Zilver voor Hosmar, brons Krijnsen

Frank Hosmar met Alphaville NOP.

RIESENBECK – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen sloten het EK paradressuur zaterdag in Riesenbeck beiden af met een medaille. In de kür op muziek veroverde Hosmar zilver en Krijnsen brons.

“Het zijn er tegen de 40”, antwoordt Frank Hosmar op de vraag hoeveel medailles hij heeft gewonnen op internationale kampioenschappen. In Riesenbeck voegde hij er zaterdag met een score van 79,045 procent zilver aan toe in de kür op muziek in Grade V met zijn 18-jarige ruin Alphaville NOP, die zich top fit toonde in de hete dressuurpiste van Riesenbeck International. “Heel blij mee”, lacht Frank Hosmar. “Ik heb gedaan wat ik kon. Ik heb niets laten liggen. De jury vond Michèle George beter. Dan is dat zo.”

Slave to the rythm
Routinier Hosmar kijkt heel tevreden terug op het EK met zilver in de individuele proef, de eerste plek in de teamtest en goud in de landenwedstrijd met TeamNL. “Het is een super resultaat. Parijs is nu het volgende doel. Maar je hebt het niet voor het zeggen. Na Tokio is Alphaville heel ziek geweest. Het is zorgen dat mijn paard en ik gezond blijven. Ik ga straks met een goed gevoel terug naar huis. De steward zei nog hoe goed Alphaville in conditie is. Dat is voor mij ook een teken dat ik hier goed voorbereid naar toe ben gegaan. Dat is voor mij het belangrijkst.”
Frank reed op het EK weer zijn bekende Slave to the rythm-kür. “Ik krijg altijd zulke hoge punten voor deze kür. Ik heb een andere liggen, maar deze blijven ze mooi vinden. Ik had nu ook weer een 10 en een 9 voor de muziek. Dan moet je niet veranderen toch?”

Heel spannend
Lotte Krijnsen sloot het EK in Riesenbeck af met brons in de kür op muziek. Een mooie ontknoping voor de amazone uit Enschede en haar paard Rosenstolz NOP na een vierde en een vijfde plaats in Grade III en het goud in de landenwedstrijd met TeamNL. “Het was heel spannend. Ik ben heel blij met brons”, vertelt Lotte Krijnsen.
“Het was heel spannend”, vervolgt ze. Na haar resultaat van 75,680% voor haar kür, waarvan de muziek is gecomponeerd door Anne Boogman, stond ze tweede achter de Deen Tobias Thorning Jørgensen en kwamen er nog twee sterke concurrenten. Lotte’s resultaat werd alleen nog verbeterd door de Franse Chiara Zenati. “Ik had er heel fijne stukken tussen, maar ik merkte al aan het begin van de proef dat ik wat voorliep op de muziek. Ik vond dat de vrije stap echt beter was eerder deze week”, analyseert Lotte nuchter.

“Vorig jaar op het WK had ik zilver, maar voor nu ben ik wel heel blij met brons. Ik ga nog wat veranderen aan de kür en dan hoop ik volgend jaar mee te kunnen naar Parijs. Ik vond dit een heee leerzame en fijne wedstrijd. Ik ben toch weer wat dingen van mezelf tegengekomen die aandacht nodig hebben om ze nog meer te verbeteren. In de training gaat het goed, maar op een kampioenschap komt er toch meer spanning bij. Voor nu ben ik heel tevreden en ga ik vol goede moed richting Parijs.”
Riesenbeck, veertig kilometer over de grens, is bijna een thuiswedstrijd voor Lotte Krijnsen. “Het is maar 35 minuten rijden vanaf Enschede. Ik zag ook collega’s en familie zitten, dus dat is toch wel bijzonder. Riesenbeck is zelfs dichterbij dan Ermelo”, lacht Lotte.

Titanenstrijd
Demi Haerkens en EHL Daula NOP wonnen de titanenstrijd van haar teamgenote Sanne Voets met Demantur RS2 NOP in de kür op muziek in Grade IV. Het werd goud en zilver voor de veruit beste amazones in deze Grade op het EK. Foutloos gereden proeven met hoge moeilijkheidsgraden brachten de scores op 82,070 en 81,595. Goud voor Demi en zilver voor Sanne. En dat al voor de tweede keer op dit EK.
“Ik denk dat ze waanzinnig gereden hebben in de finales”, concludeert bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink aan het eind van de finaledag in de brandende zon. “Ik heb vier heel mooie küren gezien. Ze hebben niets laten liggen. Als je dan een kampioenschap zo kunt afsluiten door alle proeven zo netjes af te werken, geconcentreerd te blijven in de hitte en op paarden die heel fit zijn. Hoe mooi is het dan dat ze alle vier ook een medaille winnen. Een mooie collectie bij elkaar. Ik ben heel trots.”

“Dit was een heel goed EK. Ik hoop dat we deze lijn nog door kunnen trekken naar Parijs”, klinkt de coach gedreven. “Het moet nog een klein beetje beter. Als je ziet hoe Demi en Sanne hier in Grade IV presteren, dat is waanzinnig. Frank zit heel dicht bij goud voor mijn gevoel. In de landenwedstrijd was het gat groot met de concurrentie, maar dat betekent niet dat we stil gaan zitten.”
 

Meer Dressuur

»
DENEKAMP - Met de dressuurrubrieken voor paarden en pony’s is afgelopen weekend Euregio Indoor Denekamp 2023 van start gegaan. Er werden liefst ruim... (16-10-2023)
»
HAAKSBERGEN – Romy van der Schaft was zondag een klasse apart in de hoogste categorie van de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. Met Kenzi (v... (18-09-2023)
»
RIESENBECK – De Nederlandse equipe paradressuur won vrijdag goud in de landenwedstrijd van het EK. Demi Haerkens verheugde de feestvreugde nog met... (08-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
ERMELO – PSV De Hertruiters uit Hellendoorn mocht zaterdag liefst twee nationale kampioenen begroeten na het NK dressuur pony's voor viertallen in... (22-08-2023)
»
ERMELO – Frank Hosmar, Lotte Krijnsen en Loes Cevaal maken deel uit van de Nederlandse afvaardiging naar het Europees kampioenschap paradressuur voor... (04-08-2023)
»
DEURNE – Frank Hosmar liet er afgelopen weekend tijdens de laatste observatiewedstrijd voor het EK paradressuur, dat van 4 tot en met 10 september in... (01-08-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
ERMELO - Frank Hosmar won donderdag met Alphaville NOP (v. Sandreo) het eerste onderdeel van het Nederlands kampioenschap paradressuur. In de kür... (26-05-2023)
»
TOLBERT - Met een prachtige kür op muziek won Frank Hosmar met Alphaville NOP (v. Sandreo) de finale om de KNHS Para Dressuur Trophy. In de... (16-04-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
SAASVELD – Met een score van 66,691 procent sloot Joyce Vegter afgelopen weekend in Saasveld de wedstrijden dressuur voor de subtop in de Lichte Tour... (14-03-2023)
»
DEN BOSCH – Frank Hosmar moest vrijdag met zijn achttienjarige donkerbruine ruin Alphaville NOP (v. Sandreo) genoegen nemen met de vierde plaats in... (11-03-2023)
»
DOHA – Lotte Krijnsen won afgelopen weekend bij de wedstrijden paradressuur in Doha in Grade III met Rosenstolz (v. Rotspon) alle drie onderdelen.... (27-02-2023)
»
LUTTENBERG – In de strijd om de dressuurtitel in de klasse Z2 was er afgelopen weekend geen kruid  gewassen tegen twee Spaanse leden van de... (02-02-2023)
»
AMBT DELDEN – Linda Verwaal tekende zondag voor een eerste en een tweede plaats in de wedstrijden voor de subtop tijdens de dressuurcompetitie van... (31-01-2023)
»
AMSTERDAM - Frank Hosmar en zijn achttienjarige donkerbruine ruin Alphaville NOP (v. Sandreo) dansten zaterdagmorgen met 78,325 procent naar de... (28-01-2023)
»
MARIËNHEEM – Angela Wiegmans-Snippe speelde afgelopen weekend de hoofdrol tijdens de dressuurwedstrijden in Mariënheem. Met Jylana W won ze beide... (23-01-2023)