ENSCHEDESE SPEELT SLEUTELROL IN GRADE III VOOR NEDERLANDS TEAM PARADRESSUUR

Lotte Krijnsen kijkt uit naar WK-debuut

Lotte Krijnsen met Rosenstolz.

HERNING – Lotte Krijnsen debuteert donderdag in een WK paradressuur, nadat ze eerder al wel twee keer een Europese titelstrijd meemaakte. De 33-jarige Enschedese doet met haar zestienjarige donkerbruine Oldenburger merrie Rosenstolz (v. Rotspon) een gooi naar teamgoud en individueel eremetaal.

Sinds dit seizoen komt Lotte Krijnsen niet meer uit in Grade IV, maar in Grade III. En dat bevalt haar na een periode van aanpassen prima. “Op zich was het wel wennen, omdat de proeven heel anders zijn. Het is nu veel meer stap en draf en je hebt andere lijnen. Ik heb wel vaak gekeken naar teamgenoten en thuis veel geoefend. Het gaat gelukkig steeds meer vanzelf.” 

Bij de amazone werd kort na haar geboorte scoliose, een verkromming van de rug, geconstateerd. Omdat lopen veel pijn deed, ging ze eerst pony- en vervolgens paardrijden. “Dan kan ik bewegen zonder pijn. Bovendien ben ik gek op dieren.” 

Haar overstap naar de categorie met een zwaardere beperking heeft als grootste voordeel, dat ze haar trainingen beter kan perfectioneren. “Daarvoor moest ik vaak twee weken lang paracetamol slikken om redelijk zonder klachten aan een wedstrijd mee te kunnen doen. Ik merkte dat mijn lijf achteruit ging en dat ik mezelf overvroeg.” 

Al acht jaar
Met Rosenstolz vormt ze ondertussen al acht jaar een hechte combinatie. “Met haar ben ik begonnen in de klasse M. Roosje is echt een fijn paard. Ze wil heel graag werken en op wedstrijden is er altijd een stukje herkenning als je er bent. Dan staat ze aan me te snuffelen als ik bij de stal kom. Ik heb met haar drie jaar geleden nog Lichte Tour gereden. Maar daar ben ik mee gestopt, omdat mijn lijf ging protesteren.” 

Voor de Olympische Spelen van vorig jaar in Tokyo was ze nog tweede reserve, nu vertolkt ze een sleutelrol in de equipe van Nederland.  Bij de teamprestatie van enkele weken geleden zei bondscoach Joyce Heuitink onomwonden: “Zonder Lotte hebben we geen teamresultaat.”  Aan de Enschedese de taak de verwachtingen waar te maken. “Het niveau in Nederland en het buitenland wordt steeds hoger, maar ik merk dat ik in Grade III steeds meer kansen heb om bij de beste drie te eindigen.” 

Ze bewees het dit jaar al met zeges op alle drie onderdelen bij wedstrijden om de Nations Cup in Doha (Qatar) en  het Belgische Grote-Brogel, waar ook TeamNL niet te kloppen bleek. Scores boven de zeventig procent zijn voor Lotte Krijnsen al enige tijd geen uitzondering meer. “Via de kadertrainingen van Joyce en van Monique Peutz gaat het steeds beter. En zolang mijn paard fit is, wil ik doorgaan”,  belooft ze.

Haar sport combineert ze met 25 uur per week werken bij Brinkers Food. Bij de producent van chocoladepasta verzorgt ze de administratie van de inkomende orders van Nederlandse supermarkten. “Brinkers sponsort mij ook”, lacht Lotte Krijnsen, die nog niet goed kan inschatten hoe hoog ze kan reiken bij het WK. “Spannend hoor, ik ben heel benieuwd…” 

Meer Dressuur

»
DENEKAMP - Met de dressuurrubrieken voor paarden en pony’s is afgelopen weekend Euregio Indoor Denekamp 2023 van start gegaan. Er werden liefst ruim... (16-10-2023)
»
HAAKSBERGEN – Romy van der Schaft was zondag een klasse apart in de hoogste categorie van de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. Met Kenzi (v... (18-09-2023)
»
RIESENBECK – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen sloten het EK paradressuur zaterdag in Riesenbeck beiden af met een medaille. In de kür op muziek... (09-09-2023)
»
RIESENBECK – De Nederlandse equipe paradressuur won vrijdag goud in de landenwedstrijd van het EK. Demi Haerkens verheugde de feestvreugde nog met... (08-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
ERMELO – PSV De Hertruiters uit Hellendoorn mocht zaterdag liefst twee nationale kampioenen begroeten na het NK dressuur pony's voor viertallen in... (22-08-2023)
»
ERMELO – Frank Hosmar, Lotte Krijnsen en Loes Cevaal maken deel uit van de Nederlandse afvaardiging naar het Europees kampioenschap paradressuur voor... (04-08-2023)
»
DEURNE – Frank Hosmar liet er afgelopen weekend tijdens de laatste observatiewedstrijd voor het EK paradressuur, dat van 4 tot en met 10 september in... (01-08-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
ERMELO - Frank Hosmar won donderdag met Alphaville NOP (v. Sandreo) het eerste onderdeel van het Nederlands kampioenschap paradressuur. In de kür... (26-05-2023)
»
TOLBERT - Met een prachtige kür op muziek won Frank Hosmar met Alphaville NOP (v. Sandreo) de finale om de KNHS Para Dressuur Trophy. In de... (16-04-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
SAASVELD – Met een score van 66,691 procent sloot Joyce Vegter afgelopen weekend in Saasveld de wedstrijden dressuur voor de subtop in de Lichte Tour... (14-03-2023)
»
DEN BOSCH – Frank Hosmar moest vrijdag met zijn achttienjarige donkerbruine ruin Alphaville NOP (v. Sandreo) genoegen nemen met de vierde plaats in... (11-03-2023)
»
DOHA – Lotte Krijnsen won afgelopen weekend bij de wedstrijden paradressuur in Doha in Grade III met Rosenstolz (v. Rotspon) alle drie onderdelen.... (27-02-2023)
»
LUTTENBERG – In de strijd om de dressuurtitel in de klasse Z2 was er afgelopen weekend geen kruid  gewassen tegen twee Spaanse leden van de... (02-02-2023)
»
AMBT DELDEN – Linda Verwaal tekende zondag voor een eerste en een tweede plaats in de wedstrijden voor de subtop tijdens de dressuurcompetitie van... (31-01-2023)
»
AMSTERDAM - Frank Hosmar en zijn achttienjarige donkerbruine ruin Alphaville NOP (v. Sandreo) dansten zaterdagmorgen met 78,325 procent naar de... (28-01-2023)