TOM ENGBERS PAKT BRONS IN NK TWEESPANNEN IN HARICH (GAASTERLAND)

Succesvolle rentree na zeven jaar 

Tom Engbers met rechts Rens Egberink tijdens de marathon.

HARICH - Na een afwezigheid van liefst zeven jaar beleefde Tom Engbers afgelopen weekend een prachtige rentree in de vaderlandse mentop. De menner uit Vasse veroverde brons in de strijd om het nationaal kampioenschap tweespannen in het Friese Harich (Gaasterland). Met dank aan Rens Egberink en diens dochter Julie, die hem op de koets vergezelden.

“Het is altijd een beetje blijven kriebelen”, verklaart Tom Engbers (36) zijn terugkeer in de wedstrijdring. Ik was de afgelopen jaren erg druk met mijn werk en met mijn jonge gezin en dan vliegt de tijd snel weg. Een paar weken geleden kreeg mijn vader Alfons een paar goede paarden op stal en bedacht ik me dat het misschien toch wel leuk zou zijn  om er weer een beetje werk van te maken. Het NK was meteen mijn eerste wedstrijd.”

Een week voor de titelstrijd oefende Engbers de onderdelen dressuur en vaardigheid in Haaksbergen. “Om het gevoel weer een beetje te krijgen. In Gaasterland ging het netjes. Ik ging er blanco naar toe, maar op alle drie onderdelen ging het best goed. Het helpt dan wel mee als je een aardig dressuurspan hebt. Ik was de derde Nederlander met 50 minuspunten. Dat was okay, al had ik op een wat hogere score gehoopt.” 

Rens Egberink
Rens Egberink was zijn bijrijder in de marathon. “Dertien jaar geleden was Rens ook mijn vaste groom bij het WK in Conty in Frankrijk. Een betere achterop kun je niet krijgen. Dat was echt ideaal en ook nodig. In de marathon voor het NK werden we zelfs tweede Nederlander en zesde in het internationale klassement. Voor mezelf waren de eerste hindernissen nog wat onwennig, maar het ging al vrij snel beter. In de afsluitende vaardigheid werd via een tiende plaats een zevende positie in de eindrangschikking veiliggesteld.

“Het is zeker goed bevallen”, was de eindconclusie van Tom Engbers. “Ik ga nu eerst kijken of er dit seizoen jog een geschikte wedstrijd in mijn schema past”
En dan een gooi doen naar een plekje in de nationale ploeg voor het WK Van volgend jaar? “Dat is zeker een mooi doel.”
Engbers zette in de dressuur de elfjarige donkertbruine ruin Ivanhoe-T (v. Cizandro) en de donkerbruine tien jaar oude ruin Jean Pierre (Avion {Pierre) in. De laatste vormde in de marathon een span met de elfjarige merrie Ilona van het Rodeland (v. Victory).

‘Fantastisch weekend’
Rens Egberink kijkt naar eigen zeggen terug op “een fantastisch weekend. Zelf had ik al twaalf jaar niet achterop de koets gestaan. Over het talent van Tom hoeven we het niet te hebben, dat heeft hij gewoon. We moeten alleen wel improviseren om er allemaal op tijd te komen. Zelf had ik er dit keer als deelnemer niets te zoeken, dus dat scheelde. Na het WK van vorig jaar zijn mijn twee paarden verkocht, ik heb nu weer twee nieuwe zesjarigen van Alfons Engbers, maar die moet ik eerst opleiden. Het was super leuk. Toen ik aankwam had Tom de eerste hindernissen al verkend en hij had vorige week al wat getraind en Alfons had de dressuur ,met hem geoefend, dus de basis was wel goed.  Wel heel knap van Tom dat hij zich in drie weken tijd een dressuurproef eigen heeft gemaakt en die uit het hoofd heeft geleerd.”

“Donderdag hadden we al tot het donker gekeken wat de beste lijnen in de marathon waren. Voordeel is dat de marathon op zich de laatste haren niet veel is veranderd. Het is hooguit wat technischer geworden, maar qua snelheid is het nog hetzelfde. De marathon was wel zwaar. Tom zat na hindernis 7 helemaal kapot, maar toen moesten we er nog een. Dat hebben we voorzichtig aangepakt en het is netjes afgelopen. In de vaardigheid van zondag verliep ook netjes. Je kunt we stellen dat Tom er alles heeft uitgehaald wat erin zat.”

Julie Engberink
Extra leuk voor Rens Egberink was dat zijn 14-jarige dochter Julie in de dressuur en de vaardigheid (foto rechts) met Tom Engbers op de koets zat. Glunderend van trots: “Het was haar internationale debuut, echt heel mooi.”

De wedstrijd werd royaal gewonnen door wereldkampioen Martin Hole uit Hongarije, voor Stan van Eijk. Raymond Letteboer heeft een nieuw span in opbouw en eindigde bescheiden als zeventiende. 

Marijke Hammink
Wereldkampioene Marijke Hammink was weer eens een klasse apart bij de vierspannen pony’s, die niet voor de ttiel reden. De Bornerbroekse won alle drie onderdelen en had in het eindklassement een voorsprong van liefst ruim 18,5 punt op de Duitser Niels Kneifel.  

Een niveautje lager won de 18-jarige Lisa Kleinjan bij de tweespanen pony’s als enige Nederlandse de strijd tegen twee buitenlandse deelnemers. Ze behoort tot de Nederlandse afvaardiging  naar het Europees kampioenschap jeugdmennen in het Zweedse Flyinge. Dat EK wordt van 23 tot en met 28 juli gehouden in Flyinge (Zweden). Ze neemt met een éénspan pony deel bij de junioren.

Meer Mennen

»
LÄHDEN – Op wereldkampioene Marijke Hammink stond dit weekend ook in het Duitse Lähden weer eens geen maat. De menster uit Bornerbroek toonde zich... (12-05-2024)
»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)