MARK WEUSTHOF NA LAATSTE WEDSTRIJD IN NEDERLAND GEHULDIGD

Afscheid met een brok in de keel

Mark Weusthof neemt afscheid van zijn fans. Foto Wilco van Driessen.

EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij door de organisatie in Drente in het zonnetje gezet. Het liet de lange menner uit Rossum begrijpelijk niet onberoerd.

Een periode van 26 jaar als vier spanrijder werd zondag afgesloten in het bijzijn van tientallen trouwe fans, die hem de afgelopen dagen hartstochtelijk aanmoedigden, zoals ze dat al jaren deden. Opmerkelijk daarbij is dat de supporters laatste jaren een forse aanwas van jongeren zichtbaar was.

Weusthof gaat niet alleen de wedstrijden op topniveau missen, maar zonder enige twijfel ook de steun van zijn trouwe aanhang. Zoals dat andersom net zo zal zijn. “Het zou gek zijn als me dit niets had gedaan”, aldus de koetsier uit Rossum, voor wie de Europeses titelstrijd qua resultaten minder opleverde dan gehoopt en waarschijnlijk ook verwacht. “Het was mooi dat ze dit deden”, toonde hij zich dankbaar voor de geste van de organisatie onder leiding van event director Arjan Kleinjan uit Notter. “Dit overkomt niet iedereen die ermee stopt. En de fans waren ook hier weer fantastisch. Zonde dat er dit weekend niet meer inzat. Al kan ik niet eens zeggen dat mijn paarden het slecht deden.”

Voor de dagprijs
In de vaardigheid marcheerde het viertal voor de koets van Mark Weusthof in de eerste helft van het traject naar wens. Toen zijn vrouw Marieke achterop aangaf dat de toegestane tijd wel gehaald zou worden, ging Weusthof voor de winst op het laatste onderdeel. “Ik had wel de snelste tijd van allemaal, maar er gingen wel twee ballen naar de grond. Dus de dagprijs zat er jammer genoeg niet in.”

Het besef dat hij over twee weken in het nabij Poznan gelegen Barbarowka in Polen zijn laatste wedstrijd afwerkt, moet nog komen. “Vandaag baalde ik vooral van die twee ballen en besefte en besefte ik niet echt dat het binnenkort afgelopen is. Dat komt over een paar weken ongetwijfeld nog wel.”

Mark Weusthof eindigde uiteindelijk als 23ste in Exloo. Antonie ter Harmsel volgde als 27ste in de eindrangschikking. Ook de Rijssenaar had zich meer van het EK voorgesteld. “Het zit er weer op en ik ben niet helemaal tevreden. Het liep niet echt lekker deze dagen. Maar ik sta er positief in. Over veertien dagen maar kijken of het dan in Polen beter gaat.”

Twee keer goud
Bram Chardon prolongeerde met een foutloze vaardigheid zijn Europese titel. Koos de Ronde passeerde op de slotdag alsnog met nipt verschil de Duitser Michael Brauchle in de strijd om het brons. De twee Nederlanders veroverden samen met IJsbrand Chardon ook het goud in het landenklassement.

Eindstand vierspannen
1)   Bram Chardon 164,48 minuspunt 
2)   Koos de Ronde 169,10
3)   Michael Brauchle (Dui) 169,21
13) IJsbrand Chardon 184,17
19) Edwin van der Graaf 194,92
23) Mark Weusthof 201,73
26) Antonie ter Harmsel 208,86
35) Hans Heus 247,00
      Harry Streutker (gediskwalificeerd)

Eindstand landenteams
1)  Nederland 326,66
2)  Duitsland 331,01
3)  België 358,09

Op de onderste foto het Nederlandse team met vanaf links bondscoach Ad Aerts, Koos de Ronde, Bram en IJsbrand Chardon.

Meer Mennen

»
LÄHDEN – Op wereldkampioene Marijke Hammink stond dit weekend ook in het Duitse Lähden weer eens geen maat. De menster uit Bornerbroek toonde zich... (12-05-2024)
»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)