EERSTE TWEEVOUDIG WINNAAR HORST KARSTEN TE GAST BIJ MILITARY

Tim Lips via holding box alsnog door

Tim Lips met Lady Chin van 't Moerven tijdens de veterinaire inspectie.

BOEKELO – Het was zondagochtend nog even spannend of Tim Lips met zijn elfjarige bruine merrie Lady Chin van ’t Moerven (v. Lord Chin) zou mogen deelnemen aan de afsluitende springproef van Military Boekelo-Enschede. De combinatie werd tijdens de veterinaire inspectie pas na drie voorstellingen toegelaten tot de ontknoping.

Lady Chin verloor zaterdag tijdens de crosscountry een ijzer, waardoor de merrie aan een van de voorbenen licht gevoelig was. Hoofdveterinair Jan Kraai zag zich genoodzaakt het duo eerst naar de holding box te sturen en vervolgens na een tweede optreden nogmaals een rondje te laten lopen. Uiteindelijk kwam het verlossende woord van de inspecteurs en mag Lips zijn leidende positie in de strijd om het nationaal kampioenschap verdedigen.

De Duitse amazone Josephine Schaufel-Völkel trok haar paard Pasadena 217 al voor de keuring terug, waardoor de wedstrijd nog 43 deelnemers telt. Vanaf 12.30 uur komen zondag eerst -in omgekeerde volgorde- de achttien combinaties in de hoofdring die in de rangschikking de posities 26 tot en met 43 bezetten. Onder hen Sanne de Jong met Enjoy en Thierry van Rheine met ACSI Harry Belafonte, die respectievelijk als nummers 42 en 34 van start gaan.

Vanaf 14.15 uur is het de beurt aan de 25 overige combinaties, met daarbij de andere twee Nederlandse. Merel Blom vertrekt vanaf positie 22 met Crossborder Radar Love NOP, Tim Lips twee ritten later vanaf plek 20. Beiden gaan uitmaken wie van de twee zich de nieuwe nationale  kampioen mag noemen. Blom is titelhouder met Ceda NOP, waarmee ze zaterdag de cross vroegtijdig moest verlaten.

De top zes van de stand maakt vrijwel zeker onderling uit wie zich winnaar mag noemen van de jubileumeditie van de vijftigjarige military op Twentse grond. De Duitse Sophie Leube is met Jadore Moi na twee onderdelen de te kloppen amazone.

Tweevoudig winnaar te gast
Niet twee maar drie tweevoudig winnaars van de Military Boekelo-Enschede zaten zaterdag na de crosscountry gebroederlijk aan tafel tijdens de persconferentie.

Behalve de Duitser Andreas Dibowski (winnaar in 2000 en 2011) en de Engelsman William Fox Pitt (2003 en 2005) schoof ook Horst Karsten aan. De Duitser was de eerste die het in de geschiedenis van de Twentse military twee keer lukte als eerste te eindigen. Hij deed het in 1976 en 1977 ook nog eens twee jaar achtereen en beide keren met het paard Sioux.

De op Nieuwjaarsdag van dit jaar 85 jaar geworden Horst Karsten vertelde onder meer dat hij destijds enorm genoot van zijn verblijf in Boekelo en dat het evenement in zijn ogen alleen maar groter is gegroeid tot een military van wereldallure.

Vanaf links op foto onder Horst Karsten, William Fox-Pitt en Andreas Diboswki. Foto © Jacob Melissen

 

Meer Hippisch Hengelo

»
ENSCHEDE - Stichting Manege Het Groot Roessingh wordt in de spotlights gezet tijdens de Expo Talent Sale, de veiling van jonge springpaarden op... (22-11-2013)
»
ENSCHEDE - Het Open Twents Verenigingskampioenschap springen is zaterdag tijdens Indoor Twente gewonnen door het tweede team van de Berrg en... (09-12-2012)
»
ENSCHEDE - Willem Greve schreef zondag tijdens Indoor op imponerende wijze de Kuipers Logistics Grote Prijs van Twente op zijn naam. Met de... (09-12-2012)
»
ENSCHEDE - Wim Schröder bezette zondag de vijfde plek in de finale van de competitie voor jonge paarden over 1,30/1,35 meter. Met Beau Rubertha R had... (09-12-2012)
»
ENSCHEDE - Kirsten Rikkert eindigde zondag met Sorrento tijdens Indoor Twente als derde in de hunting class. Met haar tijd van 54,69 seconde moest ze... (09-12-2012)
»
ENSCHEDE - Marleen Bruggink heeft zaterdagavond laat tijdens Indoor Twente met haar negenjarige bruine ruin Vampire (v. Marome x Voltaire) het... (09-12-2012)
»
ENSCHEDE - Harrie Wiering sloot vrijdag tijdens Indoor Twente de twee fasenrubriek over 1,40 meter voor de Medium Tour als derde af. Met de... (07-12-2012)
»
ENSCHEDE - Sander Geerink kwam donderdag 1,67 seconde tekort om met zijn zevenjarige vosruin Robinson (v. Rupert R x Odermus R) de rubriek bij de ... (06-12-2012)
»
ENSCHEDE - Vicky Helthuis moest woensdag tijdens Indoor Twente in de klasse Z/ZZ in handicap haar meerdere erkennen in Amanda Slagter. De Weerselose... (05-12-2012)
»
ENSCHEDE -  Jeroen Dubbeldam eindigde dinsdag met BMC Eldorado van den Zeshoek als derde in de klasse Z in de wedstrijd voor de GMB KWPN GMB... (05-12-2012)
»
ENSCHEDE - Tot recordopbrengsten kwam het net niet, maar de tiende editie van Expo Talent Sale mag absoluut geslaagd worden genoemd. De 22 jonge... (03-12-2012)
»
ENSCHEDE - Klanten uit binnen- en buitenland reisden de laatste weken af en aan bij Stal De Sjiem en de BWG Stables. Het uitproberen van de... (03-12-2012)
»
ENSCHEDE - De internationale jeugdwedstrijden tijdens Indoor Twente werden zondag afgesloten met een Noorse overwinning. De zestienjarige Amalie... (02-12-2012)
»
ENSCHEDE - Sam van Ooijen was zondag tijdens Indoor Twente prima op dreef bij de children. In de ochtenduren schreef Van Ooijen met zijn achtjarige... (02-12-2012)
»
ENSCHEDE - De overheersing van Doron Kuipers bij de young riders werd tijdens Indoor Twente ook in de Grote Prijs bevestigd. De Rotterammer won op... (01-12-2012)
»
ENSCHEDE - Jesper Romp was vrijdag de sterkste young rider in de rubriek over 1,35 meter met barrage voor de Small Tour tijdens Indoor Twente. De... (30-11-2012)
»
ENSCHEDE - Sander Geerink vond donderdag op de eerste springdag van Indoor Twente tijdens de rubriek op tijd over 1,40 meter voor young riders alleen... (29-11-2012)
»
ENSCHEDE - Het Open Twents Verenigingskampioenschap, opengesteld voor alle verenigingen in Nederland, is al jaren onlosmakelijk verboden met Hippisch... (29-11-2012)
»
ENSCHEDE - De schijnwerpers in de Go Planet Expo Hall in Enschede waren woensdag op de eerste dag van Indoor Twente volop gericht op Vai Bruntink. De... (28-11-2012)
»
ENSCHEDE - Het internationaal concours Indoor Twente, dat voor de verhuizing naar Enschede Hippisch Hengelo heette, is een moment om naar uit te... (27-11-2012)