OOK HESSEL HOEKSTRA EN PIA BLAAUWGEERS-BRINKMAN WINNEN IN VRAGENDER

Geen maat op Jodie Hall McAteer 

Foto's Jodie Hall McAteer, Hessel Hoekstra (midden) en Pia Blaauwgeers-Brinkman © Marjon Hoen

VRAGENDER –  Op Jodie Hall McAteer stond zaterdagavond geen maat tijdens de finale van de Medium Tour van Jumping De Achterhoek. In de wedstrijd over 1,45 meter met winning round was de Engelse amazone met de twaalfjarige bruine merrie Kimosa van het Kritrahof (v. Chatman) liefst 1,44 seconde sneller dan nummer twee Lars Volmer met Luna Lovegood.

Hessel Hoekstra nam de derde prijs in ontvangst na zijn rit op de pas zevenjarige bruine ruin Cagaro (v. Stolzenberg) en werd gevolgd door Remco Been met de vijftien jaar oude bruine hengst Holland van de Bisschop en Conor Drain met de achtjarige bruine ruin Covehill Archie (v. Diamant de Semilly). Eric ten Cate bezette de negende plaats met de negenjarige bruine ruin Ivoor.

Voor Jodie Hall McAteer was het niet de eerste keer dat ze een overwinning binnensleepte in Vragender. “Ik heb altijd veel geluk gehad op Jumping de Achterhoek,” laat de Britse blij weten. “Eerst bij de pony’s, toen bij de jeugd en nu bij de senioren.”

In de finale plaatsten de beste veertien ruiters zich sowieso voor de tweede omloop, ongeacht hun resultaat in het basisparcours. Dat betekende bijvoorbeeld dat ook Hessel Hoekstra, op het WK in Herning nog reserveruiter van het Nederlandse springteam, zich ondanks een balkje kwalificeerde voor de tweede ronde op fouten en tijd.
 
Mooie sport zo
Hoekstra bleef als eerste starter in de winning round foutloos en met de pas zevenjarige paard Cagaro zette hij direct een heel scherpe tijd neer. Lange tijd beet de concurrentie zich erop stuk totdat de Duitser Lars Volmer met Luna Lovegood en Jodie Hall McAteer nóg sneller reden. Hessel Hoekstra bleef er nuchter onder. “Tja, dit hoort erbij. Voor het publiek was het mooi dat er op het eind nog twee sneller gingen. Het was mooie sport zo.”

Over het feit dat hij als vierfouter toch nog kans had op de hoofdprijs, was hij duidelijk: “Als je nul bent in de basisomloop en je wordt er in de winning round afgereden door een vierfouter, dan is het minder mooi. Maar als je er één af hebt in de eerste ronde, dan is het wel ideaal dat je nog een keer de kans krijgt om voor de winst te kunnen rijden”, lacht Hoekstra.

Eerder op de dag liet Hessel Hoekstra zich al huldigen tot winnaar van de Grote Prijs van het CSI1* over 1,35 meter met barrage met zijn zevenjarige donkerbruine merrie Kalie S (v. Carrera VDL). Lars Schröder deed prima mee met een vierde prijs op de twaalfjarige bruine hengst Colando (v. Conthargos). Eric ten Cate sloot de rubriek als achtste af met de negenjarige vosmerrie Nada van Spieveld (v. Elvis ter Putte).

Fantastische zomer
De ruiter uit Wierden heeft met zijn recent verkochte toppaard Icoon VDL een fantastische zomer op het allerhoogste niveau van de internationale springsport mogen beleven. Maar ook zonder Icoon blijft de talentvolle ruiter enorm gemotiveerd. “Ik heb heel veel mogen zien, heel veel ervaring op mogen doen en heel veel mogen leren tussen de grote mannen in”, blikt Hoekstra terug. “Maar de verkoop van Icoon zat er toch een keer aan te komen. Op een gegeven moment kun je geen nee meer zeggen. Het is misschien jammer dat ik niet een keer een wereldbekerwedstrijd kon rijden, maar dat hoort erbij. We hebben nieuwe paarden gekocht en dat geeft weer motivatie. Nu moet ik ervoor zorgen dat ik die weer richting dat niveau krijg.”

Een concours als Jumping de Achterhoek past in het schema van Hoekstra en zijn nieuwe paarden. “Het is heel sfeervol en het is echt een internationaal concours met die lichten, de VIP-tribune en het publiek. Die volle tribunes zijn toch wel iets aparts. Dat motiveert. De paarden leren hier ook veel. Het is voor hun ontwikkeling belangrijk dat ze zo’n soort entourage niet alleen op drie-, vier- en vijfsterrenniveau zien, maar ook nu al eens een keer.”

Echt in een flow
Hessel Hoekstra beaamt dat alle ervaring die hij dit jaar heeft opgedaan waarschijnlijk bijdraagt aan zijn huidige successen. “Door de hoogte en de moeilijkheid van de parcoursen die je gereden hebt, kijk je nu toch anders naar een parcours,” legt hij uit. “Het ligt natuurlijk ook echt wel aan wat voor paarden je hebt. Afgelopen zomer zat ik echt in een flow en dan lukt alles. Door de hoge en moeilijke rondjes die ik gereden heb en door de dingen die ik gezien heb, kan ik nu toch dingen makkelijker oplossen, denk ik.”

Leren van herhaling
Jodie Hall McAteer heeft eenzelfde soort ervaring als haar leeftijdsgenoot Hoekstra. De amazone, die getraind wordt door Ben Schröder, heeft de afgelopen twee seizoenen meegereden in de Global Champions Tour en op de vijfsterrenwedstrijden in Rotterdam, Falsterbö, Hickstead en Barcelona. “Ik heb het gevoel dat ik nu competitief kan zijn.”

Hall McAteer reed onlangs nog de Super Finale van de Global Champions Tour in Praag, één van de grootste internationale springwedstrijden van het jaar, maar benadert Jumping de Achterhoek niet anders. “De manier waarop ik een concours beleef, is altijd hetzelfde. Dat is iets waar ik aan gewerkt heb. Je leert van herhaling. Elke keer dat ik de ring in ga, gebruik ik om te oefenen wat ik geleerd heb.”

Eric ten Cate eindigde met de negenjarige vosmerrie Horsedeals Notre-Dame van ’t Roosakker (v. Echo van ’t Spieveld) als vierde in de proef over 1,35 meter op tijd voor het CSI2*. Zoe Osterhoff klasseerde zich als zevende met de even oude bruine ruin Djin de Riverland (v. Vigo d’Arsouilles).

Britt Wevers reed met de veertienjarige bruine ruin Dark & Bright HW naar de vijfde positie in de wedstrijd over 1,20 meter op tijd voor het CSI1*.  Tijl van Genugten werd negende met de zesjarige bruine ruin Addicted to You.

Pia Blaauwgeers-Brinkman tekende voor een Twentse zege in de finale van de GMB-competitie voor vierjarige paarden met haar hengst Narcos (v. Emilion). De derde prijs was hier voor Emilia Kerimaa met de ruin Catapult Z (v. Chackly).
 

Meer Springen

AMBT DELDEN – Het scheelde niet veel of Gerben Morsink had zaterdag in een prima gevulde manege De Hoffmeijer een dubbelslag geslagen in de strijd om... (05-02-2023)
DEN BOSCH - Al enkele weken werd de hengst Grandorado TN NOP uitgeroepen tot Springpaard van het Jaar 2022. Dat maakte de officiële huldiging... (03-02-2023)
AMBT DELDEN – Amazones deelden woensdagmiddag de lakens uit in de hoofrubriek over 1,35 meter met twee fasen op de eerste springdag van Indoor Ambt-... (02-02-2023)
AMSTERDAM – Jodie Hall McAteer beleefde een goede slotdag tijdens Jumping Amsterdam. De Engelse stalruiter van de BWG Stables eindigde in de... (29-01-2023)
AMSTERDAM – Coen Kerbert leverde zaterdag een mooie prestatie in de rubriek over 1,45 meter met barrage tijdens Jumping Amsterdam. De Enschedeër... (28-01-2023)
KRONENBERG – Eric ten Cate blijft de zeges aaneenrijgen. Tijdens het concours hippique De Peelbergen in Kronenberg boekte hij vrijdag twee... (28-01-2023)
AMSTERDAM - Carambole neemt zaterdagavond afscheid van de sport, voorafgaand aan de Grote Prijs van Jumping Amsterdam. Een goed getimed moment, want... (27-01-2023)
AMSTERDAM – Lars Schröder schreef donderdag tijdens Jumping Amsterdam in de RAI een prachtige overwinning bij op zijn erelijst met zijn zege in de... (26-01-2023)
SAASVELD – Steven en Stef Veldhuis tekenden zaterdag samen voor liefst drie overwinningen tijdens het indoorconcours van St. Hubertus in Saasveld. Ze... (22-01-2023)
SAASVELD - Pernilla Josse schreef zaterdag tijdens het concours van St. Hubertus in Saasveld de klasse over 1,35 meter op haar naam met Meyboom’s... (22-01-2023)
WIERDEN – Conor Drain was vrijdag weer eens niet te kloppen in de rubriek over 1,35 meter tijdens het concours van De Eschruiters in Wierden. Met... (22-01-2023)
SAASVELD – PSV St. Hubertus uit Harbrinkhoek houdt deze week voor de tweede keer haar indoorconcours in de Ankerhal in Saasveld. Vanaf donderdagavond... (18-01-2023)
EXLOO – Jeroen Dubbeldam was zondag de beste Nederlander in de Grote Prijs van Drenthe over 1,45 meter met barrage tijdens het CSI2* IICH Exloo. Met... (15-01-2023)
SAASVELD – Een dag voor hij zich tot grote uitblinker ontpopte bij de strijd om de titels van Kring Twente was Yu Long Chen met Shanroe Barney... (15-01-2023)
SAASVELD – De titels van Kring Twente in de twee hoogste klassen werden zaterdag een prooi voor de Taiwanese kampioen Yu Long Chen. De 31-jarige... (14-01-2023)
OPGLABBEEK – Remco Been legde vrijdag met zijn zestienjarige bruine hengst Holland van de Bisschop (v. Heartbreaker) beslag op een keurige tweede... (14-01-2023)
EXLOO – Eric ten Cate was vrijdagochtend tijdens het IICH Exloo dicht bij de winst in de rubriek over 1,40 meter met twee fasen. Met de tienjarige... (13-01-2023)
VRAGENDER – Gerben Morsink tekende zaterdag met Carina Z (v. Carthino Z) voor een zege over 1,35 meter tijdens de Nieuwjaarsjumping in Paardencentrum... (08-01-2023)
MARIENHEEM – Elike Morsink eindigde vrijdag als tweede in de finale van de wedstrijd over 1,30 en 1,35 meter tijdens de Sallandse Ruiterdagen in... (31-12-2022)
MECHELEN – Willem Greve schreef donderdagavond met zijn tienjarige bruine hengst Highway M TN (v. Eldorado van de Zeshoek) op superieure wijze de... (29-12-2022)