Zilver voor Hosmar, brons Krijnsen

Frank Hosmar met Alphaville NOP.

RIESENBECK – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen sloten het EK paradressuur zaterdag in Riesenbeck beiden af met een medaille. In de kür op muziek veroverde Hosmar zilver en Krijnsen brons.

“Het zijn er tegen de 40”, antwoordt Frank Hosmar op de vraag hoeveel medailles hij heeft gewonnen op internationale kampioenschappen. In Riesenbeck voegde hij er zaterdag met een score van 79,045 procent zilver aan toe in de kür op muziek in Grade V met zijn 18-jarige ruin Alphaville NOP, die zich top fit toonde in de hete dressuurpiste van Riesenbeck International. “Heel blij mee”, lacht Frank Hosmar. “Ik heb gedaan wat ik kon. Ik heb niets laten liggen. De jury vond Michèle George beter. Dan is dat zo.”

Slave to the rythm
Routinier Hosmar kijkt heel tevreden terug op het EK met zilver in de individuele proef, de eerste plek in de teamtest en goud in de landenwedstrijd met TeamNL. “Het is een super resultaat. Parijs is nu het volgende doel. Maar je hebt het niet voor het zeggen. Na Tokio is Alphaville heel ziek geweest. Het is zorgen dat mijn paard en ik gezond blijven. Ik ga straks met een goed gevoel terug naar huis. De steward zei nog hoe goed Alphaville in conditie is. Dat is voor mij ook een teken dat ik hier goed voorbereid naar toe ben gegaan. Dat is voor mij het belangrijkst.”
Frank reed op het EK weer zijn bekende Slave to the rythm-kür. “Ik krijg altijd zulke hoge punten voor deze kür. Ik heb een andere liggen, maar deze blijven ze mooi vinden. Ik had nu ook weer een 10 en een 9 voor de muziek. Dan moet je niet veranderen toch?”

Heel spannend
Lotte Krijnsen sloot het EK in Riesenbeck af met brons in de kür op muziek. Een mooie ontknoping voor de amazone uit Enschede en haar paard Rosenstolz NOP na een vierde en een vijfde plaats in Grade III en het goud in de landenwedstrijd met TeamNL. “Het was heel spannend. Ik ben heel blij met brons”, vertelt Lotte Krijnsen.
“Het was heel spannend”, vervolgt ze. Na haar resultaat van 75,680% voor haar kür, waarvan de muziek is gecomponeerd door Anne Boogman, stond ze tweede achter de Deen Tobias Thorning Jørgensen en kwamen er nog twee sterke concurrenten. Lotte’s resultaat werd alleen nog verbeterd door de Franse Chiara Zenati. “Ik had er heel fijne stukken tussen, maar ik merkte al aan het begin van de proef dat ik wat voorliep op de muziek. Ik vond dat de vrije stap echt beter was eerder deze week”, analyseert Lotte nuchter.

“Vorig jaar op het WK had ik zilver, maar voor nu ben ik wel heel blij met brons. Ik ga nog wat veranderen aan de kür en dan hoop ik volgend jaar mee te kunnen naar Parijs. Ik vond dit een heee leerzame en fijne wedstrijd. Ik ben toch weer wat dingen van mezelf tegengekomen die aandacht nodig hebben om ze nog meer te verbeteren. In de training gaat het goed, maar op een kampioenschap komt er toch meer spanning bij. Voor nu ben ik heel tevreden en ga ik vol goede moed richting Parijs.”
Riesenbeck, veertig kilometer over de grens, is bijna een thuiswedstrijd voor Lotte Krijnsen. “Het is maar 35 minuten rijden vanaf Enschede. Ik zag ook collega’s en familie zitten, dus dat is toch wel bijzonder. Riesenbeck is zelfs dichterbij dan Ermelo”, lacht Lotte.

Titanenstrijd
Demi Haerkens en EHL Daula NOP wonnen de titanenstrijd van haar teamgenote Sanne Voets met Demantur RS2 NOP in de kür op muziek in Grade IV. Het werd goud en zilver voor de veruit beste amazones in deze Grade op het EK. Foutloos gereden proeven met hoge moeilijkheidsgraden brachten de scores op 82,070 en 81,595. Goud voor Demi en zilver voor Sanne. En dat al voor de tweede keer op dit EK.
“Ik denk dat ze waanzinnig gereden hebben in de finales”, concludeert bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink aan het eind van de finaledag in de brandende zon. “Ik heb vier heel mooie küren gezien. Ze hebben niets laten liggen. Als je dan een kampioenschap zo kunt afsluiten door alle proeven zo netjes af te werken, geconcentreerd te blijven in de hitte en op paarden die heel fit zijn. Hoe mooi is het dan dat ze alle vier ook een medaille winnen. Een mooie collectie bij elkaar. Ik ben heel trots.”

“Dit was een heel goed EK. Ik hoop dat we deze lijn nog door kunnen trekken naar Parijs”, klinkt de coach gedreven. “Het moet nog een klein beetje beter. Als je ziet hoe Demi en Sanne hier in Grade IV presteren, dat is waanzinnig. Frank zit heel dicht bij goud voor mijn gevoel. In de landenwedstrijd was het gat groot met de concurrentie, maar dat betekent niet dat we stil gaan zitten.”
 

Meer Dressuur

»
ENSCHEDE - Als volgende week de namen worden bekend gemaakt van de Nederlandse afvaardiging voor de paradressuur tijdens de Paralympische Spelen in... (15-07-2024)
»
DENEKAMP – Linda Verwaal in de klasse ZZ Licht en Joyce Vegter in de klasse Z1 veroverden afgelopen weekend in Denekamp een titel dressuur van de... (08-07-2024)
»
ERMELO – Frank Hosmar was afgelopen weekend niet te kloppen in Grade V tijdens de wedstrijden paradressuur in het Limburgse Kronenberg. De ruiter uit... (16-06-2024)
»
WAREGEM – Loes Cevaal eindigde afgelopen weekend bij wedstrijden paradressuur in het Belgische Waregem met haar paard Dolce Gabana (v. Sunny Boy)... (23-04-2024)
»
HELLENDOORN – Linda Verwaal zorgde zaterdag voor de met afstand beste prestatie tijdens de wedstrijden subtop dressuur in manege ’t Oale Spoor in... (13-03-2024)
»
DEN BOSCH – Loes Cevaal en Maud Haarhuis lieten zich vrijdag van hun beste kant zien tijdens de finale van de strijd om de KNHS Para Dressuur Trophy... (09-03-2024)
»
DOHA - De amazones Claire Overweg, Maud Haarhuis, Lotte Krijnsen waren afgelopen week succesvol tijdens het internationale concours paradressuur in... (25-02-2024)
»
HELLENDOORN – Ashley Langevoort en Anouck Nuyen wisselden afgelopen weekend stuivertje in de klasse ZZ Licht tijdens de wedstrijden dressuur van De... (12-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Bij de wedstrijden voor de subtop dressuur van De Zeven Buurtschappen was de hoogste score maandag voor Linda Verwaal. Met haar... (01-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Nické Miskotte mag zich sinds zaterdag met de negenjarige donkerbruine merrie Kacie Vita (v. Goldberg x Welt Hit 2) kampioene dressuur... (29-01-2024)
»
AMSTERDAM – Frank Hosmar sloot zaterdag de kwalificatiewedstrijd van de KNHS Para Dressuur Trophy tijdens Jumping Amsterdam op Alphaville NOP (v.... (28-01-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
HELLENDOORN – Frank Hosmar is er afgelopen weekend in eigen omgeving niet in geslaagd de vijfde selectiewedstrijd in de strijd om de Para Dressuur... (27-12-2023)
»
GENEMUIDEN – Frank Hosmar boekte afgelopen weekend twee zeges tijdens de internationale wedstrijden paradressuur in de fraaie accommodatie van De... (18-12-2023)
»
KOOTWIJKERBROEK – Loes Cevaal, Claire Overweg en Maud Haarhuis konden ook in de vierde selectiewedstrijd van de strijd om de Para Dressuur Trophy... (10-12-2023)
»
KRONENBERG - Loes Cevaal en Marloes Haarhuis bezetten vrijdag de vierde en vijfde plaats tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de KNHS Para Dressuur... (02-12-2023)
»
DENEKAMP - Met de dressuurrubrieken voor paarden en pony’s is afgelopen weekend Euregio Indoor Denekamp 2023 van start gegaan. Er werden liefst ruim... (16-10-2023)
»
HAAKSBERGEN – Romy van der Schaft was zondag een klasse apart in de hoogste categorie van de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. Met Kenzi (v... (18-09-2023)
»
RIESENBECK – De Nederlandse equipe paradressuur won vrijdag goud in de landenwedstrijd van het EK. Demi Haerkens verheugde de feestvreugde nog met... (08-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)