FOUTLOOS TWEEDE MET COLINA Z IN RUBRIEK OVER 1,45 METER MET WINNING ROUND

Gerben Morsink dichtbij de zege

Gerben Morsink met Colina Z.

OMMEN – Gerben Morsink moest zaterdag tijdens het CSI Ommen genoegen nemen met de tweede plaats in de rubriek over 1,45 meter met winning round. Met zijn tienjarige vosmerrie Colina Z (v. Ingmar) bleef de ruiter uit Enschede in beide omlopen foutloos.

Morsink miste de zege omdat in de tweede ronde, waarin de beste vijftien combinaties van het basisparcours in actie kwamen, de teller voor iedere starter weer op nul was gezet. Daardoor kon Bas Moerings in Ommen zijn tweede overwinning bijschrijven met de negenjarige schimmelmerrie Kivinia v. (I’m Special de Muze), die haar winstsom van dit jaar naar 58.000 euro bracht. Moerings had in de eerste rit nog een springfout laten noteren.

Slechts vijf deelnemers slaagden erin het basisparcours zonder mankeren af te sluiten, onder wie vier Nederlanders: Daan van Geel, Berber Dijkman, Michael Greeve en Gerben Morsink. De tijd stond krap, maar er speelde nog meer. “De omstandigheden waren moeilijk. Er was veel wind, de hindernissen gingen om. De wedstrijd moest zelfs stilgelegd worden om extra zandzakken op de staanders te leggen”, vertelt Bas Moerings.

Wind vol in gezicht
Het zijn omstandigheden die ook zijn scherpe merrie eigenlijk niet passen. “Ze is er heel gevoelig op, ook op geluid. De wind vol in haar gezicht vindt ze niet fijn en alles om je heen beweegt. Dat geeft veel afleiding, maar ze ging toch goed. Tot die muur. Ik probeerde haar daar goed te ondersteunen, ze gaf veel sprong. Ik kwam uit balans en was even m’n stijgbeugel kwijt. Ik kneep m’n knieën tegen het zadel aan en daar reageerde ze op. We kwamen veel te dicht op de oxer die erna kwam. Ze had geen kans om er foutloos overheen te komen. Ik baalde flink.”

Drie keer dubbel foutloos
De teller in de barrage ging weer op nul en de vijftien deelnemers moesten opnieuw de strijd aan. Alleen Graham Gillespie op Chico II (vijfde), Michael Greeve met Watermill Art SFN (vierde) en Gerben Morsink met Colina Z (tweede) sprongen dubbel foutloos. Morsink reed met het mes tussen de tanden en finishte in 37,13 seconde. Te langzaam voor Moerings, die  35,65 seconde liet noteren. Daniel Coyle uit Ierland werd derde met Lena VDL. Ook Gerco Schröder haalde de winning round, met de elfjarige voshengst Novellist (v. Carrera VDL). Hij finishte als elfde.

In het spectaculaire jachtspringen over 1,40 meter gaf laatste starter Hendrik-Jan Schuttert alles met de achtjarige bruine merrie High Energie VK Z (v. Heineken VK) en daarmee werd de concoursorganisator tweede. Amke Bekhuis eindigde als zesde met de tien jaar oude bruine ruin Jamal EB (v. Action-Breaker). Robin Muhr uit Israël won met Elioth de la Lande. 

De rubriek over 1,30 meter werd zaterdag een prooi voor Conan Wright uit Ierland met de merrie Lafayette. Pam Nieuwenhuis met de bruine ruin Farmers Apple en Pim Mulder met de bruine ruin Luigi-S werden tweede en derde. Stijn Roelink bezette de zesde plek met zijn achtjarige zwarte hengst Diamond Hof ter Bruggen (v. Dominator Z) en werd op de voet gevolgd door Conor Drain met de even oude bruine ruin Quechin di Carbra (v. Don’t Touch Tijl Hero).
Lysanne Kruizinga won over 1,20 meter met de bruine merrie Legendster.

Schuttert Sport Sales
Tussendoor werden er nog springpaarden en veulens geveild. Zo bracht de vijfjarige Nikita GB (v. Comthago VDL x Harley) 110.000 euro op en was Ebe Pleaser van ’t IJsselstein (v. Epleaser van ’t Heike x Berlin) het duurste veulen met 22.000 euro.

De CSI1* Grand Prix begint zondag om 9.55 uur. Er is een show om 13.15 uur en dan gaat de Grote Prijs van het Vechtdal van start om 14.30 uur. De toegang is gratis.

Meer info: www.csiommen.nl

Onderste foto van Bas Moerings mjet Kivinia © Fototrailer.

 

Meer Springen

»
KRONENBERG – Thijmen Vos en Nederland zijn het EK springen voor junioren in het Limburgse Kronenberg goed begonnen. In de eerste rubriek op tijd over... (16-07-2024)
»
BOEDAPEST – Hessel Hoekstra ontpopt zich steeds meer tot een van de ‘rising stars’ van de springsport in ons land. Ook tijdens het CSI3* in Boedapest... (14-07-2024)
»
VALKENSWAARD  - Gerben Morsink en Willem Greve presteerden dit weekeinde verdienstelijk tijdens het Summer Festival op de fraaie terreinen van Jan... (14-07-2024)
»
GEESTEREN  De door St. Joris uit Geesteren georganiseerde strijd om de springtitels van de Regio Overijssel in de hoogste klassen werd zaterdag... (13-07-2024)
»
HAAKSBERGEN - Outdoor Lonneker wordt onder voorbehoud een week uitgesteld. Het evenement, dat al een aantal jaren gehouden in Haaksbergen, kan dit... (13-07-2024)
»
De Hagmolenruiters in Bentelo, de Grensruiters in Lattrop en de Molenruiters in Langeveen hebben de handen ineen geslagen voor een mooi nieuw... (10-07-2024)
»
OMMEN - Geen Olympische medaillewinnaars vooraan in de Grote Prijs van Ommen, maar de 24-jarige Hessel Hoekstra en de 22-jarige Mans Thijssen op... (07-07-2024)
»
OMMEN - “Man, wat rijdt die jeugd hard. Ze maken het me lastig”, lacht Jeroen Dubbeldam na de kwalificatie over 1,50 meter met barrage voor de Grote... (06-07-2024)
»
AKEN – De Nederlandse springruiters moesten donderdag tijdens de landenwedstrijd in Aken genoegen nemen met de achtste plaats. Willem Greve behoorde... (05-07-2024)
»
OMMEN – Hessel Hoekstra slaagde er donderdag tijdens het CSI Ommen twee keer in bij de eerste tien te eindigen. Met de achtjarige vosruin VDL... (05-07-2024)
»
OMMEN – Lars Schröder reed woensdag tijdens CSI1* Ommen met zijn veertienjarige bruine hengst Colando 21 (v. Conthargos) naar een verdienstelijke... (04-07-2024)
»
ERMELO – Mart IJland bij de junioren en Thijmen Vos bij de junioren vertegenwoordigen Nederland bij de Europese kampioenschappen springen voor de... (03-07-2024)
»
OMMEN – Het CSI Twente is amper achter de rug of het volgende concours op drie sterren-niveau in eigen provincie dient zich alweer aan. Vanaf... (03-07-2024)
»
GEESTEREN – Na vier dagen hippische topsport en breedtesport op twee wedstrijdpistes maakt directeur Rob Maathuis de sportieve balans op van de... (02-07-2024)
»
Behalve in de internationale rubrieken werd er tijdens het CSI Twente ook een nationaal programma voor springruiters afgewerkt. Vier keer ging een... (01-07-2024)
»
GEESTEREN – Van de acht ruiters uit de regio die zondag van start gingen in de Grote Prijs van het CSI32* Twente slaagde alleen Gerco Schröder er in... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Het vijftigjarige CSI Twente kreeg zondag met Steve Guerdat de gedroomde winnaar. De Zwitser, die vrijdag met Looping Luna ook al de... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Acht regioruiters maken zondag bij het CSI3* Twente hun opwachting in de strijd om de Grote Prijs van het Equestrian Park Erve Maathuis... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Een dag na Steve Guerdat zette zaterdag een andere wereldtopper een van de twee kwalificaties voor de Grote Prijs van CSI3* Twente naar... (29-06-2024)
»
Bij tal van hippische evenementen is Siny Hagenvoort een welkome verschijning. De omroepster uit Harbrinkhoek geeft met haar heldere stem en kennis... (29-06-2024)