Oranje ligt op goudkoers

MADRID - Oppermachtig waren ze, de Nederlandse springruiters tijdens het EK in Madrid. Met drie foutloze ritten van Eric van der Vleuten (Mierlo) met VDL Groep Utascha SFN, Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce New Orleans en Jeroen Dubbeldam (Weerselo) met BMC Van Grunsven Simon bleef het resultaat van Nederland donderdag staan op staan op 7,42 strafpunt. De Fransen, die na de eerste dag aan de leiding gingen, zakten terug naar de derde plek. De Duitsers bleven op de tweede plaats.

Rabo Talent van het jaar Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi zorgde donderdag met negen strafpunten voor het weg te strepen resultaat. Zeker zo belangrijk is dat Nederland nu een voorsprong heeft van ruim elf punten op Zweden (zesde), 22 punten op Ierland (zevende) en 23 punten op Zwitserland (achtste). Deze drie landen zijn met Nederland in de race om op dit EK de nominatie af te dwingen richting de Olympische Spelen het komende jaar.

In totaal bedwongen slechts negen combinaties het loodzware parcours foutloos en op de sloot werden heel veel fouten gemaakt. Het sierde de parcoursbouwer Santiago Varelo om na afloop van de eerste manche van de landenwedstrijd daarover het boetekleed aan te trekken. "We weten dat paarden op zand meer moeite hebben met het springen van de sloot dan op gras. Maar zoveel fouten is te veel. Ik denk dat de paarden net te weinig respect hebben gehad voor het hekje dat ik voor de sloot had geplaatst. Mogelijk een optisch probleem en ik ga samen met de jury kijken hoe we dat binnen de regels kunnen gaan aanpassen. Ik heb hier echt een fout gemaakt", aldus Varelo.

Voor Nederland ging net als een dag eerder Eric van der Vleuten als eerste van start. "Er was voor mijn gevoel een groot verschil tussen mijn rit van gisteren en de rit van vandaag. Gisteren kwamen we niet lekker in ons ritme en vandaag hadden we op hindernis twee al het goede ritme te pakken en konden we zonder een probleem naar huis rijden. Maar ik ga de dag niet prijzen voor het morgenavond is en deze wedstrijd is afgelopen. Kijk naar de Duitsers. Die liepen vandaag tegen een paar pechfouten aan en misschien overkomt ons dat morgen", aldus Van der Vleuten senior, die nu op een voorlopige twaalfde plaats staat in het tussenklassement.

Ook Jeroen Dubbeldam hield een paar slagen om de arm. "We zijn vandaag net zo binnengereden als gisteren. Lekker relaxed. Gisteren moest ik iets tempo vragen, maar vandaag liet ik bewust vanaf hindernis één tot en met vier tijd liggen om mijn paard BMC Van Grunsven Simon relaxed te houden. Dat lukte en Simon heeft voldoende speed om in de laatste lijn tijd te winnen, en ook dat lukte", aldus Dubbeldam, die nu op een zevende plaats staat in het individuele tussenklassement.

Maikel van der Vleuten had te maken met een dubbel gevoel na zijn rit. "Ik heb te veel strafpunten opgelopen, maar ben toch tevreden over mijn rit. Het foutje op de sloot kan ik niet verklaren. Daar heeft VDL Groep Verdi nog nooit een fout gemaakt. Ook het foutje op de laatste begrijp ik niet echt. Voor mijn gevoel kwam ik mooi bij die hindernis en was het echt een pechfoutje. Ik hoop mij morgen te kunnen revancheren met een foutloze rit", aldus Maikel, die door bondscoach Rob Ehrens werd geprezen. "Maikel is 23 jaar en debuteert ijzersterk op een kampioenschap. Echt chapeau! Ik denk ook dat dit de kracht is van Nederland door ook nu weer met een nieuw talent op te komen draven, net als in 2007 het geval was met Vincent Voorn. Daarom ben ik ook blij dat hier vier leden van het Rabo talententeam zijn, Aniek Poels, Hendrik Jan Schuttert, Sjaak Sleiderink en Stephanie van den Brink. Zij leren er van om over de schouders mee te kijken", aldus Ehrens, die zich vrijdag rustig met zijn team wil gaan focussen op de dingen die gaan komen. "Er ligt een parallel met Aken 2006, toen we ook aan de leiding gingen en die vast wisten te houden. Toen ook was de combinatie van focussen op de zaken die gaan komen en rust nemen een hele goede aanpak en dat houden we goed in ons achterhoofd", vervolgde de bondscoach, die er ook voor waakt te optimistisch te zijn. "Er wacht ons nog een hele spannende dag en ik houd er niet van om de huid te verkopen voordat de beer geschoten is. Dus kalm aan en nog geen euforie".

Ook Gerco Schroder bleef, met Eurocommerce New Orleans, foutloos en de wijze waarop was indrukwekkend. De schimmel sprong gedurende het gehele parcours zeer overtuigend. "Ik vond het een uiterst moeilijke proef, alleen had ik ook even een probleem bij de sloot. We kwamen er naar mijn gevoel maar nipt over. New Orleans voelde vandaag net zo goed en scherp aan als gisteren en ik ben er zeker van dat hij ook de derde dag van dit EK aankan", aldus Schröder, die is opgerukt naar de vijfde plaats in het individuele klasement.

Uitslag springen, tweede wedstrijd
Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 0 / 80.70
Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Orleans (Colbert x Carthago) - 0 / 83.94
Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) - 0 / 82.40
Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Verdi (Quidam de Revel x Landgraf I) - 9 / 84.49

Tussenstand EK individueel
1) Carsten-Otto Nagel (Dui) - Corradina - 0.69
2) Billy Twomey (Ier) - Tinka's Serenade - 0.95
3) Nick Skelton (Eng) - Carlo - 0 / 1.04
5) Gerco Schröder - Eurocommerce New Orleans - 1.54
7) Jeroen Dubbeldam - BMC Van Grunsven Simon - 2.51
12) Eric van der Vleuten - VDL GroepUtascha SFN - 5.59
30) Maikel van der Vleuten - VDL Groep Verdi - 12.37

Tussenstand EK landenteams
1) Nederland - 7.42
2) Duitsland - 10.41
3) Frankrijk - 15.95
4) Groot-Brittannië - 17.46
5) België - 17.78
6) Zweden - 18.74
7) Ierland - 30.12
8) Zwitserland - 31.66
9) Spanje - 33.53
10) Portugal - 36.21

Programma
Vrijdag 16 september - 16.30 uur: tweede manche landenwedstrijd
Zaterdag 17 september - rustdag
Zondag 18 september - 15.30 uur: individuele finale over twee ronden.

Meer info zie: www.europeanjumping2011.com

Foto: Jeroen Dubbeldam met BMC Van Grunsven Simon

Meer Springen

»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de laagste dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)