AMAZONE UIT WIERDEN GRIJPT FOUTLOOS ZEGE MET ZEVENTIENJARIGE SCHIMMELRUIN ALPHA

Twente Cup voor Britt Wiefferink

Foto's Britt Wiefferink in actie met Alpha en tijdens de prijsuitreiking met Martin van der Sluis van hoofdsponsor PlasmaMade en voorzitter Marjolein Heuvelmans van De Bögelscamp © Herman Zandhuis.

SAASVELD – De 38ste editie van de strijd om de PlasmaMade Twente Cup is in de hoogste klasse gewonnen door Britt Wiefferink. Ook in de winning round van de finale in de Saasveldse Ankerhal ging de combinatie foutloos rond met de zeventienjarige schimmelruin Alpha (v. Corland).

De 23-jarige amazone uit Wierden is de opvolger van Bas van der Aa, die in 2019 de laatste winnaar was met Haraminka P. Op het selectieve parcours van Jos Brinkman zagen diverse favorieten voor de eindzege hun illusies al in het basisparcours grotendeels in rook opgaan.

Vijftien van de twintig gestarte deelnemers mochten terugkeren voor de tweede omloop, van wie er in de eerste rit vijf zonder mankeren de finish haalden. Ze kregen in de extra ronde gezelschap van tien combinaties die tot en met twaalf strafpunten verzamelden. Zij begonnen met een achterstand van twee, vier of zes seconden aan de beslissende omloop.

Elike Morsink
Daarin bleef de top vijf van het basisparcours opnieuw zonder averij, maar ontpopte Elike Morsink zich alsnog tot de belangrijkste concurrent van Britt Wiefferink. Met Dakina II was ze sneller dan de overige kandidaten voor de eindzege, maar kwam ze door haar springfout in de basisrit wel een kleine seconde te kort om zich tot de opvolgster van Bas van der Aa te mogen laten kronen. Stijn Roelink werd op slechts vijfhonderdste seconde van Morsink derde met de alweer foutloos springende Joyride, voor Pernilla Josse met Meyboom’s Pandorra Z en Kim Bekhuis met Genève van de Beekzijde.

Britt Wiefferink was verguld met haar zege in Saasveld. “Ik ben heel blij. Van tevoren had ik hier wel een beetje mijn zinnen op gezet, dan is het hartstikke leuk als het nog lukt ook. De eerste twee selecties had ik gemist, maar dinsdag liep het al lekker met een tweede plaats achter Stijn Roelink. Dat gaf wel een goed gevoel. Alpha deed precies wat hij moest doen. Het loopt al een tijdje fijn, mooi dat we nu ook een keer winnen.”

Nog steeds de topper
Ze rijdt de al ervaren schimmel nu zeven jaar. “Ik ben super blij dat hij het nog zo goed doet. Van mijn drie paarden is hij nog steeds de topper. De laatste jaren heb ik ontzettend veel van hem geleerd. Iedere keer dat hij mee kan is hij nog blij. Maar hij hoeft niet altijd meer mee. Ik zet hem in voor de leukere wedstrijden. En dan hoop ik nog wat lintjes met hem te verzamelen.”

Met de pas zesjarige Leomar (v. Cohinoor) had ze nog een tweede troef in de finale en werd ze zevende, achter oud-winnaar Rob Scherphof met Kalini. “Hij is nog jong en met hem heb ik niet te dol gereden. Maar ook hij was twee keer foutloos. Het was mooi dat ik met hem alvast kon kijken hoe het parcours liep. Leomar wordt als topper de opvolger van Alpha. En dan heb ik nog John John (v. Etoulon) van acht jaar.”

Tweede Twente Cup
Voor Britt Wiefferink was het de tweede keer dat ze een Twente Cup aangereikt mocht krijgen. In 2010 won ze de eindstrijd bij de C-pony’s met Super Pine. “Dat vergeet ik nooit meer. Bij Expo in Horse in Hengelo zaten de tribunes bomvol. Die tijd is niet meer, maar ik vind de Twente Cup nog steeds iets extra’s hebben in vergelijking met andere wedstrijden. Die winning round hoort daar een beetje bij, die maakt het extra spannend.”
De beker met de grote oren kreeg ze overigens nog niet mee naar huis.  Lachend: “De organisatie wil die eerst nog even voor me oppoetsen.”

In het dagelijks leven is Britt Wiefferink verbonden aan de Universiteit Twente, waar ze onderzoek doet naar het leren en ontwikkelen van mensen op de werkvloer. Ze heeft al een aantal jaren een relatie met Hessel Hoekstra, zaterdag weer goed voor een zege en een derde plaats bij Jumping De Achterhoek. “Het fulltime rijden laat ik met een gerust hart aan Hessel over.”
 

Meer Springen

AMBT DELDEN – Het scheelde niet veel of Gerben Morsink had zaterdag in een prima gevulde manege De Hoffmeijer een dubbelslag geslagen in de strijd om... (05-02-2023)
DEN BOSCH - Al enkele weken werd de hengst Grandorado TN NOP uitgeroepen tot Springpaard van het Jaar 2022. Dat maakte de officiële huldiging... (03-02-2023)
AMBT DELDEN – Amazones deelden woensdagmiddag de lakens uit in de hoofrubriek over 1,35 meter met twee fasen op de eerste springdag van Indoor Ambt-... (02-02-2023)
AMSTERDAM – Jodie Hall McAteer beleefde een goede slotdag tijdens Jumping Amsterdam. De Engelse stalruiter van de BWG Stables eindigde in de... (29-01-2023)
AMSTERDAM – Coen Kerbert leverde zaterdag een mooie prestatie in de rubriek over 1,45 meter met barrage tijdens Jumping Amsterdam. De Enschedeër... (28-01-2023)
KRONENBERG – Eric ten Cate blijft de zeges aaneenrijgen. Tijdens het concours hippique De Peelbergen in Kronenberg boekte hij vrijdag twee... (28-01-2023)
AMSTERDAM - Carambole neemt zaterdagavond afscheid van de sport, voorafgaand aan de Grote Prijs van Jumping Amsterdam. Een goed getimed moment, want... (27-01-2023)
AMSTERDAM – Lars Schröder schreef donderdag tijdens Jumping Amsterdam in de RAI een prachtige overwinning bij op zijn erelijst met zijn zege in de... (26-01-2023)
SAASVELD – Steven en Stef Veldhuis tekenden zaterdag samen voor liefst drie overwinningen tijdens het indoorconcours van St. Hubertus in Saasveld. Ze... (22-01-2023)
SAASVELD - Pernilla Josse schreef zaterdag tijdens het concours van St. Hubertus in Saasveld de klasse over 1,35 meter op haar naam met Meyboom’s... (22-01-2023)
WIERDEN – Conor Drain was vrijdag weer eens niet te kloppen in de rubriek over 1,35 meter tijdens het concours van De Eschruiters in Wierden. Met... (22-01-2023)
SAASVELD – PSV St. Hubertus uit Harbrinkhoek houdt deze week voor de tweede keer haar indoorconcours in de Ankerhal in Saasveld. Vanaf donderdagavond... (18-01-2023)
EXLOO – Jeroen Dubbeldam was zondag de beste Nederlander in de Grote Prijs van Drenthe over 1,45 meter met barrage tijdens het CSI2* IICH Exloo. Met... (15-01-2023)
SAASVELD – Een dag voor hij zich tot grote uitblinker ontpopte bij de strijd om de titels van Kring Twente was Yu Long Chen met Shanroe Barney... (15-01-2023)
SAASVELD – De titels van Kring Twente in de twee hoogste klassen werden zaterdag een prooi voor de Taiwanese kampioen Yu Long Chen. De 31-jarige... (14-01-2023)
OPGLABBEEK – Remco Been legde vrijdag met zijn zestienjarige bruine hengst Holland van de Bisschop (v. Heartbreaker) beslag op een keurige tweede... (14-01-2023)
EXLOO – Eric ten Cate was vrijdagochtend tijdens het IICH Exloo dicht bij de winst in de rubriek over 1,40 meter met twee fasen. Met de tienjarige... (13-01-2023)
VRAGENDER – Gerben Morsink tekende zaterdag met Carina Z (v. Carthino Z) voor een zege over 1,35 meter tijdens de Nieuwjaarsjumping in Paardencentrum... (08-01-2023)
MARIENHEEM – Elike Morsink eindigde vrijdag als tweede in de finale van de wedstrijd over 1,30 en 1,35 meter tijdens de Sallandse Ruiterdagen in... (31-12-2022)
MECHELEN – Willem Greve schreef donderdagavond met zijn tienjarige bruine hengst Highway M TN (v. Eldorado van de Zeshoek) op superieure wijze de... (29-12-2022)