EGYPTISCHE TOPRUITER NEEMT DONKERBRUINE RUIN OVER VAN ANNE-LIZA MAKKINGA 

Talentvolle ‘Goofy’ naar Abdel Said 

BEERZE – Anne-Liza Makkinga heeft haar veelbelovende negenjarige donkerbruine ruin Go For it B (v. Eldorado van de Zeshoek TN x Faldo) verkocht aan de Egyptische topruiter Abdel Said, de nummer 64 van de wereldranglijst.

De amazone uit Beerze leidde de ruin de afgelopen vijf jaar op voor het hogere springwerk. “Goofy heeft sowieso alle vermogen, hij kan overal over. Toen we hem kochten was hij vier, dat is nu bijna op de kop af vijf jaar geleden. Het is een heel groot paard. Bij hem heb ik vooral aandacht geschonken aan het opleiden. Je voelt gewoon, als je aan het galopperen bent, dat hij een onbegrensd vermogen heeft. Vorig jaar heb ik al wat internationaal met hem gereden en onder meer in Wierden en Mechelen ging dat heel goed. Goof heeft ongelooflijk veel in zijn mars.” 

Marc Houtzager
Dit jaar bracht Marc Houtzager de ruin al diverse keren op het niveau van 1,45 meter uit. “Ik heb hem gebeld met het verzoek of hij Goofy eens wilde rijden Dat deed ik omdat het mijn enige paard was op dit niveau en topsport met één paard eigenlijk niet te doen is. Je zou er minimaal twee moeten hebben, zodat ze elkaar een beetje kunnen aflossen. Je kunt dan misschien nog wel een keer een zevenjarige erbij meenemen naar een CSI3, maar in de praktijk komt het er op neer dat je topper dan elke dag een dikke proef moet rijden. Bovendien staat dan thuis ook nog eens alles stil. Ook met Marc ging het hartstikke goed, al heeft Goof door de coronacrisis jammer genoeg nog niet kunnen ruiken aan de Global Champions Tour.”

De pandemie was er ook de reden van dat Go For it B in april terugkeerde naar Beerze. “Maar we hadden wel met Marc overlegd dat hij weer naar hem zou gaan als er weer meer gereden zou kunnen worden. Omdat hij onder meer in Beekbergen en de Grote Prijs van Balkbrug fantastische rondjes liep, kwamen er echter her en der wat telefoontjes over Goofy. Op een gegeven moment belde Michael Greve dat Abdel Said op zoek was. We hebben Goof eerst bij Greeve in de piste laten zien en dat ging prima. Daarna zijn we voor een tweede sessie naar Herentals in België geweest, waar Abdel Said woont. Die was daarna meteen verkocht.” 

Stap voorwaarts
Voor Anne-Liza Makkinga zelf, die in Beerze de Oak Hill Farm runt, betekent de verkoop van de ruin “vooral zakelijk een stap voorwaarts. We zijn onze boerderij aan het verbouwen en willen dat ook nog met de stal doen. Topsport is hartstikke leuk, maar het werken met paarden op zich doet me nog veel meer plezier. In het verleden heb ik heel veel gewonnen en ik ben ook best competitief. Maar de laatste jaren heb ik gemerkt, dat ik resultaten in wedstrijden niet meer het belangrijkst vind. Misschien gaan we nog heel veel van Goof horen en dan vind ik het grandioos als ik een schakel heb kunnen zijn in de carrière van zo’n paard. Daar haal ik minstens zoveel voldoening uit als aan een oranje lint aan de kop. Daarin ben ik persoonlijk wel heel erg veranderd. Het gaat me nu veel meer om de hele route die je met een paard aflegt.” 

Foto’s Anne-Liza Makkinga met Go For it B (boven) en Abdel Said © Ashley Claus

Meer Springen

»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)