Oranjekwartet ligt op goudkoers

CAEN - "We zijn hier met dit team gekomen om goud te winnen en we liggen op koers", sprak bondscoach Rob Ehrens woensdag onomwonden na afloop van de eerste manche van de landenwedstrijd op de Alltech FEI World Equestrian Games in het Franse Caen, waarin Nederland nu aan de leiding gaat voor de USA en Duitsland.

Niet alleen met het team gaat het heel goed, ook individueel doen de Nederlanders het met drie ruiters in de top tien ook uitstekend. Jeroen Dubbeldam en Gerco Schröder klommen dankzij foutloze ritten op naar de vijfde en zesde plek in het individuele klassement. Maikel van der Vleuten staat nu op plaats tien. Jur Vrieling moest vandaag negen strafpunten accepteren en viel terug naar plaats 54. Donderdag is de tweede manche voor de teamwedstrijd en dan kunnen uiteraard nog behoorlijke verschuivingen gaan optreden.
 
Jeroen Dubbeldam was de eerste ruiter die voor Nederland binnenreed en opnieuw hield de oud-Olympisch kampioen van 2000 de lei schoon. "Ik voelde bij Zenith SFN totaal geen vermoeidheid toen ik hem vanochtend losreed. Het mooie van dit paard is dat ik hem amper hoef los te springen, waardoor hij daaraan geen onnodige energie hoeft te verspelen. In het parcours was hij echt gefocust, maar na de driesprong leek hij ineens iets te zien waardoor hij even naar links wegsprong. Ik had echter direct weer controle, waardoor we niet in de problemen kwamen", vertelde Jeroen, die het parcours als fair omschreef. "De laatste lijn was lastig, omdat de dubbelsprong erg krap gebouwd stond. Verder waren de oxers vandaag extreem breed. Gelukkig springt Zenith SFN vanuit het niets van zichzelf ver weg."

Zeer goed te pas
Voor Nederland was Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN NOP de tweede starter en ook zij lieten alle hindernissen in tact. "Ik ben blij met het resultaat en Verdi is zeer goed te pas. Het ging vandaag niet vanzelf. Zo deed Verdi op hindernis drie heel erg zijn best, waardoor ik even mijn beugel verloor. Maar dat konden we net op tijd oplossen. Waar ik wel een probleempje mee had waren de schaduwen. Die waren erg hard! Ik ben blij dat ik met deze foutloze rit mijn team een dienst heb bewezen", vertelde Maikel.
 
Het resultaat van Jur Vrieling en VDL Bubalu was teleurstellend. Zij verlieten met negen strafpunten de ring. "In het begin van het parcours was Bubalu zwaarmoedig. Ik kreeg hem niet lekker aan het galopperen, maar gaande het parcours werd dat wel steeds beter, met zelfs een hele goede laatste lijn. Op het voorterrein sprong Bubalu zeer goed en daarom ging ik vol zelf vertrouwen het parcours binnen. Dat zelfvertrouwen was nog groter geworden door de twee zeer goede foutloze ritten voor mij van Dubbeldam en Van der Vleuten", vertelde Jur, die alleen maar kon aangeven dat "onder hem te weinig gebeurde".

Voor de wedstrijd dag van donderdag is Vrieling optimistisch. "Ik heb de laatste maanden heel veel conditiewerk gedaan, dus moet hij in topvorm zijn. Dat voelde gisteren in de openingswedstrijd ook zo. Alleen vandaag was het vuur er niet dat Bubalu zo kenmerkt".
 
Door de fouten van Vrieling lag alle druk op de schouders van de vierder starter Gerco Schröder en Glock's London NOP. Hij wist op het moment dat hij de ring binnenreed dat hij Nederland met een foutloze rit aan de leiding zou kunnen helpen. "London gaf mij een super gevoel. Ik kon met veel vertrouwen naar binnen rijden en natuurlijk heb je weet van de druk omdat een foutloze ronde enorm belangrijk is, maar ook niet meer dan dat. Ik kijk dan ook met heel veel vertrouwen naar morgen", aldus Gerco.

Bondscoach Rob Ehrens evalueerde de prestaties van de ruiters afzonderlijk. "Jeroen zijn paard sprong geweldig, Verdi deed enorm zijn best en misschien hebben we met hem op het voorterrein net even te hard losgewerkt. Morgen zullen we het met hem iets rustiger aan gaan doen. Jur onderschatte mogelijk even de afstand tussen hindernis twee en drie. Dat was een afstand die in zeven galopsprongen te overbruggen was, maar Jur kwam er net niet dicht genoeg bij in die zeven sprongen. Als het in het begin niet loopt, dan loopt de rest van het rondje ook niet, maar volgens mij is er voor morgen - Jur kennende - niets aan de hand. Over het rondje van Gerco kan ik ook alleen maar vol lof zijn. We gaan morgen niets anders doen dan vandaag en mijn boodschap voor allen is: foutloos en binnen de tijd rijden."
 
Patrice Delaveau aan leiding
In het individuele klassement gaat de Fransman Patrice Delaveau met Orient Express HDC aan de leiding, voor de Amerikaanse Beezie Madden met Cortes C. De Zweed Rolf-Göran Bengtsson staat derde met Casall Ask. De Duitser Daniel Deusser is vierde met Cornet d'Amour en daarna komen Dubbeldam en Schröder. De eerste veertien staan op minder dan één springfout van de leider en in het landenklassement staan de USA en Duitsland binnen één fout van het Nederlandse team. Alleen met drie foutloze ritten morgen zijn de mannen van Ehrens, zoals het nu lijkt, zeker van goud.
 
Tussenstand teams na dag 1
•1) Nederland - 4.83
- Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Zenith SFN - 0
- Maikel van der Vleuten (Someren) - VDL Groep Verdi TN NOP - 0
- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu - (9)
- Gerco Schröder (Tubbergen) - Glock's London NOP - 0
2) USA - 8.72
3) Duitsland - 8.82
4) Frankrijk - 10.08
5) Brazilië - 12.95
6) Canada - 14.00
7) Zweden - 15.01
8) Ierland - 18.51
9) Columbia - 21.86
10) Oekraïne - 22.98
 
Tussenstand individueel
•1) Patrice Delaveau (Fra) - Orient Express HDC - 0.08
2) Beezie Madden (USA) - Cortes C - 0.16
3) Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) - Casall Ask - 0.34
4) Daniel Deusser (Dui) - Cornet d'Amour - 0.70
5) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Zenith SFN - 1.25
6) Gerco Schröder (Tubbergen) - Glock's London NOP - 1.29
10) Maikel van der Vleuten (Someren) - VDL Groep Verdi TN NOP - 3.05
52) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu - 11.29

Volg de verrichtingen van de Nederlandse ruiters live op http://nos.nl/sport .

Bekijk ook het interview met Jeroen Dubbeldam na zijn tweede foutloze optreden en naar de video van Gerco Schröder.

Foto van Jeroen Dubbeldam van Jet Bonvanie/Kiek4Fun

BEKIJK OOK HET FOTOALBUM

Meer Springen

»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)