WERELDKAMPIOENE UIT BORNERBROEK KANDIDAAT VOOR TITEL ATLEET VAN HET JAAR BIJ FEI

Mooi eerbetoon Marijke Hammink

Marijke Hammink met haar gouden medaille van het WK in Oirschot.

BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023.

De menster uit Bornerbroek is kandidaat voor de titel Atleet van het Jaar van de internationale hippische federatie. Het is voor het eerst dat een ponymenner in aanmerking komt voor de prijs. De ponyrijdster maakt daarmee kans in de voetsporen te treden van streekgenoot Jeroen Dubbeldam, die de trofee in 2014 in ontvangst mocht nemen. Dubbeldam won dat jaar met Zenith SFN zowel individueel als teamgoud bij de wereldkampioenschappen springen in het Franse Caen en zegevierde dat jaar mede door zijn foutloze ritten ook met Nederland in de finale van de strijd om de FEI Nations Cup.

Marijke Hammink prolongeerde in september in Oirschot haar wereldtitel bij de vierspannen pony’s. Ze is geboren en getogen in Bornerbroek en van jongs af aan gepassioneerd door paarden. Ze begon met springen toen ze nog maar zes jaar oud was. Op haar veertiende stortte ze zich op het rijden van enkel- en tweespannen. Sinds 2007 rijdt zij vierspan. Haar handelsmerk zijn haar prachtige bruine Welsh A-pony's.

Onverslaanbaar
Ze reed haar eerste wereldkampioenschap ponymennen in 2017, waar ze teamzilver won met Nederland. Op het WK in 2019 veroverde Marijke Hammink individueel zilver en in 2021 in Le Pin au Haras stelde ze voor het eerst de individuele gouden medaille veilig. In dat jaar was er wederom teamgoud. Dit jaar was Marijke Hammink onverslaanbaar met elf opeenvolgende overwinningen gedurende het seizoen en prolongatie van haar wereldtitel op het WK in Oirschot, waar ze zowel individueel als met het team goud won. Rechts haar finish tijdens de marathon in Oirschot.

Deze indrukwekkende lijst was voor de FEI aanleiding om Marijke Hammink te nomineren voor de ‘Best Athlete’ Award. In deze categorie neemt de vierspanrijdster het op tegen Steve Guerdat (springen), Jessica Von Bredow-Werndl (dressuur) en Rosalind Canter (eventing). De laatste, nummer een van de wereldranglijst in haar discipline, was afgelopen week nog actief tijdens de Military Boekelo-Enschede en eindigde daar als derde met haar paard MHS Seventeen.

Sinds 2009
De FEI Awards bestaan sinds 2009 en zijn in het leven geroepen door voormalig FEI-president HRH Prinses Haya. Er worden awards uitgereikt in vier categorieën. Behalve voor de ‘Best Athlete’, zijn ze ook beschikbaar voor de ‘Rising Star’, de ‘Best Groom’ en de ‘FEI Inspire’. In totaal zijn er zestien personen genomineerd voor de FEI Awards 2023.

Online stemmen op Marijke Hammink is mogelijk tot en met zondag 22 oktober. De publieksstemmen vormen vijftig procent van de uitslag, de andere helft wordt bepaald door een panel van juryleden. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens het FEI Awards Gala in Mexico City op 21 november.

Heel eind weg
“Dat is een heel eind weg”, zegt Marijke Hammink. “Dus eerlijk gezegd weet ik ook nog niet of ik daar naar toe ga als ik onverhoopt toch mocht winnen. Ik ben namelijk ook niet zo’n fan van het reizen per vliegtuig. Het is al hartstikke mooi dat ik bij de kandidaten ben. En dat het ponymennen op deze manier onder de aandacht komt.”

Stemmen kan op de website www.fei.org/awards 

Meer Mennen

»
LÄHDEN – Op wereldkampioene Marijke Hammink stond dit weekend ook in het Duitse Lähden weer eens geen maat. De menster uit Bornerbroek toonde zich... (12-05-2024)
»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)