EERSTE EN DERDE IN BOEIENDE GROTE PRIJS VAN INDOOR AMBT-DELDEN 

Gerben Morsink dichtbij dubbelslag

Gerben Morsink met Carina Z

AMBT DELDEN – Het scheelde niet veel of Gerben Morsink had zaterdag in een prima gevulde manege De Hoffmeijer een dubbelslag geslagen in de strijd om de Grote Prijs van Indoor Ambt-Delden. De Enschedeër won na een magistrale rit met zijn razendsnelle negenjarige bruine vosmerrie Carina Z en tekende met de een jaar oudere vosruin Carsey Z voor de derde plek.

Het feestje was daarmee echter mooi genoeg voor Morsink, die de afgelopen zeven weken in slechts één wedstrijd uitkwam en er bewust voor koos om thuis met zijn paarden dressuurmatig aan de slag te gaan. “Het is fijn er zo weer in te komen. Het was een mooie proef. Hooguit had de tijd misschien vijf seconden scherper gezet kunnen worden, maar ik vind dat Jos Brinkman het hier super heeft gedaan. Zo’n wedstrijd moet ook blijven uitnodigen voor ruiters die van onderen opkomen. En vergeet niet dat er ook gewoon goed gesprongen werd.”

Van de 39 gestarte combinaties bleven er in het basisparcours liefst 21 foutloos, maar bniemand die er zich aan stoorde. Al vond ook Jos Brinkman zelf het aantal aan de hoge kant. “Het blijft altijd een kwestie van inschatten. Tien in de barrage was misschien heter geweest, maar je hebt ook te maken met een soms groot verschil in kwaliteit van de deelnemers. Diverse paarden hier hebben zelfs al 1,50 meter of zelfs hoger gesprongen. Iedereen moet wel safe aan de streep kunnen komen.”

Volle broer en zus
Onder die paarden die al aan een behoorlijk niveau gewend zijn ook die van Gerben Morsink, voor zijn zege beloond met 1500 euro. Carina Z en Carsey Z zijn een volle broer en zus van elkaar, afstammend van Carthino Z x Guidam x Columbus. “Met Carsey heb ik het bewust nog wat kalmer aan gedaan, omdat die nog wel eens de neiging heeft de controle van je over te nemen. Daarom heb ik hem ook het eerst gereden in de barrage. Het is ook meer een paard voor buiten. Ik wist dat het met Carina nog sneller kon. Dat is zo’n snel ding van zichzelf… Als je maar rustig blijft, gaat die vanzelf en hoef je alleen maar te sturen. Wanneer ze op hindernis 1 begint, weet ze gewoon dat ze in de barrage zit. Het is een super paard, dat het ook echt leuk vindt. Als het zo loopt, hoor je mij niet klagen.”

Gerben Morsink heeft hoge verwachtingen van zijn beide troeven. “Ik denk dat ze allebei ver kunnen komen. Het dressuurmatige trainen zie je nu al terug. Ik heb goede hoop dat ze dit jaar nog een drie sterren landenwedstrijd gaan rijden. En daarna een vier ster of misschien wel een vijf. De potentie hebben ze.” 

Morsink genoot zichtbaar van de slotdag van het concours van De Zeven Buurtschappen. “Het was hier prima voor elkaar. Heel fijn ook dat er goed wat publiek was. Dat enthousiasme aan de kant stimuleert enorm.”

Hessel Hoekstra
Hessel Hoekstra reed met de achtjarige donkerbruine hengst Cagaro (v. Stolzenberg, foto hiernaast) naar de tweede plaats. Achter Manon van der Sluis met Coco Chanel eindigde My Relander als vijfde. Ook Vincent Geerink met Gelster (zevende), broer Sander Geerink met Jacobus S (achtste), Conor Drain met Covehill Ellie May en Jasmin Seppälä met Jetski EB (tiende) haalden de top tien.

Iris Hakvoort bevestigde haar puike vorm door met Gustafson Z de rubriek over 1,35 meter op haar naam te schrijven. Claudia Morsink met Zabab B en Britt Wiefferink met Jon Jon hielden haar nog het best bij. Achter Marriet Smit-Hoekstra met Wadro’s Jerina eindigde Nuri Dijks als vijfde.

Smit-Hoekstra won met Lola Fomia wel over 1,30 meter en werd met Wadro’s Jelina ook nog vijfde. Nieks Brussen pakte met Myspeciallux de tweede en met Phoenix van het Rollebeek de vierde plek. Jack Ansems bezette met Queen van het Voorveld de derde positie.

Brussen greep met Lasvegas de eerste prijs over 1,20 meter, voor Jack Ansems met Celina Z en Marinda van Lagen met Kwickly.

Meer Springen

HAAKSBERGEN – Steven Veldhuis was woensdag een ware plaag voor zijn concurrenten tijdens het Rapide springen in zijn woonplaats Haaksbergen. Op de... (23-03-2023)
RIJSSEN – Met een eerste en een derde plaats in de rubriek over 1,30/1,35 meter en een derde plek over 1,20 meter vertolkte Claudia Morsink afgelopen... (22-03-2023)
TOLBERT - Robert Vos en Jesse Berkers waren op de slotdag van Indoor Tolbert uitstekend op dreef. Beiden wonnen zaterdag een rubriek op Groningse... (19-03-2023)
PARIJS - Willem Greve voelt zich prima thuis op het CSI5* in Parijs. Hij bewees het zaterdag andermaal, via een tweede plaats in de rubriek over 1,50... (19-03-2023)
Thijmen Vos en Vasco Campana haalden vrijdag het podium in de rubriek over 1,40 met winning round tijdens Indoor Tolbert. Vos werd tweede met de... (18-03-2023)
AMBT DELDEN – Frank Buitenhuis mocht woensdag de eerste prijs afhalen na de rubriek over 1,30/1,35 meter tijdens het midweekse springen in De... (16-03-2023)
AMBT DELDEN – Jessie Wiefferink ging afgelopen weekend met de overwinning in de gecombineerde klassen over 1,20 en 1,30 meter in handicap aan de haal... (13-03-2023)
Eric ten Cate reed zondag naar een mooie derde plaats in de rankingproef over 1,45 meter met barrage tijdens het internationale concours in Herning. (13-03-2023)
Gerben Morsink was zaterdag met de tienjarige vosruin Carsey Z (v. Carthino Z) weer eens niet te kloppen. In het Deense Herning zette de combinatie... (12-03-2023)
DEN BOSCH – Jeroen Dubbeldam liet zich zaterdagavond in de rubriek over 1,50 meter met barrage goed van voren zien. Met zijn tienjarige voshengst... (12-03-2023)
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
Frank Schuttert kwam vrijdag slechts 0,26 seconde te laat door de finish om de zege te mogen opeisen in de rubriek over 1,50 meter op tijd tijdens de... (11-03-2023)
DEN BOSCH – Willem Greve was vrijdagavond een klasse apart in de rubriek over 1,55 meter tijdens The Dutch Masters in Den Bosch. (11-03-2023)
Evi Wiefferink reed donderdag tijdens The Dutch Masters in Den Bosch naar een mooie vierde plek bij het regiospringen over 1,35 meter met barrage.... (10-03-2023)
BALKBRUG – Conor Drain besliste zaterdag tijdens Paard Balkbrug met zijn achtjarige bruine merrie Covehill Ellie May (v. Emerald van ’t Ruytershof)... (05-03-2023)
KRONENBERG – En opnieuw sloeg Remco Been zijn slag. De Wierdenaar schreef zaterdag maar weer eens een Grote Prijs op zijn naam. Dit keer deed hij dat... (26-02-2023)
OPGLABBEEK – Annelies Vorsselmans reed zondag met haar dertienjarige schimmelhengst Kurly van de Gorten (v. Thunder van de Zuuthoeve) naar een... (19-02-2023)
NEUMÜNSTER – Gerben Morsink won zaterdag op fraaie wijze het Championat van Neumünster over 1,55 meter met barrage. Met zijn tienjarige vosruin... (18-02-2023)
VEJER – Willem Greve was vrijdag goed op dreef met twee van zijn talenten tijdens de Sunshine Tour in het Spaanse Vejer de la Frontera. (18-02-2023)
DEN BOSCH - Al enkele weken werd de hengst Grandorado TN NOP uitgeroepen tot Springpaard van het Jaar 2022. Dat maakte de officiële huldiging... (03-02-2023)