Schröder en Schuttert imponeren

AMSTERDAM - Al moesten ze met een vijfde en zesde plaats tevreden zijn, Ben Schröder en Hendrik Jan Schuttert maakten zondag veel indruk tijdens de Grote Prijs van Amsterdam. Beiden bleven ook in de barrage foutloos. Schröder deed dat met de tienjarige hengst BMC Unaniem (v. Numero Uno) in een iets snellere tijd (39,00) dan Schuttert met de even oude schimmelmerrie Cerona Z (v. Celano), die 39,32 seconde nodig had. Michael Whitaker was de snelste met G I G Amai in 36,31 seconde. 

Als laatste starter kon Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN het op snelheid net niet bolwerken tegen de Brit (36,98). Marc Houtzager bleef met Tamino precies achttiende seconde achter bij Whitaker, die in de extra rondgang zeven tegenstanders het nakijken gaf.

Ben Schröder keek met een meer dan voldaan gevoel terug op zijn twee rondjes in de RAI. "Ik ben zeer tevreden. Het was mooie sport, het publiek was superenthousiast en Unaniem deed het geweldig. Ik heb wel geprobeerd nog wat sneller te draaien, maar dat is ook een kwestie van ervaring. De eerste ronde stond goed aan de maat, het was een heel technisch parcours en we hadden te maken met een heel goed deelnemersveld."

Schröder rijdt de goedgekeurde KWPH-hengst nu een jaar of anderhalf en met zijn broers is hij als BWG Stables samen met hengstenhouderij Lauw van der Vliet en dierenarts Hans van der Louw voor een derde eigenaar van de nazaat van Numero Uno. "Zij hebben hem eerst bij mij gebracht om hem te rijden. We geloofden in hem en hebben hem daarom voor een deel gekocht. Unaniem had altijd zomers gedekt en daardoor een achterstand, maar ik denk dat hij nu qua ervaring aardig bij is. Hij heeft inmiddels in Grote Prijzen negen keer nul gesprongen, waarvan de laatste vier keer op rij. We hopen dus in de toekomst nog veel meer plezier van hem te hebben, maar dat moet altijd nog wel eerst gebeuren."

De prestatie van Hendrik Jan Schuttert was misschien nog wel opvallender. De pas twintigjarige Ommenaar kreeg voor Jumping Amsterdam een startplaats via bondscoach Rob Ehrens, die hem de ene beschikbare Rabo-plek op de deelnemerslijst gunde. Schuttert had daarvoor zijn dank al betuigd door eerder in de week in de zwaarste rubriek van vrijdag (1,50 meter) met Up to Date tweede te worden.

In de Grote Prijs ontpopte hij zich als de smaakmaker. Schuttert, gecoacht door Sven Harmsen, reed soeverein rond en leek zich geen moment nerveus te maken over de lastige opdrachten die Rob Jansen hem voorschotelde. "Eigenlijk kon het gewoon niet beter voor mij. Het was een fantastische ervaring om met de grote jongens in mijn sport de strijd aan te gaan. Dit smaakt naar meer."

Voor de overige regionale deelnemers was de Grote Prijs van Amsterdam na de eerste ronde afgelopen. Gert-Jan Bruggink nestelde zich op de tiende plaats dankzij een razendsnelle rit op Andrea. Middenin de driesprong tikten beiden echter een balk af waardoor een kansrijke barrage uit het zicht verdween.
Ook Gerco Schröder, veertiende met Eurocommerce New Orleans, maakte daar zijn enige fout, terwijl Jos Lansink (negentiende) met Casper van Spieveld op de elfde hindernis - boven een onschuldig ogend waterbakje - in de fout ging. Willem Greve zag zijn kansen met Ukato al teloor gaan door een misser op de derde hindernis. Hij werd 21ste. Jeroen Dubbeldam leek met BMC Quality Time als tiende starter de eerste foutloze deelnemer te worden op het delicate parcours van Rob Jansen, maar strandde alsnog in het zicht van de haven met nog één obstakel te gaan op het Amsterdamse bruggetje. Met ook nog een tijdfoutje eindigde hij als 25ste.
   
Uitslag Grote Prijs (1,60 meter)
1) Michael Whitaker (Eng) -  G I G Amai - 0 / 0 - 36.31
2) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 0 / 0 - 36.98
3) Marc Houtzager (Rouveen) - Tamino (Numero Uno x Farmer) - 0 / 0 - 37.11
4) Denis Lynch (Ier) - Abbervail van het Dingeshof - 0 / 0 - 37.77
5) Ben Schröder (Tubbergen) - BMC Unaniem (Numero Uno x Voltaire) - 0 / 0 - 39.32
6) Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) - Cerona Z - 0 / 0 - 39.32
10) Gert-Jan Bruggink (De Lutte) - Andrea 4 - 65,05
14) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Orleans 4 - 70,64
19) Jos Lansink (Bel) - Casper van Spieveld 4 - 72,39
21) Willem Greve (Diepenheim) - Ukato 4 - 72,90
25) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Quality Time 5 - 75,99

Foto Ben Schröder van Lenneke Lingmont/TC Tubantia 

Meer Springen

»
GEESTEREN – Robert Vos mocht zich donderdag winnaar noemen van de toprubriek van de dag tijdens Hippisch Geesteren. De Wierdenaar werd over 1,35... (02-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam reed donderdag met zijn elfjarige bruine ruin Trezeguet naar een keurige derde plek in de rubriek over 1,45 meter met... (02-05-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra nam zijn puike vorm van het NK van afgelopen weekend mee naar Ermelo. Met zijn tienjarige vosruin Jayton (v. Ludwigs Ass)... (02-05-2024)
»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)