NA IJZERSTERKE SLOTDAG BIJ EK IN HARAS DU PIN

Team eventing naar Spelen Parijs

Andrew Heffernan

HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew Heffernan, Janneke Boonzaaijer en Sanne de Jong het felbegeerde olympische ticket in de wacht.

Groot-Brittannië won het teamgoud, mede door de knappe prestatie van Ros Canter, die individueel goud won. Om het ticket veilig te stellen moest TeamNL, dat zondag uit drie ruiters bestond, goed door de veterinaire keuring komen en het springparcours uitrijden. De uiterst fitte paarden kregen zonder problemen groen licht om op de slotdag in actie te komen.

Knappe rondjes
De ruiters van TeamNL waren tot in hun tenen gemotiveerd om de klus te klaren. Sanne de Jong mocht als eerste Nederlandse amazone met Enjoy (v. Cartano) het springparcours testen. De combinatie hield alle balken in de lepels en kwam met slechts 2,4 tijdfout aan de finish. Andrew Heffernan tikte met de twaalfjarige Gideon (v. Lucky Boy) een plank uit de steilsprong op de voorlaatste hindernis van het fair gebouwde springparcours.

Als laatste was het de beurt aan Janneke Boonzaaijer en ACSI Champ de Tailleur (v. Quidam de Revel). Net als Sanne de Jong bleef ook zij foutloos met slechts minimale tijdsoverschrijding. De blijdschap was groot toen ze over de streep kwam, want de stallen in Parijs kunnen worden geboekt.

Eruit in de cross
De andere drie Nederlandse deelnemers kwamen zondag niet meer aan de start, doordat zij de cross van zaterdag niet uitreden. Vesuve d’Aveyron van Merel Blom-Hulsman had zijn dag niet en na de nodige problemen besloot Blom op te geven in de loodzware cross. Individuele starter Jordy Wilken staakte eveneens de strijd na een weigering van zijn Wilbert Bo. Elaine Pen kwam hard ten val maar ruiter en paard liepen daarbij gelukkig geen letsel op.

Nederland mag nu met vier teams naar Parijs, want behalve eventingruiters plaatsten de dressuurruiters, de springruiters en de paradressuurruiters zich eerder al. Directeur Topsport Iris Boelhouwer: “Ik ben ongelooflijk trots dat we het ticket voor Parijs hebben en dik verdiend vind ik. Er stond gisteren een enorm zware cross, waar de paarden goed doorheen zijn gekomen. Ze hebben zondag fantastisch gesprongen. We hebben eind vorig jaar een plan gemaakt met alle eventingruiters, waar iedereen achter stond. Iedereen heeft zich er voor de volle honderd procent voor ingezet, en het is gewoon gelukt. Dat maakt me abnormaal trots.”

Doel bereikt
Bondscoach Andrew Heffernan was zelfs wat emotioneel na afloop van de wedstrijd. “Ik kan mijn geluk niet op. Het was een zwaar kampioenschap en er waren vooraf wel wat zorgen om de zwaarte van de cross, maar daar had iedereen last van. Uiteindelijk hebben wij beter gepresteerd dan onze concurrenten, want wij hebben het ticket voor Parijs. Ik ben trots op alle ruiters, ook door de manier waarop we een team vormden. Ze hebben mij ook als ruiter enorm gesteund, want om hier te rijden was geen gemakkelijke beslissing, daar ben ik ze dankbaar voor. We hebben ons doel bereikt.”

Heffernan gaat nu snel de focus leggen op 2024. “Ik denk dat het EK bewezen heeft dat we ruiters en paarden hebben die de strijd kunnen aangaan. Ik heb vertrouwen in mijn ruiters. Bovendien hebben we van dit kampioenschap ook weer veel geleerd, zoals het rijden in moeilijke omstandigheden en het omgaan met de druk, want die was er zeker vandaag. Dat Janneke en Sanne dan foutloos springen is echt knap.”

Einduitslag EK Eventing individueel
1.   Rosalind Canter (Gbr) – Lordships Graffalo – 25,3 strafpunt.
2.   Kitty King (Gbr) – Vendredi Biats  32,0
3.   Sandra Auffarth (Dui) – Viamant du Matz 34,6 
17. Janneke Boonzaaijer- ACSI Champ de Tailleur 52,5
30. Andrew Heffernan  – Gideon  75,0
33. Sanne de Jong  - Enjoy  92,3 

Einduitslag EK Eventing landen
1. Groot-Brittannië – 103,9
2. Duitsland – 131,2
3. Frankrijk – 134,2
8. Nederland – 219,8

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)