JONGE ENTERNAREN MAKEN MET EVI WIEFFERINK DE DIENST UIT IN DIEPENHEIM 

Broers Ter Harmsel meesterlijk 

De top drie van Diepenheim. Vanaf links Wesley en Quinten ter Harmsel en Evi Wiefferink.

DIEPENHEIM – De 75-jarige PSV Diepenheim beleefde dinsdagavond een van de absolute hoogtepunten in haar jubileumjaar. Het masterspringen op de accommodatie aan de Krommedijk groeide uit tot een waar spektakel, waarin de jeugd het voor het zeggen had.

Het uitstel van het masterspringen in Diepenheim met een week vanwege de tropische temperaturen op 19 juli, bleek achteraf een gouden greep. De broers Wesley en Quinten ter Harmsel  verdeelden uiteindelijk op meesterlijke wijze de hoofdprijzen in Diepenheim, waar de eveneens nog jonge amazone Evi Wiefferink het langst tegenstand bood. Het drietal bleef na drie ronden over van het gezelschap van dertien deelnemers dat aan de wedstrijd begon.

De Ter Harmels, getraind door Don Willemsen, Erik Wiefferink en Guido Jansen, bleven ook in de barrage foutloos. De zestienjarige Wesley was bijna vijf seconden sneller dan zijn twee jaar jongere broer Quinten. Evi Wiefferink liep in de beslissende omloop tegen een weigering aan, maar eindigde knap als derde in een waar spektakelstuk.

Hoog niveau
Honderden toeschouwers genoten langs de lijn van een voorstelling paardensport op letterlijk en figuurlijk hoog niveau. Want parcoursbouwer Jacques Wilmink schotelde de combinaties een verre van simpele opdracht voor. Na een inloopmanche, waarin een fout nog was toegestaan, stond de  laatste oxer in het vijf hindernissen en zes sprongen tellende parcours al op een hoogte van 1,60 meter en daar kwam in de derde rit nog eens vijf centimeter bovenop. Daarin moest ook de laatste overgebleven concurrent van het uiteindelijk heersende drietal, de speciaal uit Engeland overgekomen Jaimie Wingrove, afhaken.

Quinten ter Harmsel had als eerste starter in de barrage met Unicstar de Courcy 33,75 seconde nodig om de finish te halen. Broer Wesley stak meer binnendoor en had met Endvot EB aan 28,87 seconde voldoende om zijn ronde zonder fouten af te leggen. Evi Wiefferink deed een moedige poging om de Ter Harmsels nog te verrassen, maar moest op hindernis 4 het hoofd buigen, toen haar merrie Hotlips zich niet aan de sprong waagde.

Feest compleet
Het feest voor Stal Enterbrook was daarmee compleet, nadat Quinten ter Harmsel eerder op de dag de rubriek over 1,30 en 1,35 meter al naar zich had toegetrokken met Frizzle Zizzle EB. De net zestien geworden winnaar Wesley (rechts met Endvot): “Dit had ik vooraf niet durven verwachten. Ik begon aan deze wedstrijd met het idee goed rond te rijden en dan te kijken hoever ik kan komen. Endvot heeft weer laten zien er genoeg in te hebben. Het kost hem helemaal geen moeite erover te komen. Als ik zelf goed rijd, kan ik met hem meedoen om de overwinning.”

Gevraagd naar zijn ambitie in de paardensport is het antwoord: ”Meedoen aan het EK voor de jeugd en in een Grote Prijs een keer nul rijden. Vandaag heb ik vooral veel plezier gehad. En je doet op deze manier toch mooi ervaring op.” De oudste van het tweetal gaat na de zomervakantie beginnen aan zijn laatste jaar op de havo en wil daarna verder in de paarden. “En dan stapje voor stapje hogerop.”

Vergelijkbare plannen
De veertienjarige Quinten (hiernaast met Unicstar de Courcy), die er ondertussen drie jaar aan de havo in Rijssen heeft opzitten, heeft vergelijkbare plannen. “Ik wil sowieso verder in de sport, als het kan later met een eigen stal en op een hoog niveau. Voorlopig gaat het in elk geval goed. Ik train meestal zes keer in de week, maar als ik terugkom van een wedstrijd een keer minder. Vanavond was het echt genieten. Het was heel mooi. Het stond erg hoog, maar Unicstar kan het aan. Als ik hem maar goed aan de sprong breng, spring hij meestal wel nul.”

Achter Quinten ter Harmsel legde Joanne Wes met Kaiserin beslag op de tweede plaats over 1,30/1,35 meter. De derde plek was voor Marleen van der Burg met Jancoulavsco Fortuna, die Sander Geerink op Laretto en Jasmin Seppälä naar de plaatsen vier en vijf verwees.

Noëlle Klokman pakte de eerste prijs over 1,20 meter met Dikato van het Hoefsmidhof Z, voor Isa Venhoven met Quinlan en Frank Buitenhuis met Maestro Cornet ET.
Kristien Hampsink zegevierde met Let’s Jump van de Bekweffer over 1,10 meter. Hier mochten Frank Buitenhuis met Mayson Zr en Amber van Marle met Kansas haar tijdens de prijsuitreiking volgen.
Denise van der Steen trok met 78 stijlpunten de winst naar zich toe over 1,00 meter. Felinthe Doornbos werd tweede met Dolce Vita (77,5) en Charlotte van Loon derde met Laloulin (71).

Meer Springen

»
WIERDEN – Thijmen en Faye Louise Vos beleefden afgelopen weekend een mooi feestje in het Belgische Opglabbeek. Thijmen (17) won met het Nederlands... (19-09-2023)
»
ZUIDWOLDE – Ruiters van Stal Wiefferink deden in het weekend goede zaken tijdens Outdoor Zuidwolde. Vooral de rubriek over 1,35 meter met barrage op... (18-09-2023)
»
ZUIDWOLDE – De eerste drie dagen van Outdoor Zuidwolde leverden evenveel Twentse overwinningen op. Bas van der Aa won een rubriek over 1,40 meter,... (16-09-2023)
»
LEEUWARDEN – Jeroen Dubbeldam is de nieuwe ambassadeur van Indoor Friesland. De Olympisch, wereld- en Europees kampioen is de opvolger van Jur... (13-09-2023)
»
ERMELO – Willem Greve maakt zoals verwacht met Highway M TN deel uit van de natiuonale ploeg springruiters, die van 28 september tot en met 1 oktober... (12-09-2023)
»
PADERBORN – Gerben Morsink eindigde zaterdag met zijn tienjarige vosruin Carsey Z (v. Carthino Z)  keurig als derde in de kwalificatie voor de Grote... (09-09-2023)
»
OUD-OOTMARSUM – Op Stoeterij De Wiemselbach in Oud-Ootmarsum is maandagochtend de tophengst Numero Uno (v. Libero H x Lord Calando) op 28-jarige... (05-09-2023)
»
MILAAN – Willem Greve sloot het EK voor springruiters zondag met zijn hengst Highway M TN (v. Eldorado van de Zeshoek) na een knappe opmars alsnog... (03-09-2023)
»
EXLOO – Robert Vos eindigde vrijdag met zijn achtjarige bruine ruin Cadillac Z als derde in de rubriek over 1,40 meter met twee fasen tijdens het... (02-09-2023)
»
MILAAN – De Nederlandse springruiters hebben tijdens het EK in Milaan beslag gelegd op de zevende plaats, de positie die het team van bondscoach Jos... (01-09-2023)
»
EXLOO – Madée Schuttenbeld bleef donderdag met haar vijftienjarige bruine ruin Piccolo R (v. Centauer Z) liefst 94 tegenstanders voor in de rubriek... (01-09-2023)
»
MILAAN – De Nederlandse springruiters werkten zich donderdag op de tweede dag van het EK in Milaan op van de twaalfde naar de zevende plaats. Ze... (01-09-2023)
»
MILAAN - De Nederlandse springruiters zijn het EK in Milaan woensdag matig begonnen. Het team van Jos Lansink staat na het eerste onderdeel van de... (30-08-2023)
»
DEURNE – Hessel Hoekstra reeg dit weekend na zijn triomf in de Schröder Masterclass in Tubbergen op dinsdag de prijzen aaneen tijdens het drie dagen... (28-08-2023)
»
ERMELO/NORG – Het KN springen voor ponyruiters van de KNHS in Ermelo leverde zaterdag drie keer goud op voor Twentse deelnemers. De titelstrijd... (27-08-2023)
»
BONHEIDEN – Gert-Jan Bruggink reed zaterdag met zijn negenjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v. Vigo d’Arsouilles) naar de tweede plaats in de Grote... (26-08-2023)
»
ERMELO – Claudia Morsink had als amazone al heel wat prijzen gepakt, maar een medaille tijdens het NK zat daar tot donderdag nog niet bij. Daar hoeft... (26-08-2023)
»
TUBBERGEN – Hessel Hoekstra had dinsdagavond het laatste woord op een prachtige avond paardensport op het plein voor de Pancratius Basiliek in... (22-08-2023)
»
TUBBERGEN – De strijd bij de Golden Oldies werd maandag gewonnen door Jos Koerhuis en zijn schimmel Dubai. Een creatieve wending leverde hem de zege... (21-08-2023)
»
VRAGENDER - Dat Eric ten Cate een snelle, handige en veel winnende ruiter is, was allang bekend. Maar dit outdoorseizoen haalt hij om de haverklap... (19-08-2023)