NA DERDE PLAATS IN DUBLIN IN LAATSTE KWALIFICATIE

Ruiters Oranje favoriet voor Nations Cup

DUBLIN- De Nederlandse springruiters hebben met de derde plaats in de FEI Nations Cup in Dublin het seizoen heel goed afgesloten en staan bovenaan in de eindstand van de eerste Europese divisie van de landencompetitie. Daarmee is Nederland een van de favorieten voor de finale eind september in Barcelona. Frank Schuttert (foto) was een van de vier starters voor Nederland en moest met Chianti's Champion in de eerste manche genoegen nemen met het wegstreepresultaat. Over veertien gaan de Oranje-ruiters eerst nog proberen un Europese titel proberen te prolongeren.

De Nederlandse springsport staat er goed voor op het moment. Voor de landenwedstrijd in Dublin koos bondscoach Rob Ehrens niet eens de ruiters die meegaan naar het Europees kampioenschap. De equipe met Michael Greeve, Doron Kuipers, Michel Hendrix en Frank Schuttert deed het fantastisch in de Ierse hoofdstad. Met twee strafpunten gingen ze op de vierde plaats de tweede ronde in. Daarin klommen ze nog een plek. Met dit resultaat is Nederland winnaar geworden van de FEI Nations Cup series in de zware eerste Europese divisie.
 
“Aan het begin van de competitie was het beeld wat vertekend. Maar nu aan het eind met een overwinning in Falsterbo, tweede plaatsen in Rome en Hickstead en vandaag de derde in Dublin staan we bovenaan in de eindstand. Dan hebben we het gewoon goed gemanaged met elkaar”, vertelt Ehrens. 
“Dan zie je ook vandaag maar weer hoe spannend en mooi de landenwedstrijden zijn en hoe mooi onze sport is. Mijn ruiters hebben vandaag alle vier echt knap gereden. Ik denk dat het fundament in onze sport in Nederland heel sterk is. En daar hebben we met heel veel mensen aan gewerkt”, is Ehrens bescheiden over zijn eigen rol.

Smetteloze omlopen
Michael Greeve, die door Rob Ehrens als laatste was opgeroepen voor het team, begon in beide ronden met twee smetteloze omlopen met zijn merrie Whitney BB. Ze waren een van de vijf combinaties die tweemaal foutloos bleven in het immense stadion in het centrum van Dublin. Het paard Charly van Doron Kuipers deed in de eerste ronde zo geweldig zijn best om de hindernissen niet aan te raken, dat de tijd iets overschreden werd. In de tweede ronde deed Doron er alles aan om dat niet te laten gebeuren en ze herhaalden het resultaat van Michael met een geweldige foutloze omloop. “Michael heeft sterk gereden en Doron blijft heel lang strijden en reed ook super”, complimenteert de coach zijn pupillen.
 
Michel Hendrix reed met Baileys een bijna perfecte eerste ronde, op de tijdfout na. In de tweede was de afstand in de driesprong niet ideaal. De combinatie verliet de wedstrijdring met een totaal van acht strafpunten, wat het streepresultaat bleek. “Ik kon niet helemaal zien waarom het paard van Michel wat stil viel in de driesprong, maar de eerste ronde was gewoon heel goed. Frank’s paard is met negen jaar nog jong en groeit er echt al heel goed in.”
De druk lag in beide omlopen bij Frank Schuttert die met Chianti’s Champion met twee fouten het streepresultaat had in de eerste omloop. De vijf strafpunten in de tweede telde voor Oranje mee en daarmee eindigden ze achter de Verenigde Staten en Frankrijk op de derde plaats.

Uitslag FEI Nations Cup Dublin (1,60 meter)
1. Verenigde Staten 0 strafpunten
2. Frankrijk 5
3. Nederland 7
Michael Greeve  - Whitney BB (v. Nabab de Reve) 0 – 0
Doron Kuipers - Charly (v. Calido) 1 - 0
Michel Hendrix (Kessel) - Baileys (v. Indoctro) 1 - 8
Frank Schuttert - Chianti’s Champion (v. Champion de Lys) 8 – 5 
4. Spanje 15
5. Ierland, 17 
6. Zwitserland 19 
7. Italië 25
8. Groot Brittannië 47 

Eindstand FEI Nations Cup Series Europa League 1
1. Nederland 360 pnt
2. Italie 345 pnt
4. Zwitserland 330 pnt
5. Duitsland 325 pnt
6. Zweden 307,5 pnt
7. Ierland 305 pnt
8. Spanje 275 pnt

Meer Springen

»
DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de... (14-03-2024)
»
DEN BOSCH - Het dak ging er zondag af in de volgepakte Brabanthallen van Den Bosch tijdens de Grote Prijs van The Dutch Masters. Willem Greve toonde... (10-03-2024)
»
HERNING - Hessel Hoekstra en Bas van  Aa gaven elkaar weinig toe in de Grote Prijs van Herning over 1,50 meter met barrage. Hoekstra eindigde als... (10-03-2024)
»
Gerco Schröder sloot zaterdag met de dertienjarige bruine merrie Glock’s Galanda (Lexicon) de kwalificatie over 1,45 meter voor de Grote Prijs... (10-03-2024)
»
DEN BOSCH – In de afgelopen 22 jaar is The Dutch Masters met Frank Kemperman als sportdirecteur, uitgegroeid tot een concours van wereldformaat. Aan... (08-03-2024)
»
Gerco Schröder maakte donderdag een goede indruk tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. Op de rug van de tienjarige... (08-03-2024)
»
Hessel Hoekstra en Eric ten Cate domineerden donderdag in de eerste groep van de rubriek over 1,40 meter op tijd in het Deense Herning. Hoekstra won... (08-03-2024)
»
SAASVELD – Vanaf komende vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse vrij springen voor drie- en vierjarige paarden. In de Ankerhal van Saasveld... (06-03-2024)
»
GENT – Regina Leeuwen leverde zaterdag een puike prestatie door tweede te worden in de Grote Prijs van het CSI2* Flanders Horse Expo in Gent over 1,... (26-02-2024)
»
GOTENBURG – Willem Greve kan terugkijken op een prima geslaagd weekend in Gotenburg. De ruiter uit Markelo boekte twee zeges op Zweedse bodem,... (25-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Vier van de vijf springtitels, die zaterdag te verdelen waren tijdens de kampioenschappen van de Regio Overijssel gingen in... (17-02-2024)
»
OLIVA – Alle vier leden van de familie Vos scoorden de afgelopen dagen minimaal één keer een plek in de top tien tijdens de tweede week van de... (17-02-2024)
»
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was dit weekend de meest opvallende ruiter tijdens het concours in manege Bartels in Mariënheem. De ruiter uit Holten... (12-02-2024)
»
Ruiters uit onze regio deden de afgelopen dagen prima mee tijdens buitenlandse concoursen in Vejer de la Frontera, Riesenbeck, Lier en Oliva. (11-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Amke Bekhuis boekte zaterdag in Ambt-Delden haar tweede zege in een Grote Prijs over 1,40 meter binnen twee maanden. Nadat ze in... (04-02-2024)
»
DEN BOSCH - In de verkiezing Jumping Horse of the Year kreeg Eldorado van de Zeshoek-zoon Highway TN NOP veruit de meeste publieksstemmen. Het... (02-02-2024)
»
DEN BOSCH - Hij kwam, zag en overwon. De Stakkato Gold-zoon Stargos VDL was opnieuw onverslaanbaar met Hessel Hoekstra in het zadel. Met een barrage... (02-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Steven Veldhuis was woensdag de meest succesvolle deelnemer op de eerste dag van  het concours van De Zeven Buurtschappen in De... (01-02-2024)
»
AMSTERDAM – Willem Greve werd zondagmiddag gehuldigd als beste ruiter van Jumping Amsterdam na tweede plaatsen in de kwalificatie voor de FEI... (28-01-2024)
»
AMSTERDAM – Willem Greve sloot zaterdag Jumping Amsterdam af met een fraaie tweede plaats in de Grote Prijs over 1,60 meter. Opmerkelijk was dat hij... (28-01-2024)