Springploeg redt vege lijf in Dublin

DUBLIN - De Nederlandse springequipe heeft zich voor opnieuw een jaar verzekerd van deelname aan de Nations Cup Top League. De ploeg van bondscoach Rob Ehrens eindigde in de finalewedstrijd in Dublin als vierde en passeerde op de ranglijst de Zweden, die na een prima begin als zevende finishten. De Noord-Europeanen degraderen daardoor uit de topafdeling, samen met België. 

De formatie van Rob Ehrens kwam in Dublin met de hakken over de sloot. Na de eerste manche leek degradatie nog onafwendbaar, omdat de Zweden daarin met slechts een springfout acht strafpunten minder verzamelden dan de Nederlanders. Albert Voorn met Tobalio, Jur Vrieling met VDL Bubalu en Marc Houtzager met Sterrehof's Opium tikten allemaal een balk uit de lepels. Slotruiter Jeroen Dubbeldam kon niet voor een verbetering van het resulaat zorgen en tekende met liefst twaalf strafpunten voor het streepresultaat. Oranje stond daardoor na de eerste ronde op de met de Zwitsers gedeelde vijfde plek.

Met een foutloze nulronde zette Albert Voorn het herstel in, een voorbeeld dat werd gevolgd door nationaal kampioen Jur Vrieling. Houtzager en Dubbeldam lieten beiden een balkje vallen. Maar omdat de Zweden sterk terugvielen, was lijfsbehoud desondanks zeker. 

Bondscoach Rob Ehrens was van mening dat dit zonder twijfel de meest spannende ontknoping van een Top League-seizoen was die hij ooit had meegemaakt. "Ik kan nu pas weer ademen, want het was echt een van spanning zinderende wedstrijd. Dat kwam vooral omdat de verschillen in punten tussen de teams zo klein waren", aldus Ehrens, die zijn ruiters graag wilde complimenteren.

"In de eerste manche hadden we gewoon pech. Mijn ruiters maakten geen rijfouten en de paarden sprongen top, maar het geluk wat je nodig hebt als een paard een balk licht toucheert ontbrak. We kwamen in de eerste omloop met drie keer met één springfout de ring uit. Als ik nu zou vinden dat de paarden niet goed hadden gesprongen of de ruiters fouten hadden gemaakt dan zou ik dat ook onomwonden zeggen. Maar dat was echt niet het geval. Alle vier combinaties hebben in de eerste manche top gepresteerd. Jeroen zijn paard was kijkerig en nadat hij een foutje had gemaakt heeft hij Quality Time TN rustig naar de finish gereden. Hij kon op dat moment de prestatie van het Oranjekwartet toch niet meer verbeteren. In de tweede ronde vonden we het geluk wel aan onze zijde en reden Albert Voorn en Jur Vrieling beiden een ijzersterke foutloze rit. Marc liep tegen een foutje aan en Jeroen ook. Het was dan ook een pittige proef, met slechts dertien foutloze ruitten en vier combinaties die dubbel nul bleven", aldus Ehrens. 

Uitslag Nations Cup Dublin

Meer Springen

»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)