Ook GP Verona voor Jeroen Dubbeldam

VERONA - Jeroen Dubbeldam heeft na onder meer de Grote Prijs van Calgary ook die van Verona op zijn naam geschreven. Met BMC Van Grunsven Simon was de nationaal kampioen van 2009 de Duitse topamazone Merdith Michaels met Shutterfly zeshonderdste seconde te snel af: 35,61 tegen 36,67 seconde. De derde plaats in de Wereldbekerwedstrijd was voor de Zweed Rolf-Goran Bengtson, die met Casall la Silla 35,93 seconde nodig had voor de barrage. Dubbeldam incasseerde voor de zege 35.000 euro.

Als tweede starter van het tien deelnemers tellende veld in de barrage reed Dubbeldam met BMC Van Grunsven Simon een zeer strak parcours. Nergens reed de oud-Olympisch kampioen een centimeter te veel, waardoor zelfs de als laatste startende Meredith Michaels-Beerbaum met Shutterfly het hoofd moest buigen.

In deze vierde editie van de wereldbekercyclus kwam een uitermate sterk deelnemersveld aan de start met talloze klinkende namen. Voor de barrage plaatsten zich onder anderen de Duitser Ludger Beerbaum, de Fransman en Europees kampioen Kevin Staut, de Zweed Rolf-Göran Bengtsson en de Ier Billy Twomey. Vooral de driesprong eiste zijn tol van de ruiters, met als middelste onderdeel een oxer waaronder een sloot was gelegd. BMC Van Grunsven Simon en Jeroen Dubbeldam kwamen tijdens dit pittige parcours nergens in de problemen.

"In het basisparcours ging het allemaal uiterst gemakkelijk. We kwamen direct in een mooi ritme, dat we gedurende het gehele parcours vast konden houden. Daardoor liep voor mij dit parcours als vanzelf. Daarbij bleef Simon springen alsof hij geen fout kon maken", vertelde Dubbeldam, die op donderdag in de eerste kwalificatiewedstrijd al tweede was geworden. "Ik was van plan om in de barrage als tweede starter een snel en foutloos rondje te rijden. Met acht snelle en zeer ervaren combinaties na mij hoopte ik er op dat zij dan hun tanden op mijn tijd stuk zouden bijten. Dat ik achteraf gezien uiteindelijk de allersnelste zou blijken te zijn verraste me mij ook wel een beetje. Normaal gesproken is mijn paard één van de snelste paarden, maar soms nemen ruiters extra risico in een alles of niets poging. Aan de andere kant moet ik wel zeggen dat ik nu ook niet zou weten waar iemand nog iets van mijn tijd had kunnen afsnoepen. Ik reed de wendingen zo kort mogelijk en daarbij kon ik constant het tempo hoog houden. Ook nu weer toonde Simon op iedere hindernis zijn macht", aldus Dubbeldam.   
 
Voor Jeroen Dubbeldam en Simon was het al de vierde Grote Prijs, die de combinatie dit jaar won. Eerder waren de twee succesvol in Veendam, Nörten-Hardenberg en Calgary. In de Canadese stad leverde dat liefst een kwart miljoen euro op. Albert Zoer (Echten) noteerde met Sam een springfout en werd zestiende, terwijl Marc Houtzager (Rouveen) met HBC Tamino tegen twee springfouten aanliep en met de 31ste plaats genoegen moest nemen.

Alleen een Ferrari was vrijdagavond sneller dan Jeroen Dubbeldam en BMC Van Grunsven Simon in de rubriek over twee fasen (1,50 meter) van het CSI in het Italiaanse Verona. Het paard met die naam werd gereden voor Steve Guerdat, die met zijn tijd van 34,60 seconde over het tweede deel van de wedstrijd 0,58 seconde rapper was dan de Olympisch kampioen van 2000. Rodrigo Pessoa eindigde met Champ als derde. Dubbeldam verdiende met zijn tweede plek 10.000 euro.  De ruiter uit Weerselo was eerder op de dag twee keer in de middenmoot beland na een springfout van zijn paarden. Met BMC Veyron viel een balk in het door Bernardo Alves met Bridgit gewonnen springen over 1,50 meter direct op tijd. In een rubriek tegen de klok over 1,40 meter met Werner Wuff op Unik als winnaar overkwam hem hetzelfde met BMC Versace.
Zondag kwam Dubbeldam in een rubriek over twee fasen wel ongeschonden het eerste deel van het parcours, maar toen het op snelheid aankwam vielen er twee balken. (m.m.v. KNHS)  

Foto Jeroen Dubbeldam in actie in Verona met BMC Van Grunsven Simon. Foto Kit Houghton

Meer Springen

»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)