping Haaksbergen. De Wierdenaar won zaterdag de twee belangrijkste... (02-06-2024)
»
KESSEL - Amke Bekhuis legde zaterdag tijdens het concours hippique in Kessel met haar negenjarige donkerbruine hengst Kordon VDL (v. Glenfiddich VDL... (01-06-2024)
»
VEENINGEN - Het lijkt voor de toekomst wel snor te zitten met de Nederlandse springsport, tenminste wanneer je afgaat op de Nations Cups die vrijdag... (31-05-2024)
»
SAMORIN – Ashley Spiele-te Wierik verkeert in bloedvorm. Donderdag voegde de amazone in het Slowaakse Samorin twee fraaie zeges toe aan haar erelijst... (30-05-2024)
»
KESSEL -  Amke Bekhuis reed woensdag tijdens het concours in het Limburgse Kessel met haar achtjarige schimmelmerrie Ligeunerin VDL (v. Corporal VDL... (30-05-2024)
»
HAAKSBERGEN - Jumping Haaksbergen biedt van 30 mei tot en met 2 juni een aantrekkelijk programma voor elk niveau, van 80 cm tot  met de Grote Prijs... (23-05-2024)
»
DENEKAMP – Jeroen Denekamp verzorgde Tweede Pinksterdag een fraaie springles tijdens Euregio Outdoor Denekamp. De Olympisch kampioen van 2000 won op... (21-05-2024)
»
BONHEIDEN – Brayen Brata-Coolen was zondag prima op dreef tijdens het CSI in het Berlgische Bonheiden. De Indonesische ruiter van Stal ’t Hofstee... (19-05-2024)
»
LUMMEN - Steven Veldhuis bezette zaterdag met de achtjarige bruine ruin Blom’s Larado O (v. Grandorado TN NOP) de derde plaats in de rubriek over 1,... (18-05-2024)
»
MARTOFTE - Gerben Morsink had een mooi aandeel in de vijfde plaats die het Nederlandse springteam vrijdag bezette in de wedstrijd voor de EEF... (17-05-2024)
»
WIERDEN – Het fraaie terrein van De Vossenbos in Wierden was afgelopen weekeinde drie dagen lang het decor van het druk bezette concours van De... (14-05-2024)